Eigen website maken in vijf stappen

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Je eigen website maken, zonder dat dit al te veel moeite kost. Natuurlijk kan een webdesigner het altijd beter maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Wil jij een eigen website maken zonder veel tijd of moeite? Bekijk hieronder het stappenplan.

Waarom je een eigen website moet hebben

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Bedrijven ontkomen er niet aan: een bedrijfswebsite is je online visitekaartje. Maar de bedrijfswebsite is veel meer, onder andere een reclamebord, digitale etalage, klantenservice, online folder en nog veel meer.

Nog een reden waarom een eigen website praktisch is, ook al ben je geen ondernemer: inkomen creëren. Steeds meer mensen starten met een blogwebsite aan verdienen geld middels affiliate marketing of verkoop van blogruimte/ advertentieruimte. Je kunt ook tot de derde groep mensen met een eigen website behoren: puur hobbymatig en voor de fun.

Eigen website maken – stappenplan

Vaak wordt gedacht dat een eigen website maken lastig is, maar niets is minder waar. Tegenwoordig heb je geen of weinig kennis van HTML, CSS, PHP en andere website-taal nodig. Dit is allemaal te danken aan CMS, een gebruiksvriendelijk systeem waarbij de codes kant-en-klaar voor jou worden neergezet.

Je eigen website maken: hier volgen vijf belangrijke stappen.

Stap 1: een goed idee

Een eigen website maken start met een goed idee. Maak je een website voor je bedrijf, ga je voor een affiliate website of een persoonlijke blog? Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat je wil en wat de doelstelling is. Dit heeft namelijk alles te maken met de volgende stappen. Ze

Stap 2: domeinnaam registreren

Nu je een idee hebt wordt het tijd om een domeinnaam te registreren. Gebruik bij voorkeur geen geregistreerde merknamen niet meer domeinnaam. De kans is namelijk groot dat je deze domeinnaam later af moet staan. Let ook goed op of eenzelfde of gelijkwaardige domeinnaam al door een bedrijf gebruikt wordt.

Je mag je niet voordoen als iemand anders. Jij mag dus niet de domeinnaam marcoborsato.nu registreren en net doen alsof je Marco Borsato bent. Maar je mag er bijvoorbeeld wel marcoborsatofan.nu van maken. Tip: bekijk gelijk het hostingpakket. Verwacht je in de toekomst veel website bezoekers, kies dan voor een stevig hostingpakket.

Op kosten van een domeinnaam inclusief hosting: tussen de € 5 en € 50 per maand. Er zijn ook manieren om gratis een eigen website te maken, bijvoorbeeld via JouwWeb of blogger van Google. Houd er rekening mee dat de URL van je website er dan minder interessant uitziet.

Stap 3:  CMS installeren

Zonder kennis van HTML maak jij een eigen website. Kies een CMS, dit is een systeem op basis van wat je ziet is wat je krijgt. Je werkt in een visueel gedeelte waarbij het CMS dit omzet naar een HTML-code.

Het meest populaire CMS is WordPress. Dit is gratis te gebruiken, tenzij je een specifiek thema wilt. Andere populaire CMS (content management systemen) zijn Adobe Dreanweaver, Joomla, Blogger en Drupal. Houd er rekening mee dat niet alle systemen gratis zijn.

Waarschijnlijk heb je ook een of meerdere plug-ins nodig. Deze maken het werken binnen de website er een stuk prettiger op. Ook voeg je hier extra functionaliteiten mee toe.

Stap 4: content toevoegen

Je hebt een domeinnaam inclusief hosting en er staat een CMS op. Nu wordt het tijd om alles in te gaan richten. Je begint met het toevoegen van een logo, een omschrijving van de website en past eventueel wat instellingen aan. Werk je binnen WordPress dan heb je me betrekking op de homepage twee keuzes: je laatste blogberichten tonen of een statische pagina. Wanneer je voor een statische pagina kiest bepaal je zelf hoe je homepage eruit komt te zien.

Maak je eerste pagina aan. Vaak zal dit de homepage, een over ons pagina of een privacy policy zijn. Voor bedrijfswebsites is het belangrijk om dienstenpagina’s of categorie pagina’s (webshop) toe te voegen.

Je ziet dat er een verschil is tussen een pagina of een bericht aanmaken. Het verschil is dat je pagina’s vaak in het menu terugvindt. Berichten zijn blogposts die automatisch in het overzicht op de homepage of in het menu verschijnen. Bovendien worden blogs vaak automatisch aan elkaar gelinkt, dit gebeurt bij pagina’s niet.

Stap 5: zichtbaar in zoekmachines

Zorg bij een eigen website maken dat je minimaal twee pagina’s en drie blogberichten online hebt staan. Of een pagina en vier blogberichten. Hoe dan ook, met minimaal vijf pagina’s/ blogberichten heb je een mooie invulling en een goed begin.

Nu kun je de website bij zoekmachines aanmelden. Dit is niet verplicht maar zorgt er wel voor dat je sneller vindbaar bent. Hier kun je de URL bij zoekmachine Google toevoegen. Bij zoekmachine Bing gaat dit niet zomaar, hierbij moet je gebruik maken van het hulpprogramma voor webmasters.

Overigens is het aan te raden om ook gebruik te maken van Google Search Console. Je kunt hier namelijk niet alleen je nieuwe website maar ook een complete sitemap of afzonderlijke URL’s aanmelden, aanpassen of verwijderen.

Hulp bij content

Het opzetten van een eigen website is helemaal niet zo moeilijk, op internet vind je hier genoeg handleidingen over. Het is in het begin nog heel veel uitzoeken en knutselen. Vaak ben je niet in één keer tevreden en moet het design meerdere keren aangepast worden. Dat geeft niet, al doende leert men.

Het grootste probleem zit hem in het toevoegen van content. Iedereen kan een stukje tekst schrijven, maar hoe kom je professioneel of betrouwbaar over? Nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat deze teksten goed vindbaar zijn in zoekmachines?

Websites met goed geschreven SEO teksten scoren altijd hoger in de zoekresultaten. Wil je de concurrentie voorblijven, dan heb je dus goede SEO content nodig. Op dit punt kom ik om de hoek kijken: als SEO tekstschrijver sta ik voor jou klaar. Meer weten over de werkwijze of kosten, neem dan vrijblijvend contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven