Domeinnaam kopen en voor altijd behouden: enkele trucjes

Bijgewerkt: 4 augustus 2023

Een domeinnaam is een uniek internetadres. Bijvoorbeeld bestetop5.nl, dit is een domeinnaam met een website. Toch hoeft er niet altijd een website achter te hangen. Je kunt namelijk ook domeinnamen aanschaffen en hier niks mee doen. Bijvoorbeeld omdat je hem wil bewaren voor later, om er winst op te maken of door te verwijzen naar een andere websites.

Een domeinnaam kopen voor altijd betekent dat je bijna levenslang eigenaar blijft. Dit vraagt om een goede strategie, want wanneer je niet tijdig in actie komt dan verlopen je rechten.

7 tips voordat je een domeinnaam koopt

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een domeinnaam met hierin je (bedrijfs)naam is geweldig en een persoonlijk cadeautje. Maar het is niet de bedoeling dat je ondoordacht een internetadres registreert. Lees daarom de 7 tips door voordat je een domeinnaam koopt.

Bekijk de concurrentie

Waarschijnlijk wil je een bedrijfswebsite of webshop oprichten. Kijk dan eerst welke domeinnamen je concurrenten gebruiken. Mogelijk hebben ze trefwoorden in de naam staan. Noteer alles wat je leuk vindt en kijk wat er nog beschikbaar is.

Gebruik geen geregistreerde merknamen (of handelsnamen)

In principe zou je de domeinnaam adidas.nl mogen registreren, indien deze nog beschikbaar zou zijn. Wanneer je dit domein gebruikt om hondenvoer op aan te bieden, dan kan Adidas hier niet tegen in verweer. Maar die kans is er wel. Het risico wordt groter wanneer je sneakers op je domein aanbiedt. Dat is vragen om juridische problemen.

Denk na over een makkelijk te onthouden internetadres

De domeinnaam die je wil kopen moet makkelijk te onthouden zijn. Maar ook makkelijk te typen. Bovendien moet hij niet voor verwarring zorgen. Ik weet nog dat ik telefonisch tegen mijn zusje zei dat ze de website 40punten.nl eens moest bezoeken, een hulpmiddel om af te vallen. Ze typte vervolgens 40 punten achter elkaar in.

Achteraf iets om mee te lachen maar je moet je voorstellen dat mensen het soms niette begrijpen. In principe zou je via de telefoon je domeinnaam uit moeten kunnen spreken en moet het voor de ontvanger duidelijk zijn hoe hij dit in moet typen.

Geen straattaal of dialect

Ben je een Limburgse fabrikant van appelstroop dan wil je misschien een website bouwen op de domeinnaam kruut.nl. Kruut is Limburgs voor appelstroop. Leuk bedacht maar het probleem is dat de rest van de bevolking niet begrijpt waarom je voor deze URL hebt gekozen. Je maakt het mensen lastig om je website te onthouden, maar ook om uit te spreken of in te typen.

Wees ook voorzichtig met straattaal. Vaak is straattaal binnen een klein groepje bekend, anderen weten niet wat het betekent.

De juiste lengte van een domeinnaam

Denk ook even over de lengte na. Een goede lengte ligt tussen de 3 en 15 letters. Hele lange domeinnamen scoren niet slechter in zoekmachines, maar zijn lastig te onthouden. Aan de andere kant zijn korte domeinnamen van twee of drie letters moeilijk te vinden. Waarschijnlijk zul je ergens in het midden uitkomen.

Kies een provider die bij je past

Het lijkt heel logisch om voor de meest goedkope provider te gaan. Maar dat is het niet, want je wil misschien gebruik maken van één of meerdere services. Daarnaast staat prijs vaak in verhouding met de kwaliteit. Prijsvechters zijn niet de allerbeste keuze, want ze kampen vaker met een trage verbinding of uitval van de servers.

Gebruik geen koppeltekens

Wanneer je domeinnaam uit twee of drie woorden bestaat dan wil je misschien een koppelteken gebruiken. Dit maakt de leesbaarheid er een stuk makkelijker op. Maar koppeltekens kunnen snel vergeten worden, waardoor iemand op de website van je concurrent uitkomt.

Vroeger werd gedacht dat gekoppelde domeinen beter in zoekmachines scoorden. Dit is tegenwoordig een achterhaald idee. Sterker nog, veel van deze websites houden zich met spamachtige praktijken bezig. Een domeinnaam met een koppelteken koop je liever niet.

Een domeinnaam kopen voor altijd

Je bent niet verplicht om hosting (webruimte) bij een domeinnaam te nemen. Je mag de naam ook alleen registreren en jarenlang bewaren, zonder dat je hier iets mee doet. Wil je een domeinnaam kopen en voor altijd behouden? Lees onderstaande tips goed door.

Registratie van een domeinnaam vindt op jaarlijkse basis of per vijf jaar plaats. Zorg voor tijdelijke verlenging, anders verloopt de registratie en komt deze weer op de markt beschikbaar.

Ben je vergeten om tijdig te betalen? De domeinnaam gaat in quarantaine. Binnen deze periode heb je nog het recht om hem alsnog terug te kopen. Vaak zijn hier wel hogere kosten aan verbonden.

Is de periode van quarantaine afgelopen en heeft iemand anders de domeinnaam gekocht? Je kunt met diegene contact opnemen en vragen of je hem terug mag kopen. Vaak zal de ander erop willen verdienen, waardoor je duurder uit bent. Maar het kan ook dat de nieuwe eigenaar de domeinnaam niet wil afgeven. Feitelijk heb je hier dan geen recht meer op, tenzij de domeinnaam aan een merk vasthangt. Je kunt het domein terugclaimen op basis van het merkenrecht.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven