Freelance journalist inhuren – vrijheid in uren en prijs

Bijgewerkt: 9 augustus 2021

Een journalistiek artikelen laten maken zonder ergens aan vast te zitten. Een freelance journalist inhuren betekent vanaf vandaag vrijheid in uren of de prijs. Geen minimale afname, reële tarieven en de beste nieuwsberichten, interviews en artikelen. Mogelijk vanaf € 70 per artikel, inclusief onderzoek en correctieronde.

Journalistische artikelen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Niks gaat zo snel als het nieuws. Wat vandaag hot is kan morgen alweer vergeten zijn. Daarom is het belangrijk om bij de tijd te blijven. Breng je lezers op de hoogte van de laatste nieuwsfeiten. Middels journalistieke artikelen hou je de website, krant of tijdschrift actueel.

Nieuws, achtergronden en feiten, daar draait het allemaal om. In een wereld waarin echt nieuws en fake nieuws elkaar afwisselt is het belangrijk om voor kwalitatieve journalistische artikelen te gaan. Zo blijft de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de nieuwssite gewaarborgd.

Geen sensatiezoekers

Veel journalisten zijn sensatiezoekers. Daar zit je als nieuwssite, krant, tijdschrift of fatsoenlijke onderneming natuurlijk niet op te wachten. Een verhaal vertellen, dat is de boodschap. Want zelfs het meest schokkende nieuws hoeft niet als sensatieverhaal over te komen.

Freelance journalist – voor elke website

De freelance journalist is er voor het creëren van artikelen voor krant of tijdschrift. Er is echter veel meer, want online valt er ook veel te zien en te beleven.

Of het nu een nieuwssite of bedrijfswebsite betreft, iedereen kan een freelance journalist gebruiken. Niet alleen vanwege de actualiteit maar ook omdat dit een onderdeel is van contentmarketing. Een journalistiek artikel is namelijk dé manier om het publiek te raken. Bovendien voldoet dit artikel aan de behoefte van lezers.

Denk daarom eens serieus over het inhuren van een freelance journalist na. Je brengt snel een op een goede manier betrouwbare informatie over. Richting abonnees, volgers, potentiële klanten of het bedrijfsleven.

Nieuwsartikelen voor kant, tijdschrift en website

De makkelijkste manier om lezers te bereiken is middels nieuwsartikelen. Dit kan van alles zijn, van actueel nieuws, belangrijke gebeurtenissen of toekomstige evenementen. Nieuwsartikelen kunnen verschillende ladingen dekken. Bijvoorbeeld het informeren over een product of dienst, het weergeven van een bijzondere situatie of gebeurtenis, politiek, natuurrampen en nog veel meer.

Een en hetzelfde onderwerp kan vanuit verschillende invalshoeken benaderd worden. Zo is het mogelijk om meerdere nieuwsartikelen te plaatsen, waarbij elk artikel uniek is.

Gaat het om een nieuwsartikel waarbij locatie belangrijk is? Omdat de journalist op locatie moet kijken of een interview moet afnemen? Vraag naar de mogelijkheden, ik werk samen met freelance journalisten door heel Nederland. Is het nieuwsartikel niet locatiegebonden dan pak ik dit als ervaringsdeskundige graag zelf op.

Actuele content

Nieuwswebsites hebben mogelijkheid om te verschijnen in het Google nieuwsoverzicht. Hierbij is het belangrijk dat je actuele content toont. Denk hierbij aan wereldwijd of lokaal nieuws, actuele gebeurtenissen en interessante ontwikkelingen. Gebruikers kunnen zich aanmelden voor een weergave in Google Nieuws. Hiermee breid je de doelgroep uit. Ga hiervoor naar het uitgeverscentrum van Google en voeg een nieuwe publicatie toe. Neem voor een handleiding of vragen contact op.

Nieuwsachtergronden en opinies

Belangrijk nieuws haalt dagelijks de kranten (of nieuwssites). Mensen willen graag meer achter dat nieuws weten. Maak het verschil met nieuwsachtergronden of opinies. Duik dieper in de situatie of gebeurtenis. Laat zien dat het verhaal achter de mensen boeiend is. Ook hiervoor schakel je een freelance journalist in.

Geen minimum afname

Soms hanteren journalisten een minimum afname. Bijvoorbeeld het afnemen (en betalen) van minimaal 20 werkuren. Hier zit je aan geen minimumafname vast. Een enkel nieuwsartikeltje van 300 of 400 woorden? Geen probleem, iedereen is van harte welkom. Ook wanneer het om meer dan 100 artikelen gaat. Geen klus is te groot of te klein. Dankzij een goede samenwerking met andere journalisten kunnen grote klussen door heel Nederland goed worden verwerkt.

Over de prijs: interessante tarieven

Het laten schrijven van journalistieke artikelen, redactie of verslaggeving kan aardig in de kosten lopen. De uurtarieven variëren enorm, van € 35 voor de startende journalist tot € 70 voor de zeer ervaren journalist. Helaas is het heel lastig om met een uurloon te werken. Een journalist kan makkelijk 10 uur met een klus bezig zijn. Dit zou betekenen dat de verslaggeving € 350 tot € 700 moet kosten.

Ter indicatie: de gemiddelde krant of tijdschrift betaalt tussen de € 0,34 en € 0,42 per woord. Dit betekent dat een verslaggeving van 400 woorden maximaal € 168 kost. Als freelance journalist vind ik het belangrijk dat nieuws op een goede manier naar de buitenwereld wordt gebracht. Dit kan tegen betaalbare tarieven. Een nieuwsartikel is mogelijk vanaf € 70.

Freelance journalist inhuren

Direct een freelance journalist inhuren? Vraag naar de mogelijkheden en tarieven. Voor grote projecten ontvang je een offerte op maat. Laat een enkel nieuwsartikel of verslaggeving schrijven, je zit nergens aan vast. Je bent dus niet verplicht om meerdere nieuwsartikelen af te nemen. Ook zijn er geen maand- of jaarcontracten van toepassing.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven