Facebook likes kopen illegaal – fake likes niet meer toegestaan

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Een Facebook pagina met veel volgers ziet er betrouwbaarder uit. Kom je niet aan genoeg volgers of likes, dan koop je deze gewoon. Is Facebook likes kopen illegaal? Niet direct, maar Facebook treedt vanaf 2019 wél op tegen bedrijven die fake volgers verkopen. Zit jouw aanbieder hiertussen, dan raak je zomaar je betaalde volgers kwijt.

Waarom Facebook likes inkopen?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je hebt een mooie bedrijfspagina of andere pagina aangemaakt. Mooie foto’s erbij, regelmatig een bericht plaatsen. Maar… voor wie doe je het eigenlijk? Je hebt namelijk slechts enkele volgers! Zolang dit aantal zo laag blijft, is de kans klein dat er meer bijkomen. Mensen zijn namelijk geneigd om alleen populaire pagina’s te volgen of liken.

De oplossing: likes kopen. Voor een bepaald bedrag krijg je er ineens een hoop ‘vind ik leuks’ bij. Dit ziet er gelijk een stuk betrouwbaarder uit. De kans is nu veel groter dan er nieuwe (en echte) likes bijkomen.

Bedrijven die likes (duimpjes) aanbieden

De handel in Facebook duimpjes is groot. Je kunt ‘vind ik leuks’ in Nederland of het buitenland kopen. Koop je ze bij een buitenlands bedrijf of aanbieder, dan krijg je wél vaak likes vanuit landen als India of China. Bij teveel van dit soort volgers, ziet het er niet echt meer realistisch uit. Voordeel is dat buitenlandse duimpjes wel een stuk goedkoper zijn dan Nederlandse likes.

Zijn de gekochte likes echt? In veel gevallen niet. Het gaat hier om fake accounts met nep profielfoto’s. In het ergste geval betaal je voor likes en krijg je geen enkele ‘vind ik leuk’. Helaas maar waar: je zal niet de eerste zijn die bedrogen uitkomt.

Facebook likes kopen illegaal

Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om je pagina met behulp van valse likes populair over te laten komen. Omdat veel bedrijven of fanpages dit doen, ontkom je er bijna niet aan om dit ook maar te doen. Is Facebook likes kopen illegaal? Het is niet illegaal of verboden om extra volgers of vind-ik-leuks te kopen. Het is in Nederland ook niet verboden om likes te verkopen. Vraag en aanbod is dus een volkomen legale handel.

Hier is vanaf 2019 verandering in gekomen. Facebook heeft in februari 2019 een aantal Chinese bedrijven die in likes handelen, aangeklaagd. Dit is slecht nieuws voor like-handelaren.

Likes kopen/ verkopen toch verboden?

Facebook heeft met het aanspannen van dit proces de toon gezet. Het bedrijf verklaart dat het dergelijke activiteiten niet tolereert. Het gaat hier niet alleen om de verkoop van likes, maar ook het opzetten en verkopen van valse accounts (fake accounts) én volgers op Instagram. Mocht je het nog niet weten: Instagram is namelijk onderdeel van Facebook Inc.

De kans is groot dat je in de toekomst geen duimpjes vanuit het buitenland kunt kopen. Blijft dit wel in Nederland beschikbaar? Je kunt je voorstellen dat Facebook álle bedrijven die in vind-ik-leuks handelen, wilt aanpakken. Afhankelijk van het verloop van deze juridische actie zou het zomaar illegaal kunnen worden. In dit geval is het niet langer toegestaan om likes te verkopen, en kun je deze dus ook niet meer kopen.

Toch blijft het lastig om dit soort activiteiten volledig uit te bannen. Iedereen kan een nieuw Facebook account aanmaken, en het is voor het bedrijf lastig om te bepalen wat echt en nep is. Sommige fake accounts pik je er direct uit, anderen zien er verdomd echt uit.

Waarom ik geen likes koop

Met gekochte likes zie je er misschien interessant uit, velen prikken hier toch doorheen. Wat moet je met een account vol buitenlandse volgers? Juist ja, helemaal niets. Ik zou hier mijn geld niet aan uitgeven, jij wel? Liever écht likes en échte volgers.

Wist je dat ik ook een Instagram account heb? Deze is gelukkig wél echt en heeft ook nog eens echte volgers. Volg mij op Instagram.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven