Foto past niet op Instagram

Bijgewerkt: 2 september 2022

Een veel voorkomend probleem, de foto past niet op Instagram. Hierdoor vallen er dingen buiten beeld. Gelukkig kun je de foto passend maken. Dit doe je via Instagram zelf, maar soms is het nodig om toch gebruik te maken van een fotobewerkingsprogramma. Als social media chick leg ik je graag uit hoe je dit doet.

Instagram en vierkante foto’s

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je naar de geschiedenis van Instagram kijkt dan is dit gebaseerd op de Kodak Instamatic camera en de Polaroidcamera. Deze camera’s staan bekend om hun foto’s met de vierkante beeldverhouding. Tot 2015 kon je op Instagram alleen maar vierkante foto’s plaatsen. Hierna werd het ook mogelijk om foto’s van verschillende formaten te plaatsen en te bewerken.

Foto past niet op Instagram: de oorzaak

Past de foto niet op Instagram? In principe past elke foto er op maar waarschijnlijk vallen er dan dingen buiten beeld. Ten eerste heeft dit met de manier van fotograferen te maken. Wanneer twee voorwerpen ver uit elkaar staan en je plaats deze op één foto dan is de kans groot dat je hem niet goed op Instagram krijgt.

Een andere oorzaak is het niet goed aan kunnen passen (bewerken) van de foto. Instagram biedt namelijk niet de mogelijkheid om foto’s in zijn geheel te plaatsen zonder dat deze gecropt is. Wil je foto’s niet continu bijknippen maar in zijn geheel op Instagram plaatsen? Hieronder vind je de mogelijkheden.

De ratio op Instagram aanpassen

De makkelijkste methode om foto’s voor Instagram aan te passen is gebruik te maken van de ratio knop. Deze vind je binnen Instagram zelf. Uppload de foto, je zult merken dat deze er vierkant uitziet. Wanneer je niets doet plaatst Instagram de foto zoals hij getoond wordt, vierkant dus.

Kijk linksonder op de foto, daar zie je twee pijltjes staan. Wanneer je hierop klikt dan wordt de foto in zijn geheel getoond. Klik je hier nogmaals op dan verandert de foto weer naar het vierkante beeld. Op deze manier kun je dus bepalen hoe de foto eruit moet komen te zien.

No Crop Pic voor Instagram (applicatie)

Een andere manier om foto’s passend te krijgen is gebruik te maken van een app. Bijvoorbeeld de applicatie No Crop Pic voor Instagram. Hiermee kun je foto’s op Instagram in de originele en volledige grootte posten. Met de app kun je nog veel meer waaronder het roteren van de foto, gebruik maken van achtergrondpatronen of indrukwekkende filters. Ook kun je tekst of sjablonen toevoegen.

De No Crop Pic app heeft ruim 1 miljoen downloads waarvan heel veel tevreden gebruikers. Deze applicatie is gratis in gebruik. Wel kan het dat je advertenties te zien krijgt, dit is dan ook het verdienmodel. Dat moet je er maar voor lief bijnemen.

Wanneer Instagram toch een deel van de foto wegknipt

In sommige gevallen past de foto nog steeds niet op Instagram. Je merkt dan dat een deel van de foto wordt afgeknipt, iets waar je niet om hebt gevraagd. Dit komt omdat je via Instagram vastzit aan maximale verhoudingen van 2:1 voor staande foto’s en 3:2 voor liggende foto’s. Wil je een panoramafoto plaatsen dan lukt dit niet.

Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van de ratioknop. Hierna kun je de foto verschuiven, bijvoorbeeld van links naar rechts of van boven naar beneden. Op die manier kun je alsnog bepalen wat er op de foto zichtbaar is.

Een fotobewerkingsprogramma gebruiken

Als laatste kun je nog gebruik maken van een fotobewerkingsprogramma. Hiermee heb je oneindig veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een witte rand om de foto maken, tekst toevoegen of van meerdere foto’s één plaatje maken. Op deze manier creëer je een leuke en opvallende fotocollage.

Een bekend en gratis fotobewerkingsprogramma is Canva, maar ook de software GIMP of Picasa wordt redelijk veel gebruikt. Er is ook fotobewerkingssoftware waar je voor moet betalen. Dit is zeker aan te raden wanneer je een professionele indruk wil maken. Plaats je af en toe een foto op Instagram of is dit voor particulier gebruik, dan kun je beter voor een van de gratis fotobewerkingsprogramma’s gaan.

Welk formaat foto voor Instagram?

In principe maakt het niet uit welke fotoformaten je uploadt, Instagram schaalt ze naar 612 x 612 pixels. Toch is het aan te raden om een fotoformaat van 1080 x 1080 te nemen, hiermee realiseer je een goede kwaliteit. Voor portretfoto’s neem je een fotoformaat van 1080 x 1350. Instagram schaalt deze ook weer op, maar de kwaliteit blijft behouden.

Ga je voor een landscape foto? Dit is een afbeelding met een grotere breedte dan hoogte. Dit noem je ook wel de liggende foto. In dit geval kies je voor een formaat van 1080 x 566, maar liever niet kleiner.

Foto’s op Instagram vergroten

Met Instagram heb je verschillende mogelijkheden met betrekking tot het aanpassen van afbeeldingen. Kun je foto’s op Instagram vergroten? Wanneer je een foto in het nieuwsoverzicht plaatst dan kun je deze na het uploaden vergroten. Je hoeft alleen maar met je vingers over de foto te gaan waarbij je middels vegen de foto vergroot. Dit werkt makkelijk op een smartphone of tablet.

Helaas is het niet mogelijk om je profielfoto te vergroten. Ziet je profielfoto er wat vaag uit? Maak gebruik van een fotobewerkingprogramma waarbij je de foto vooraf uitknipt en vergroot. Zo kun je de details goed in beeld te brengen.

Hoe foto verkleinen op Instagram?

De foto die je uploadt ziet er te groot uit. Je kunt deze foto op Instagram verkleinen. Dit doe je door op de ratio knop te klikken. Je kunt ook met je vingers over het scherm naar elkaar toeknijpen, dan wordt de foto ook kleiner.

Beter zichtbaar zijn op social media? Vraag naar de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven