Dode link

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Een dode link is een niet-werkende koppeling, ook wel gebroken link genoemd. De oorzaak van dode links is divers, bijvoorbeeld omdat een webpagina verwijderd of verplaatst is. Een enkele dode link is niet direct een probleem, maar meerdere van dit soort links is slecht voor de SEO-score. Het is daarom altijd goed om regelmatig op niet-werkende koppelingen te controleren en deze eventueel aan te passen.

Zo ziet een dode link er uit

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een dode link is makkelijk te herkennen: wanneer je erop klikt kom je in veel gevallen op een 404-pagina terecht. Op deze pagina staat een foutmelding of statuscode. Dit soort pagina’s zorgt ervoor dat bezoekers niet vinden wat ze zoeken. Als gevolg verlaten ze de website voortijdig.

Sommige websites gaan creatief met dode links om. Ze creëren een opvallende 404 pagina zodat bezoekers er niet helemaal verloren bijstaan. Een goede oplossing maar dan nog is het beter om een dode link zo snel mogelijk aan te passen.

Dode link en SEO

Het is bekend dat dode links slecht zijn voor SEO (zoekmachine optimalisatie). Ten eerste komt dit omdat bezoekers niet vinden wat ze doet zoeken en de website eerder verlaten dan gewenst is. Korte bezoektijden zijn van invloed op de ranking van een website. Ten tweede kan Google dode links niet volgen. De zoekmachine komt bij een 404 pagina uit, waarna het hele proces van crawlen stopt. Ook dit is slecht voor SEO.

Toch is het niet zo dat dode links doorslaggevend zijn. Websites met een lage positie in de organische zoekresultaten scoren op meerdere punten slecht. De content is niet in orde of er sprake van een spammy linkprofiel. Dit soort zaken weegt zwaarder dan de aanwezigheid van een of meerdere gebroken links.

Dode link checker

Het is niet nodig om gebroken links handmatig op te sporen, tenzij je er toevallig tegenaan loopt. Met een dode link checker is het betrekkelijk eenvoudig om niet-werkende koppelingen te vinden. Hier zijn een aantal handige tools voor. Dit kan bijvoorbeeld via Google Dearch Console, Screaming Frog of Ryte.

WordPress websites kunnen ook de Broken link checker plug-in installeren. Dankzij deze plug-in worden gebroken links automatisch opgespoord en eventueel bijgewerkt. Nadeel van deze plug-in is dat het de website vertraagt, al helemaal wanneer er meerdere plug-ins draaien. Om dit probleem op te lossen is het ook mogelijk om viermaal per jaar de plug-in te installeren, te laten draaien en deze vervolgens weer te verwijderen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven