Foutpercentage van tekstschrijvers en redacteurs

Bijgewerkt: 9 augustus 2021

Een 100% foutloze tekst, dat bestaat nagenoeg niet. Teksten schrijven is mensenwerk en daarbij worden er fouten gemaakt. Toch moet een tekst er vrijwel perfect uit zien. Wat is een acceptabel foutpercentage voor tekstschrijvers en redacteurs? Het hangt er dus vanaf of je een tekst laat schrijven óf controleren op taal en spelling.

Het gemiddelde foutenpercentage van tekstschrijvers

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In dit artikel gaat het over tekstschrijvers en niet over copywriters. Er zit een duidelijk verschil tussen deze twee. Een tekstschrijver richt zich op het informeren, overtuigen en/of overhalen van lezers. De SEO-tekstschrijver zorgt ook nog eens voor een goede online vindbaarheid. Een copywriter houdt zich voornamelijk met advertentieteksten bezig.

Het foutpercentage van een tekstschrijver is hoger dan die van een copywriter. Dit komt omdat een tekstschrijver 300 tot wel 2000 woorden per tekst creëert. Van een copywriter kun je dit niet verwachten, het aantal woorden van een advertentietekst varieert van 3 tot 30 woorden. Hoe korter de tekst hoe minder fouten, dat is duidelijk.

Het gemiddelde foutpercentage van een tekstschrijver ligt op 0,5% tot 2%. Dit betekent dat 98% tot 99% van de tekst foutloos is geschreven. Let op want het gaat hier om een gemiddelde. Afhankelijk van het type tekstschrijver ligt het foutenpercentage hoger of lager. Meer hierover lees je hieronder.

Een voorbeeld uit de praktijk

Je laat een tekst of blogpost van 600 woorden schrijven. Theoretisch gezien zouden hier 3 tot 12 fouten in ‘mogen’ staan. Het kan hier om een fout met betrekking tot spelling of taalgebruik gaan, maar ook om een typefout.

Bij een tekst van 1000 woorden zie je dat het aantal toegestane fouten omhoog gaat terwijl het foutenpercentage hetzelfde blijft. Met 1000 woorden kun je rekenen op 5 tot 20 fouten. Dit is op zich best veel, daarom worden er ook verschillende foutmarges gehanteerd.

Foutmarge van de ervaren tekstschrijver

Zelfs de allerbeste tekstschrijver maakt wel eens een taalfout of typefout. Het probleem is dat je als tekstschrijver hier soms vijf keer overheen leest, terwijl jij hem in één keer ziet. Dit komt omdat een tekstschrijver uiteindelijk woordblind wordt.

Een zeer ervaren tekstschrijver, en daar behoor ik ook toe, heeft een foutmarge van 0,2% tot 0,5%. Een tekst van 600 woorden kan uit 1 tot 3 fouten bestaan. Dit is heel acceptabel, je ontvangt hiermee de allerbeste teksten.

De minder ervaren schrijver

Een tekstschrijver met een werkervaring van 1-5 jaar is wat minder ervaren. Daarnaast speelt ook het niveau mee. De een schrijft van begin af aan op hoog niveau terwijl de ander altijd wat moeite blijft houden met taal en spelling. De minder ervaren tekstschrijver heeft een foutenmarge die tussen de 0,6% en 1,5% ligt.

Laat je een tekst van 600 woorden schrijven, dan kan deze tussen de 3 en 9 fouten bevatten. Vooral 8 of 9 fouten in deze tekst kan aan de hoge kant zijn. Wel is het vaak zo dat je bij de minder ervaren tekstschrijver wat goedkoper uit bent waardoor je die fouten voor lief neemt.

Foutpercentage onervaren tekstschrijver

Dan heb je de onervaren tekstschrijver, deze is minder dan een jaar actief. Toch zijn er ook tekstschrijvers die al vijf jaar of langer actief zijn maar niet doorgroeien. Ze hebben moeite met taal en spelling, zinsbouw, aanspreekvorm en nog veel meer. Bij de onervaren tekstschrijver ben je het goedkoopst uit, maar het aantal fouten in de tekst kan fors zijn.

Het foutpercentage van de onervaren tekstschrijver ligt tussen de 1,7% en 3%, soms nog wel hoger. Die tekst van 600 woorden bevat zeker 10 tot wel 18 fouten. Hierdoor ziet de tekst er slordig uit en moet je veel aanpassen.

Hoeveel fouten mag een redacteur maken?

Een redacteur bewerkt de tekst voordat deze gepubliceerd wordt. Je hebt redacteurs die de inhoud aanpassen, controleren op juistheden of alleen checken op taal en spelling. Hoe meer je van de redacteur verlangt hoe duurder het wordt.

Een redacteur moet een kleinere foutmarge hebben dan een tekstschrijver. Toch is ook een redacteur niet voor 100% perfect. De juiste persoon heeft een foutpercentage van 0,05% tot 0,1%. Je hebt die tekst van 600 woorden laten schrijven en wil hem nog eens laten checken op taal en spelling. Na het redactiewerk mag de tekst theoretisch gezien nog 0,6 fouten bevatten. Vertaal je dit naar een tekst van 1000 woorden dan mag hier maximaal één fout in staan.

Helaas gaat het er in de praktijk soms anders aan toe. Er staan na redactiewerk dan nog steeds 0,5% tot 1% aan fouten in. Oftewel tot wel 6 fouten per 600 woorden.

Tekstschrijver maakt fouten, wat te doen?

De tekstschrijver heeft een leuke tekst gecreëerd maar er komen fouten in voor. Een schrijffout is snel gemaakt en een typefout is een kwestie van onoplettendheid. Wat moet je doen wanneer je veel fouten opmerkt? Bekijk eerst het foutenpercentage en of je dit acceptabel vindt:

  • Ervaren tekstschrijver: 0,2% tot 0,5%
  • Middelmatige schrijver: 0,6% tot 1,5%
  • Onervaren tekstschrijver: 1,7% tot 3%

Wanneer je zelf een fout vindt kun je hem zelf eruit halen. Natuurlijk kun je de tekst ook terugsturen ter correctie. Het fijne hieraan is dat de schrijver ziet waar het is misgegaan. Hier kan in de toekomst rekening mee worden gehouden. Bijvoorbeeld bij dt-fouten of typefouten die zich vaker herhalen.

Voor het laten corrigeren van de tekst hoef je niet te betalen. Je hebt sowieso recht op één correctieronde. Voor een tweede correctie wordt vaak een extra tarief in rekening gebracht. Om kosten te besparen kun je het beste die enkele fout er zelf uithalen, je had hem toch al gezien. Het is dan een kleine moeite om hem gelijk aan te passen.

Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Aan de hand van wat taalfouten of typefouten kun je geen geld terugvragen. Het schrijven van teksten is en blijft mensenwerk. Daar waar mensen aan de slag gaan worden er ook fouten gemaakt. Ligt het foutpercentage in de tekst hoger dan je hierboven hebt kunnen lezen, dan is het beter om met de tekstschrijver in gesprek te gaan. Achteraf bepaal je of je de samenwerking doorzet of misschien overstapt.

Helaas weet je van tevoren niet altijd of je met een ervaren, middelmatige of onervaren schrijver te maken hebt. Geen enkele startende schrijver zal zeggen: “hé ik ben onervaren en ik maak veel fouten.” Het is dus een kwestie van vertrouwen en je soms bij je eigen keuzes neerleggen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven