Documenten laten nakijken: van verslag tot webtekst

Bijgewerkt: 18 augustus 2021

Je documenten laten nakijken op taal en structuur. Zeker aan te raden wanneer je bezig bent met het schrijven van een verslag, scriptie, essay of webtekst. Voordeel van een professionele check is dat je zeker weet dat het eindresultaat goed is. Je bespaart op de kosten want je hoeft geen dure tekstschrijver in te schakelen.

Controle op taal, inhoud en nog veel meer

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vergis je niet want het zelf schrijven van een webtekst, verslag of ander document vraagt veel tijd. Met een webtekst ben je al snel twee tot drie uur verder. Een verslag of scriptie schrijven neemt makkelijk 250 tot wel 800 uur in beslag. Dat is zeker een maand achter elkaar schrijven zonder dat je tussendoor slaapt!

Doordat je zo diep in je document zit is het heel lastig om zelf fouten op te sporen. Je kijkt al snel over taalfouten, typefouten of onjuiste grammatica heen. Het kan ook dat de structuur of de inhoud niet klopt. Bij een scriptie of verslag is de APA ook nog eens belangrijk: heb je op de juiste manier gebruik gemaakt van bronvermelding? Overigens zal je bij veel webteksten ook gebruik moeten maken van bronvermelding, maar dit hangt er weer vanaf waar je de informatie vandaan haalt.

Inhoudelijke feedback

Het is ook mogelijk om inhoudelijke feedback te ontvangen. Hierbij worden er geen aanpassingen aan het document gedaan maar ontvang je opmerkingen in de kantlijn. Deze opmerkingen gaan over de inhoud van de tekst. Bijvoorbeeld de informatieverdeling, hoe relevant deze informatie is en of je niet te ver van de hoofdvraag afwijkt. Dit soort zaken helpen je bij het verbeteren van je document.

Documenten foutloos aanleveren

Het is belangrijk dat je documenten zoals een verslag, scriptie, essay of webtekst foutloos kunt aanleveren. Je documenten laten nakijken houdt in dat er correcties worden aangebracht. Dit betreft correcties op het gebied van taal- en spelfouten, het gebruik van alinea’s en paragrafen maar ook hoofdstukken. Bij webteksten is het ook nog eens belangrijk dat er subkoppen aanwezig zijn.

Dankzij die controle lever je het document foutloos in. Het ziet er goed uit en levert hierdoor ook een betere waardering op.

Documenten laten nakijken door een professional

Hoe weet je of jouw documenten ook echt goed worden nagekeken? Allereerst is het belangrijk dat je bij een goede redacteur uitkomt. Een redacteur is dus iemand die redactiewerk uitvoert (nakijken). Gaat het om een verslag of scriptie? Dan is het belangrijk dat je iemand inschakelt die hier ook ervaring mee heeft.

Er zijn verschillende bureaus die zich volledig toeleggen op het nakijken van verslagen. Dan zijn er ook nog de anonieme ghostwriters, deze kunnen zowel verslagen schrijven als nakijken. Ga niet zomaar met iemand in zee, controleer vooraf of het bureau of de persoon in kwestie ook gespecialiseerd is in het nakijken van documenten.

Het is in het verleden al vaker voorgekomen dat iemand zijn document liet nakijken maar dit nooit terugontving. Natuurlijk heb je het origineel nog maar ondertussen heb je wel betaald voor iets dat niet geleverd wordt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat het document nog steeds vol fouten staat. Zonde van je geld. Alweer een goede reden om voor een professional te kiezen.

Zo werkt het (werkwijze)

Benieuwd naar de werkwijze met betrekking tot documenten na laten kijken? Bekijk hieronder het stappenplan, dan weet je wat je te wachten staat.

Stap 1: zoek naar hulp

De meest logische stap maar wel belangrijk. Zoals je boven al hebt kunnen lezen laat je documenten nakijken door een professional. Vraag vooraf ook naar de prijs.

Stap 2: lever alle documenten aan

Zorg dat je verslag of tekst geheel klaar is. Het heeft geen zin om een half document aan te leveren en dit na te laten kijken. Wanneer je vervolgens de rest schrijft dit ook weer nagekeken worden. Dit zorgt alleen maar voor dubbele kosten. Lever ook alle documenten aan. Bestaat je verslag uit 40 pagina’s, zorg dan dat deze 40 pagina’s bij de corrector terechtkomen.

Stap 3: spreek een deadline af

Moeten je documenten binnen enkele dagen, een week of een maand nagekeken zijn? Spreek vooraf een deadline af, al helemaal wanneer het om een schoolverslag, essay of scriptie gaat.

Stap 4: kijk het document na

Je ontvangt het gecorrigeerde document. Het is belangrijk dat je dit zelf nog even nakijkt. Heb je ook gekozen voor een inhoudelijke check? Lees de opmerkingen in de kantlijn van het document of de bijlage goed. Met dit soort opmerkingen ga je zelf aan de slag.

Stap 5: extra correctieronde

Bij je niet helemaal tevreden? Stuur het document terug voor een extra correctieronde. Geef wel duidelijk aan over welk gedeelte je niet tevreden bent.

Prijs documenten laten nakijken (tarief)

Wat kost het om documenten na te laten kijken? Dit hangt er vanaf waar je voor kiest. Je kunt laten corrigeren/redigeren maar ook als extraatje beoordelen. Het alleen na laten kijken op taal en spelling kost tussen de 2 en 4 cent per woord. Over het algemeen geldt: hoe groter het document, hoe goedkoper je op de eindstreep uit bent.

Wil je ook nog een beoordeling over de inhoud? Dan moet je toch wel wat extra’s rekenen. Vaak gaat het dan niet om een woordprijs maar om een totaalprijs. Het is daarom altijd verstandig om vooraf de tarieven op te vragen.

Betaling met betrekking tot correctie

Documenten laten nakijken betekent dat je een dienst afneemt. Houd er rekening mee dat je diensten nooit kunt ruilen zoals je bij producten doet. Het gaat hier om een dienst op maat, er wordt speciaal voor jou tijd vrijgemaakt.

Hoe zit het met betaling wanneer je documenten na laat kijken? Het is gebruikelijk om een aanbetaling te doen. Dit kan een gedeelte van het bedrag maar afhankelijk van de situatie ook het hele bedrag zijn. Betaal je een gedeelte, dan ontvang je achteraf de resterende factuur.

Voor bedrijven is het belangrijk om een zogenaamde deelfactuur of voorschotfactuur te ontvangen. Houd er rekening mee dat er voor bedrijven geen maximum met betrekking tot aanbetalingen geldt. Consumenten betalen maximaal 50% aanbetaling als voorschot, meer is niet toegestaan.

Je documenten laten nakijken? Dan is het handig dat je vooraf weet wat de kosten zijn. Informeer hier tijdig naar.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven