Disclaimer website (voorbeeld) – verplicht of niet?

Bijgewerkt: 27 augustus 2021

Een disclaimer op de website, is dat verplicht of kun je dit weglaten? Sommige zaken moet je verplicht op je website vermelden, al helemaal wanneer het om een bedrijfswebsite gaat. Enkele dingen waar mensen over twijfelen zijn de disclaimer, cookiemelding, privacyverklaring en algemene voorwaarden. In deze blog meer over de disclaimer (website) inclusief bijvoorbeeld.

Dit is een disclaimer

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Er zijn zoveel dingen die je op je website kunt of moet plaatsen, maar wat is een disclaimer? Dit noem je ook wel een voorwaardelijkheidsverklaring. Disclaimer is een woord dat afkomstig is van ‘verwerpen’ of ‘afwijzen’.

Met een disclaimer verwerp je bepaalde verantwoordelijkheid of garantie. Een disclaimer op de website kom je dus heel veel tegen. Maar ook in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld ‘betreden op eigen risico’. Hiermee geeft de eigenaar van het terrein aan dat schade, ontstaan door betreden van het terrein, voor eigen rekening is.

Disclaimer website: verplicht of niet?

Heb je een website met gezondheidsgerelateerde artikelen? Dan zou in de disclaimer kunnen staan: “we zijn niet verantwoordelijk voor medische keuzes die je op basis van deze artikelen maakt”.

Of bij een financiële website: “we zijn niet verantwoordelijk voor de financiële risico’s”.

Is een disclaimer op de website verplicht? Nee, een disclaimer is niet verplicht. Je bent vrij om te bepalen of je deze wel of niet op de website plaatst. Toch is het aan te raden om een disclaimer te plaatsen. Zo kan niemand achteraf zeggen dat hij of zij niet op de hoogte was van de risico’s.

De juridische waarde van een disclaimer

Belangrijk om te weten: een disclaimer heeft geen juridische waarde. Het gaat namelijk om een eenzijdige mededeling. De lezer kan niet akkoord gaan met de disclaimer. Je kunt je middels een disclaimer dan ook niet indekken.

Vaak zijn de dingen die in een disclaimer op de website vermeld staan al bij de wet geregeld. Bijvoorbeeld wanneer je in de disclaimer vermeldt dat er auteursrecht op de teksten rust. Zoiets is bij wet al geregeld, dit zou je eigenlijk niet in een disclaimer hoeven te zetten. Toch vinden velen het prettig om dit apart te laten weten.

Disclaimer voorbeeld

Hoe ziet een disclaimer er ongeveer uit? Hieronder drie keer een disclaimer bijvoorbeeld.

Disclaimer voorbeeld 1

Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Disclaimer voorbeeld 2

De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Deze website is geen officiële zorginstelling/ financiële instelling/ instantie.

Disclaimer voorbeeld 3

De informatie in de artikelen op deze website kan verouderd zijn.

Een disclaimer door een tekstschrijver laten maken

Kun je een disclaimer door een tekstschrijver laten creëren? Ja dat kan. Het gaat hier namelijk niet om een juridisch document. Een disclaimer heeft namelijk helemaal geen juridische waarde.

Laat aan de tekstschrijver weten wat in de disclaimer moet komen te staan. Bedenk echter dat je aan een disclaimer geen rechten of plichten kunt ontlenen. Feitelijk kun je de disclaimer net zo goed weglaten.

Disclaimer door jurist op laten stellen

Is het beter om een disclaimer door een jurist op te laten stellen? Alleen wanneer je er zelf geld aan uit wil geven. Sommigen zeggen dat je met een disclaimer je aansprakelijkheid en risico’s beperkt, maar dit is feitelijk onjuist. Een disclaimer is een eenzijdige melding, de ander kan hier niet mee akkoord gaan of dit verwerpen.

Verschil tussen disclaimer en algemene voorwaarden

Misschien is het goed om eens te kijken naar het verschil tussen disclaimer en algemene voorwaarden. Met een disclaimer wil je de aansprakelijkheid beperken. Hierboven heb je al kunnen lezen dat dit niet mogelijk is.

Het verschil tussen een disclaimer en algemene voorwaarden is dat de algemene voorwaarden ook wel de huisregels zijn. Het gaat hier om afspraken tussen bedrijf en consument of tussen twee bedrijven.

Moet een klant, cliënt of opdrachtgever akkoord gaan met de algemene voorwaarden? Nee, de klant hoeft hiervoor niks aan te vinken. Het is wel belangrijk om de algemene voorwaarden onder de aandacht te brengen. Dit doe je door bij het sluiten van een overeenkomst te melden dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Inclusief een linkje naar die algemene voorwaarden, of je stuurt een document mee.

Disclaimer e-mail, heeft dat meerwaarde?

Je hebt al veel kunnen lezen over een disclaimer op een website, maar hoe zit het met de disclaimer e-mail? Ook de disclaimer in de e-mail heeft geen juridische waarde. Je sluit aansprakelijkheid uit maar zolang de ander hier geen instemming aan geeft, kun je uitsluiten wat je wil zonder dat je recht van spreken hebt.

Overigens is een disclaimer in een e-mail niet verplicht. Het maakt feitelijk niet uit of je wel of geen disclaimer in de e-mail plaatst. Wel is het handig om mensen op de hoogte te brengen van bepaalde zaken. Zie het als informeren, niet als het uitsluiten van je aansprakelijkheid.

Aansprakelijkheid website, hoe zat dat ook alweer?

Met een disclaimer op de website sluit je geen aansprakelijkheid uit. Sterker nog: de aansprakelijkheid van een website ligt bij de eigenaar van die site. Je bent namelijk aansprakelijk voor de inhoud van je website.

Kopieer je teksten van iemand anders en plaats je deze op de eigen website? Je schendt hiermee het auteursrecht. De aansprakelijkheid van je website ligt bij jezelf. Je bent ook aansprakelijk wanneer je een website voor iemand anders bouwt en hier content op plaatst.

Let wel op: bouw je een website voor een klant en plaatst de klant zelf content op de website? In dit geval is de klant aansprakelijk. Degene die de content publiceert is dus aansprakelijk.

Kan ik dit met een disclaimer uitsluiten?

Je plaatst regelmatig content op je website en weet niet of je hiermee het auteursrecht schendt. Bijvoorbeeld doordat je anderen de teksten laat schrijven. Kun je middels een disclaimer de aansprakelijkheid met betrekking op schending auteursrecht uitsluiten?

Nee, dat kan niet. Je bent als eigenaar van de website of als degene die content publiceert altijd aansprakelijk. Dit kun je niet uitsluiten middels een disclaimer. Schakel daarom een betrouwbare tekstschrijver in, dan weet je zeker dat je unieke teksten ontvangt.

De tarievenkaart aanvragen

Een disclaimer laten schrijven? Op internet vind je standaard disclaimers die je eventueel aanpast. Bedenk dat een disclaimer op de website niet verplicht is! Wil je toch een disclaimer laten schrijven of opstellen, vraag dan gerust even naar de mogelijkheden.

Ik schrijf regelmatig teksten voor juristen (advocaat, gerechtsdeurwaarder etc.). Dit zijn echter teksten voor op de website van de jurist. Disclaimers schrijven is minder interessant want feitelijk kun je dit zelf ook.

Teksten voor je website nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan, dan weet je direct wat het allemaal kost.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven