DTG website, zou je dat nu wel doen?

Bijgewerkt: 12 november 2022

Een DTG website is praktisch maar niet altijd een goede keuze. Er kleven nogal wat nadelen aan dit soort websites. Heb je voor een langere periode behoefte aan een website? Dan past een DTG website waarschijnlijk niet bij jou.

Dit zijn DTG websites

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je hoort veel over DTG websites, maar wat zijn het eigenlijk? DTG stond vroeger bekend als De Telefoongids. Jawel, tegenwoordig kun je hier een website laten maken. Sinds april 2020 staat DTG bekend onder de naam Youvia. Wanneer je naar de website van DTG gaat dan word je ook doorgeleid naar Youvia. Je hoeft dus niet te schrikken wanneer je op een andere website uitkomt!

Een DTG website wordt dus door Youvia gemaakt. Hierbij ontvang je een complete website inclusief webdesign, enkele pagina’s en content. Kant-en-klaar, je hoeft zelf niets meer te doen.

DTG website: de voordelen

Waarom zou je voor een DTG website kiezen? Vooral omdat het heel erg praktisch is. Jij geeft je wensen door, Youvia bouwt een website. Deze website heeft een gebruiksvriendelijk systeem zodat je zelf dingen aanpast.

Voor de korte termijn heeft een DTG website nog meer voordelen: je betaalt een stuk minder dan wanneer je een website door een webdesigner laten maken. Zo betaal je eenmalig opstartkosten vanaf € 240. Dat is niet veel voor het laten maken van een website. Daarnaast betaal je € 29 per maand. Dit is een vast tarief voor hosting en het gebruik van de website. (prijzen uit 2020)

Nadelen DTG website

Helaas heeft een DTG website ook wat nadelen. Toegeven: de eenmalige opstartkosten zijn niet hoog, maar de kosten die hierna komen wél. Stel dat je vijf jaar lang gebruik maakt van je DTG website. Dan ben je dus vijf jaar lang € 29 per maand aan het betalen. Dit komt uit op € 725. Inclusief die € 250 maakt in totaal € 965.

Maar wacht, in die € 29 per maand zit ook hosting inbegrepen. Wanneer je dit elders afneemt dan ben je tussen de € 5 en € 50 per maand kwijt. Zou je voor het goedkoopste hostingpakket gaan, iets waar veel kleine ondernemers voor kiezen, dan ben je bij DTG/ Youvia naar verhouding duurder uit. Nu krijg je bij een DTG website wel onbeperkte service. Geen idee wat dat inhoudt want dat kan ik op hun website niet terugvinden.

Grootste nadeel: de website is nooit van jou!

Misschien wel het allergrootste nadeel van een DTG website: deze is en blijft eigendom van Youvia. Zodra je jouw contract opzegt dan ben je ook je website kwijt. Maar niet alleen je website, ook alle content die door Youvia is aangeleverd.

Alleen content die je zelf aanlevert blijft van jou, ook na het opzeggen van je DTG website. Maar je vertrouwde website inclusief content die je van Youvia kreeg? Hier mag je definitief afscheid van nemen. Kijk, nu komen die totale kosten in een heel ander daglicht te staan. Want je koopt geen website maar huurt er een. En dat is nu net het grootste nadeel van een DTG website.

Zo ziet een DTG website eruit

De vraag is of een DTG website er ook een beetje netjes uitziet. Youvia belooft een professioneel design en van die belofte moet je uitgaan. Er staan geen voorbeelden/portfolio op hun website en het is vrijwel onbekend welke websites door Youvia zijn gebouwd. Ik heb zelf eens wat voorbeelden bij hun opgevraagd maar je krijgt simpelweg het antwoord “wij geven geen voorbeelden en we hebben ook geen portfolio”. Voor mij een echte afhaker, ik zou willen weten met wie ik zaken doe.

Youvia belooft ook dat je met een DTG website hoger in zoekmachines komt. Zullen we ook van deze belofte uitgaan? Er gaan ongetwijfeld professionals aan het werk om de website hoger in zoekmachines te laten scoren. Dat is op zich prettig want een hoge positie in de zoekresultaten betekent ook meer zoekverkeer en een hogere omzet.

In deze gevallen kies je voor een DTG website

Je hebt tijdelijk een website nodig, bijvoorbeeld voor 12 maanden. Langer hoeft niet omdat je hierna op iets anders overstapt. In dit geval is een DTG website helemaal geen slechte keuze. Je huurt tijdelijk een website, ondertussen bouw je gewoon je eigen website. Of verander je later van strategie.

Youvia werkt met overeenkomsten voor een periode van één jaar. Deze overeenkomst wordt stilzwijgend verlengd, telkens met weer een periode van één jaar. Wil je opzeggen dan moet dit schriftelijk en zeker één maand voordat de contractperiode afloopt.

Belangrijk om te weten want wil je een DTG website voor drie maanden of zes maanden, dan kun je beter voor wat anders gaan.

Webdesigner inhuren

Wanneer je voor een DTG website kiest dan hoef je zelf geen webdesigner in te huren: Youvia regelt alles. Maar wanneer je voor langere tijd een website nodig hebt en ook nog eens wil dat alles van jou is en blijft, dan huur je beter een webdesigner in. Regel dan wel even dat de webdesigner toch niet stiekem eigenaar van de website, het design of de ontworpen logo’s is.

Content en goed scoren in zoekmachines

Met een DTG website word je vaak voorzien van content, tenzij je dit zelf levert. Aan jou de keuze. Zolang je de content zelf verzorgt dan blijf je hier ook eigenaar van. Dit is zeker aan te raden want zo kun je de content op een later moment altijd nog verplaatsen.

Wil je goed scoren in zoekmachines? Dan heb je sowieso SEO content nodig. Teksten die geschreven zijn volgens de richtlijnen van Google, altijd een goede keuze. Dit soort teksten lezen prettig en zijn beter vindbaar. Bovendien verhogen ze ook nog eens je conversie, simpelweg omdat deze teksten de websitebezoekers overtuigen.

Laat SEO teksten schrijven, maar dan wel tegen een voordelige prijs. Neem gerust contact op, stel je vraag, ontvang advies of vraag de vrijblijvende tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven