Externe link

Bijgewerkt: 29 september 2022

Kennisbank > externe link

Een externe link leidt naar een andere website.  Een hyperlink op site A verwijst naar een webpagina op site B. De externe link is het tegenovergestelde van de interne link, deze laatste verwijst naar een webpagina binnen dezelfde website.

Externe links helpen bezoekers om hun weg op het internet te vinden. Daarnaast dragen ze bij aan de SEO-score van de website. Zoekmachines vinden met prettig wanneer websites voor een goede gebruikservaring gaan en sociaal zijn.

Het verschil tussen externe links en backlinks

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Op het eerste oog lijkt een externe link op een backlink. Toch is er een verschil tussen deze twee. Een externe link is een uitgaande hyperlink vanaf je website. Een backlink is een inkomende hyperlink vanaf een andere website.

Dus: met een externe link verwijs je vanaf je webpagina naar een webpagina op een andere website. Wanneer een andere website naar jou verwijst, dan spreek je van een backlink (de link komt terug naar jou).

Waarom je externe links gebruikt

Zowel interne als externe links zijn van invloed op de SEO-resultaten en hiermee de positie in Google en andere zoekmachines. Met name Google is een ster in het volgen van links en het bepalen of de link in de webpagina’s relevant zijn.

Externe links helpen niet alleen bezoekers, het werkt ook ondersteunend voor andere websites. Hoe meer waardevolle backlinks een website krijgt, hoe meer autoriteit deze opbouwt. Dit leidt tot een betere score in de organische zoekresultaten. Een externe link of backlink is alleen waardevol wanneer de verwijzende webpagina een duidelijke samenhang heeft met de ontvangende webpagina. Oftewel: de onderwerpen moeten in relatie met elkaar staan.

Google is van mening dat websites een natuurlijk linkprofiel op moeten bouwen. Toch richten veel marketeers en webmasters zich op linkbuilding. Dit is het actief verzamelen van backlinks, waar vaak ook voor betaald wordt. Helaas kan linkbuilding tot vervelende situaties leiden. Backlinks van een matige kwaliteit worden door Google afgestraft.

Zo zet de webmaster externe links effectief in

Externe links geef je weg, backlinks ontvang je. Sommige website-eigenaren zijn bang om externe links te plaatsen, omdat ze denken dat ze hiermee hun concurrenten helpen en zichzelf tekortdoen. Maar wie de juiste externe links plaatst, is in de ogen van Google zeer behulpzaam. Dat mag beloond worden met een hogere rankering.

Het is inderdaad niet zo verstandig om een externe link naar de directe concurrent te plaatsen. Eerder kan gedacht worden aan websites die nevenactiviteiten bieden.

Een externe link is bij voorkeur voorzien van een anchortekst. Dit is de beschrijvende tekst waar de link aan gekoppeld is. Een anchortekst is altijd voor bezoekers zichtbaar en klikbaar. Het is belangrijk om een goede anchortekst te verzinnen, deze moet in één of enkele woorden duidelijk maken waar de hyperlink naartoe leidt, of wat het onderwerp achter de externe link is.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven