Waarom de functie van een eindredacteur zo belangrijk is

Bijgewerkt: 16 november 2022

Een eindredacteur staat aan het hoofd van het redactieteam. Hij of zij geeft de leiding aan een team van redacteurs en schrijvers. Toch is het mogelijk om een afzonderlijke eindredacteur in te schakelen, bijvoorbeeld omdat je zelf blogs of teksten schrijft. In dit geval controleert de eindredacteur het werk voordat het gepubliceerd wordt.

De functie van een eindredacteur is zeer belangrijk. Hij of zij zet de laatste puntjes op de i. Niet alleen met betrekking tot taal en spelling, maar ook wanneer het op factchecken, beslissingen nemen en budget bepalen aankomt.

De verantwoordelijken van een eindredacteur

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je naar de verantwoordelijkheden van de eindredacteur kijkt dan begrijp je ook waarom deze zo belangrijk is. Hieronder vind je de meest voorkomende taken en verantwoordelijkheden.

Schrijvers inhuren en een team aansturen

Grote bedrijven werken met meerdere tekstschrijvers en redacteuren. Iemand moet dit team aansturen, maar ook nieuwe tekstschrijvers aannemen of inhuren. Dat is de functie van de eindredacteur.

Goedkeuren van een ontwerp

Voordat iets geschreven of ontwikkeld wordt, ligt er eerst een ontwerp op tafel. De eindredacteur kijkt hiernaar en stuurt eventueel bij. Het goedkeuren van een ontwerp kan ook vlak voor publicatie plaatsvinden.

Soms zijn er suggesties nodig, zodat het ontwerp nog wordt bijgewerkt. Het eindresultaat moet perfect zijn.

Controleren op spelling en grammatica

Zoals je begrijpt heeft de eindredacteur verschillende taken, en dit heeft ook met spelling en grammatica te maken. Een tekstschrijver of copywriter wordt al snel blind voor zijn of haar eigen fouten. Dan is een tegenlezer wel zo praktisch.

De eindredacteur treedt als tegenlezer op. Wanneer er fouten in het artikel of de tekst staan dan krijgt de tekstschrijver of copywriter dit te horen. Zo kan deze zichzelf verbeteren. Het is niet de bedoeling dat de eindredacteur zelf alle taalfouten eruit haalt, want daar leert de schrijver niks van.

Het beheren van het redactiebudget

Wanneer het om een groot team gaat en de eindredacteur heeft de leiding, dan zal deze ook een budget opstellen en beheren. Het is de bedoeling dat het maken van teksten, foto’s en ander publicatiemateriaal binnen het budget valt.

Redactionele stukken schrijven

Wie dacht dat de eindredacteur alleen maar controleert heeft het flink mis. Veel eindredacteurs schrijven zelf ook redactionele stukken. Sterker nog, dit hebben ze aan het begin van hun carrière het meest gedaan. Van hieruit hebben ze ervaring opgebouwd.

Omdat de eindredacteur zelf ook redactionele stukken kan schrijven, ondersteunt deze het team in drukke tijden. Een goede samenwerking is hierbij onmisbaar.

Beslissingen maken omtrent publicatie

Vaak worden er verschillende redactionele stukken en teksten geschreven. Ook is er keuze uit meerdere foto’s. De eindredacteur bepaalt wat uiteindelijk gepubliceerd wordt. Meestal betreft het publicatie in een krant of tijdschrift, of op een website.

Het vertegenwoordigen van de redactie

Wanneer een groot bedrijf met een redactie werkt, dan zal iemand de redactie moeten vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld op social media, op televisie of op een netwerkbijeenkomst.

Vergaderingen organiseren

Je bent geen goed team wanneer je niet regelmatig overleg pleegt. Daarom zal de eindredacteur vergaderingen organiseren en/of bijwonen. Tijdens een vergadering worden alle belangrijke zaken besproken, zodat teamleden perfect op elkaar zijn afgestemd.

Wat kost een eindredacteur?

Een eindredacteur in loondienst verdient tussen de € 30.000 en € 50.000 per jaar. In de VS ligt het gemiddeld salaris op $ 76.000 per jaar. Hier zijn wel grote verschillen tussen, want er zijn ook eindredacteurs die $ 16.000 per jaar verdienen, en sommigen meer dan $ 180.000.

Een eindredacteur per uur inschakelen? Dan kom je bij de freelancer oftewel de zzp’er uit. Het uurloon varieert, het ligt ergens tussen de € 25 en € 60 per uur. Het is ook mogelijk om de eindredacteur voor een geheel project in te schakelen, waarbij je van tevoren een vaste prijs afspreekt. Het voordeel hiervan is dat je voor extra uren (vaak) niet betaalt.

Waarom je wel of geen eindredacteur nodig hebt

Schrijf je regelmatig blogs of teksten en wil je deze na laten kijken? Dan is een eindredacteur inhuren wel zo verstandig. Dit geldt ook voor iedereen die met meerdere tekstschrijvers samenwerkt. Stel nu dat je een bedrijf bent en je schakelt 6 of misschien wel 12 tekstschrijvers voor je project in. Dan wil je dat iemand die tekstschrijvers aanstuurt. Ook dat doet de eindredacteur.

Het kan dus om verschillende redenen praktisch zijn om met een eindredacteur samen te werken. Kijk altijd vooraf wat de mogelijkheden en de kosten zijn. Het is zeker interessant om offertes bij verschillende freelance eindredacteurs aan te vragen. Je zal zien dat de prijzen enorm wisselen.

Je tekst na laten kijken op taal en spelling? Dit is mogelijk vanaf € 22,50 (exclusief btw). Als eindredacteur bied ik ook een SEO oplossing, waarbij door jou geschreven teksten geoptimaliseerd worden voor zoekmachines. Dit kan tegen een kleine meerprijs.

Een team van tekstschrijvers aan laten sturen? Ook hiervoor neem je contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven