Enquête invullen – dit verdien je er mee

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Een passief inkomen middels een enquête invullen, er zijn nog steeds mensen die dit doen. Je kunt dit onder thuiswerk indelen, terwijl anderen het een passief inkomen vinden. Geld verdienen met enquêtes invullen is niet zo lucratief als gedacht. Naar verhouding ligt het uurloon bij het invullen van enquêtes zeer laag.

Enquêtes invullen is geen passief inkomen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Regelmatig informeer ik over een passief inkomen. Hierbij werk je naar verhouding een stuk minder aan levert het aardig wat op. Bijvoorbeeld een eigen website waarbij je inkomsten uit advertenties haalt. Gemiddeld werk je 5 tot 15 uur per week waarbij je soms wel meer dan € 5000 per maand verdient.

Een enquête invullen valt zeker niet onder het passief inkomen. Het gemiddelde uurloon dat je met het invullen van enquêtes verdient is belachelijk laag. Je bent dus ontzettend veel aan het werk waarbij het nauwelijks iets oplevert. Voordat je hiermee begint zijn er dus een aantal dingen die je moet weten.

Dit verdien je per betaalde enquête

Afhankelijk van de aanbieder verdien je tussen de € 0,50 en € 7 per geheel ingevulde enquête. Houd er rekening mee dat die € 7 echt zeldzaam is. In veel gevallen zit je toch op een bedrag variërend van € 0,50 tot € 2. Blijkt dat je niet geschikt bent voor het invullen van de enquête dan ontvang je meestal nog een kleine vergoeding van € 0,10.

Helaas is het ook niet zo dat het aanbod aan enquêtes onbeperkt is. Per website heb je vaak de mogelijkheid om 2 tot 10 enquêtes per maand in te vullen. In het meest gunstige geval verdien je per enquêtesite € 50 per maand. Dit is zeer rooskleurig want in de praktijk verdienen de meesten maandelijks tussen de € 2 en € 8 per enquêtesite.

De gemiddelde deelnemer verdient maandelijks in totaal tussen de € 100 en € 200 met een gemiddelde van € 150. Dat is mooi meegenomen, maar niet wanneer je kijkt naar de hoeveelheid werk.

Is enquêtes invullen betrouwbaar?

Geld verdienen met enquêtes invullen is redelijk populair. Deelname hieraan is gratis. Moet je toch betalen voor een aanmelding dan is het zeer verstandig om deze website links te laten liggen. Enquêtes invullen is betrouwbaar, maar alleen wanneer je voor een Nederlandse/ Belgische website kiest.

Ga je enquêtes bij een buitenlandse website invullen dan is het maar de vraag of je het verdiende geld ooit ontvangt. Mocht dit niet het geval zijn dan is het heel lastig communiceren met een bedrijf dat veilig in het buitenland verstopt zit.

Je gegevens zijn bij vrijwel alle enquêtesites veilig. Dit betekent dat ze je naam, adres, telefoonnummer of e-mailadres niet doorverkopen. Dit is belangrijk want in het verleden is dit wel eens gebeurd. Ook weer een reden om voor een betrouwbare Nederlandse of Belgische enquêtesite te gaan: die vallen onder de strenge Europese privacywetgeving.

Betrouwbare enquête websites

In Nederland en België zijn er voldoende enquête websites. Deze zijn ook nog eens betrouwbaar. Hieronder een lijstje van de 10 meest betrouwbare aanbieders:

  1. Panelclix
  2. Opinieland
  3. Toluna
  4. Panelwizard
  5. Opinionbar
  6. Waardevolle Mening
  7. I-Say
  8. GFK Panel
  9. Lifepoints
  10. Beenq

Ook ListWise, Surveyworld en PanelClub zijn namen die regelmatig voorbij komen. Opvallend is dat sommige websites meer dan 15 jaar bestaan terwijl andere betrekkelijk nieuw zijn. Ook zijn er in het verleden een aantal goede enquêtesites verdwenen.

De hoeveelheid tijd die je kwijt bent

Hierboven heb je al kunnen zien wat je ongeveer met een enquête invullen verdient. Meld jij je op 10 tot 15 verschillende enquêtewebsites aan dan liggen de maandinkomsten op gemiddeld € 150. Lekker om dit naast je baan te doen, maar is dit eigenlijk wel zo?

Je bent aardig wat tijd kwijt met het invullen van een enquête. Om € 150 per maand te verdienen zou je ongeveer 100 enquêtes in moeten vullen. Elke enquête invullen neemt 10 tot 20 minuten van je tijd in beslag. Vul je maandelijks 100 enquêtes in dan ben je dus 25 uur bezig.

Deel het verdiende bedrag van € 150 door 25 uur.  Je komt dan uit op een bruto uurloon van € 6. Maar let op want je houdt hier in de praktijk nog minder van over.

Belasting betalen over enquêtes invullen

Een enquête invullen levert je ongeveer € 6 per uur op. Voor iemand van 15 of 16 jaar oud is dit zeker niet verkeerd. Helaas moet je nog belasting betalen over het verdiende geld. Dit moet je zelf via de aangifte inkomstenbelasting doorgeven. Doe je dit niet en de belastingdienst komt hierachter dan kan dit een flinke boete opleveren.

Hoeveel belasting betaal je over het verdiende geld? Dat hangt een beetje van andere inkomsten af. Iemand die een andere baan voor minimaal 20 uur per week heeft betaald over de ingevulde enquêtes volledig belasting. Dit komt neer op minimaal 37,10%, oplopend tot 49,50%.

Bedrag wordt afgetrokken van een uitkering

Geld verdienen met een enquête invullen terwijl je een uitkering hebt? Officieel ben je verplicht om dit soort inkomsten bij de uitkeringsinstantie door te geven. Het bedrag dat je verdient wordt mogelijk (gedeeltelijk) van de uitkering afgetrokken. Dit betekent dat een enquête invullen zeer weinig oplevert.

Enquête invullen: wel of niet doen?

Zoek je naar een methode om van thuis uit geld te verdienen, dan is enquêtes invullen niet de beste keuze. Het is wel een mooie inkomstenbron voor jongeren van 13 tot 18 jaar oud. Voor iedereen vanaf 18 jaar is het verstandiger om je geld op een andere manier te verdienen.

Let op met minimumleeftijd enquêtesites

Bij veel enquêtesites is de minimumleeftijd 16 jaar, vaker nog moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Wil je als dertienjarige of vijftienjarige aan de slag bij een enquêtesite dan moet dit vaak op naam van een volwassen persoon staan. Soms worden persoonsgegevens vervalst, hier is niet altijd controle op. Lieg je over je leeftijd dan wordt dit vroeg of laat achterhaald en ben je de verdiensten helaas kwijt.

Heb je een website en wil je goed vindbaar zijn en hiermee meer bezoekers aantrekken? Of je zichtbaarheid op social media vergroten? Vraag de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven