Disclaimer laten maken

Bijgewerkt: 21 augustus 2021

Nagenoeg elke website heeft het: een disclaimer. Wil je een disclaimer laten maken? Let dan goed op het juridisch aspect. Het is namelijk niet zo dat je elke willekeurige tekstschrijver een disclaimer op kan laten stellen.

Wat is een disclaimer?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een disclaimer is een vrijwaringsclausule waarmee je aansprakelijkheid uitsluit. Met andere woorden: je geeft aan dat je niet aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die websitebezoekers oplopen. Gelukkig komt het in de praktijk zelden voor dat websitebezoekers een schade claimen. Toch is het handig om voor de zekerheid een disclaimer op je website te plaatsen.

Disclaimer laten maken of zelf opstellen?

Voor kleine websites is een disclaimer niet altijd nodig. Wanneer je reclame maakt, affiliate links gebruikt of naar derde partijen verwijst is het wel zo verstandig om een disclaimer te plaatsen.

Moet je een disclaimer laten maken of zelf opstellen? Dit hangt een beetje van de informatie op je website af. Maar ook de niche. Zo is een financiële website of een gezondheidsblog risicovoller dan wanneer je over je persoonlijke leven blogt. Schat de risico’s in. Bij minimale risico’s kun je heel goed zelf een eenvoudige disclaimer opstellen. In de volgende gevallen kies je liever voor het laten maken van een disclaimer.

Affiliate links en advertenties op je website

Veel websites en weblogs werken met affiliate links en advertenties. Hier verdienen bloggers een leuk zakcentje mee. Maak je hier gebruik van dan is het altijd goed om dit middels een disclaimer te laten weten. Je wijst de websitebezoekers op de aanwezigheid van affiliate links, banners en advertenties. Zo weten je bezoekers dat ze naar een andere website worden doorverwezen.

Met een disclaimer laat je ook zien dat je niet verantwoordelijk bent voor de informatie op websites van derden.

Informatie van een derde partij

Een disclaimer laten maken is ook verstandig wanneer je informatie van een derde partij op je website hebt staan. Bijvoorbeeld wanneer je vermeldt dat bedrijf-X gaat fuseren met bedrijf-Y. Later gaat die fusie niet door maar die informatie staat wel op je website. Middels een disclaimer laat je weten dat je de informatie van een derde partij hebt overgenomen maar niet verantwoordelijk bent voor eventuele veranderingen.

Auteursrecht op artikelen

Als het goed is heb je alle artikelen op je website zelf geschreven of laten schrijven. Deze artikelen zijn uniek en geen kopie van iemand anders. In een disclaimer vermeld je dat het auteursrecht op de artikelen bij jou of je bedrijf rust.

Disclaimer laten maken door een tekstschrijver? Liever niet!

Je hebt hierboven kunnen zien wanneer een disclaimer verstandig is. Waar kun je een disclaimer laten maken? Je zou denken dat je dit door een tekstschrijver laat doen, het gaat immers om een stukje tekst op je website.

Dat heb je fout gedacht want een disclaimer is een juridisch document. Op zich mag elke tekstschrijver zelf bepalen of hij of zij een juridisch document wil schrijven. Aan de andere kant moet je er wel rekening mee houden dat tekstschrijvers geen juristen zijn. Een disclaimer is hierdoor mogelijk juridisch onjuist. Bovendien loopt de tekstschrijver een risico met het schrijven van juridische documenten: deze kan aansprakelijk worden gesteld. Dat is precies waarom ik geen juridische documenten opstel. Buiten het feit dat het gewoon niet mijn vakgebied is. Ik.kan je wel naar de juiste persoon doorverwijzen, iemand die tegen een betaalbaar tarief een disclaimer opstelt. Neem hiervoor contact op.

Online een disclaimer laten opstellen

Via de website van Rocketlawyer kun je heel eenvoudig een disclaimer opstellen. Je hoeft alleen maar een beheerder van de website en de domeinnaam in te vullen. Een disclaimer is gratis maar je moet hiervoor wel je betaalgegevens invullen. Je gaat namelijk een proefabonnement aan.

Verder kun je altijd een jurist benaderen. Houd er rekening mee dat de kosten dan een stuk hoger liggen.

In zoverre beschermt een disclaimer jou

Een disclaimer beperkt jou in je juridische aansprakelijkheid. Toch kun je deze aansprakelijkheid niet helemaal uitsluiten. Zo kun je niet op je website adviseren dat water drinken tegen kanker helpt en dat mensen geen behandeling moeten ondergaan. Om vervolgens in je disclaimer te plaatsen dat je niet verantwoordelijk bent voor keuzes die mensen naar aanleiding van jouw advies maken.

Je mag wel vermelden dat het jouw mening is dat water drinken tegen kanker helpt maar je mag dit dus niemand adviseren. Je kunt in je disclaimer dus plaatsen dat je artikelen gebaseerd zijn op je persoonlijke mening of ervaringen.

Is een disclaimer op een website verplicht?

Er wordt heel wat gezocht op disclaimer laten maken, maar in hoeverre is dit ook verplicht? Je bent niet verplicht om een disclaimer op je website of webshop plaatsen. Toch is het wel altijd verstandig om dit te doen.

SEO teksten op je website

Een disclaimer is niet zoekmachinevriendelijk (SEO). Je wilt immers niet met je disclaimer bovenaan in zoekmachines staat. Wat je wel wil is bovenaan met artikelen en blogs staan. Hier heb je dus wel SEO teksten voor nodig. Laat je SEO teksten door een professional schrijven. Vraag direct de tarievenkaart aan of lees nog een van de vele blogpost door.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven