Een API leren begrijpen en of dit iets voor je bedrijf is

Bijgewerkt: 20 september 2022

Steeds meer websites maken gebruik van een API. Dit is een software-interface waarmee twee applicaties met elkaar communiceren. Deze software is praktisch voor het doorgeven van informatie. Feitelijk vindt er overdracht van gegevens van het ene systeem naar het andere systeem plaats, dit zorgt voor een betere gebruikservaring.

Een API neemt je ook veel werk uit handen. Je kunt een groot overzicht tonen van producten of diensten, afgestemd op de wensen van de gebruiker. Ondanks de vele voordelen blijft het voor sommigen lastig om dit op een website toe te passen.

API (Application Interface Programming) betekenis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


API is de afkorting van API (Application Interface Programming). De naam verraadt al waar het over gaat, het is een programma dat applicaties met elkaar laat communiceren. Toch is de betekenis niet voor iedereen duidelijk. Terwijl je het dagelijks tientallen keren tegenkomt.

Het is avond en je hebt honger. Koken zit er even niet in dus je wil iets online bestellen. Vroeger belde je naar de afhaalchinees en gaf je de bestelling door. Dit is een vorm van rechtstreekse communicatie. Maar tegenwoordig heb je websites zoals thuisbezorgd.nl.

Via die website bekijk je het aanbod van je favoriete restaurant en plaatst een bestelling. Thuisbezorgd.nl werkt als API: het haalt de menukaart van het restaurant op en toont deze aan jou. De geplaatste bestelling wordt vervolgens aan het betreffende restaurant doorgegeven.

De API’s van verschillende bedrijven

Steeds meer bedrijven waar je zaken mee doet bieden een of meerdere API’s aan. Een goed voorbeeld hiervan is het partnerprogramma van bol.com. Affiliate website vragen een API-key aan en kunnen op deze manier de complete catalogus van bol.com aan hun bezoekers tonen.

Een andere groeiende markt zijn de crypto APIs. Bijvoorbeeld een blockchain gegevens-API waarmee je toegang hebt tot de gegevens van tientallen blockchains. Of een API die meer dan 1000 cryptocurrency van verschillende handelsbeurzen verzamelt.

Ebay was een van de eerste grote bedrijven die een API lanceerde, dat was in het jaar 2000. In het jaar 2006 volgde Twitter, en daarna nog vele andere bedrijven.

Andere voorbeelden van API’s die je in het dagelijks leven tegenkomt:

  • Google Maps
  • Uber
  • Een reiswebsite
  • Facebook
  • PayPal

De voordelen van API’s voor je bedrijf

Een API is een stukje software dat je in staat stelt om een passief inkomen te verdienen. Denk hierbij aan het aanmelden bij een affiliate netwerk en het tonen van de juiste advertenties of een catalogus.

Softwarebedrijven kunnen veel verdienen aan het ontwikkelen van een API. Maar er zijn ook verschillende bedrijven die geld vragen voor toegang tot hun API.

Het grootste voordeel is dat een Application Interface Programming ervoor zorgt dat er minder gegevens worden ingeladen. Dit komt de websiteprestaties ten goede, want er is geen sprake van onnodig hoog dataverkeer.

De nadelen van deze software

Een API- koppeling kent ook wat nadelen, maar die wegen meestal niet op tegen de voordelen. Een groot nadeel is het onderhoud en de kosten voor het laten bouwen van een API. Een koppeling kost al snel tussen de € 1000 en € 5000. Dat geldt niet voor degenen die de API gebruiken maar voor het bedrijf dat de koppeling aanbiedt.

Voor de gebruikers hangt er ook een nadeel aan vast: beginners hebben moeite om een API in gebruik te nemen. Het aanvragen van de API-sleutel is vaak vrij makkelijk, maar het integreren van het systeem vraagt toch wat kennis.

Een API als plugin

Wanneer je een WordPress of Joomla website hebt dan ben je vast wel bekend met plug-ins. Er zijn maar weinigen die erbij stilstaan dat het hier eigenlijk ook om een API gaat. Door het toevoegen van verschillende plugins oftewel API’s vergroot je de gebruikservaring op je website. Niet alleen voor bezoekers maar ook voor jezelf.

Een plug-in is de meest eenvoudige manier om gebruikers toegang te geven tot een API. Iedereen kan het installeren, met slechts een enkele druk op de knop. Deze kant-en-klare oplossing zorgt ervoor dat meer bedrijven of webmasters toegang krijgen tot de API.

De Web-API en andere typen

Wanneer een interface gebruikt wordt binnen het www dan spreek je van een Web-API. De DLL  (Dynamic-link bibliotheek) zijn uitvoerbare bestanden die nogal complex in elkaar zitten. Een beginnend gebruiker zal hier meer moeite mee hebben. Dan heb je nog de frameworks oftewel kaders die geschikt zijn voor specifieke taken. Bijvoorbeeld een bibliotheek van JavaScriptfuncties.

API’s voor beginnende bedrijven en webmasters

Zelfs wanneer dit stukje software je te moeilijk is, heb je het waarschijnlijk al geïntegreerd op je website. Een API verenigt je website met sociale netwerken. Of je toont de locatie van je bedrijf door Google Maps op je site te plaatsen.

Het instellen van een API kan in het begin vrij lastig zijn. Gelukkig geven de meeste aanbieders een handleiding voor het instellen van Application Programming Interface. Probeer er alvast mee vertrouwd te raken, want door digitalisering zal dit in de toekomst de standaard zijn.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven