10 dingen die je nooit meer tegen mij als tekstschrijver mag zeggen

Bijgewerkt: 30 september 2022

Als SEO tekstschrijver verbaas ik me soms over de uitspraken van (potentiële) opdrachtgevers, familie of vrienden. Daarom voor eens en altijd: 10 dingen die je nooit meer tegen mij als tekstschrijver mag zeggen.

1. Ik kom op de koffie, je bent toch thuis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Nee, ik ben niet thuis! Ondanks dat ik wel vanuit huis werk is het feitelijk mijn werkplek. Van 9:00 uur tot 18:00 uur is het mijn werkplek, daarna verandert het in mijn thuis. Ik heb dus geen tijd om te koffieleuten.

Hoe zou jij het vinden wanneer iedereen te pas en te onpas voor een kop koffie op je werk komt binnenwandelen? (tenzij je in de horeca zit) Maar: bij uitzondering wil ik best wel een uurtje vrij maken, dan maken we er gewoon een lunchpauze van.

2. Waarom beantwoord je mijn WhatsApp berichten niet?

Ik geef geen antwoord op je WhatsApp berichten omdat ik aan het werk ben. Om te voorkomen dat ongeduldige mensen me beschuldigen van desinteresse, zet ik mijn laatst-gezien status overdag uit. Voor jouw geruststelling: ik heb echt wel interesse en reageer zodra het mij uitkomt.

3. Je bent goedkoper dan die ander dus je zal wel slechter zijn

Deze opmerking kreeg ik van een potentiële klant. Laat ik één ding duidelijk maken: aan de prijs kun je niet altijd kwaliteit aflezen. Ik ken tekstschrijvers die € 200 per blog vragen maar niet vindbaar zijn in zoekmachines. Mijn teksten scoren goed in Google maar toch vind ik het niet nodig om hier de hoofdprijs voor te vragen. Ik denk altijd vanuit het standpunt van de opdrachtgever: ondernemen moet betaalbaar blijven.

Overigens heb ik die potentiële klant aangeboden om het dubbele te betalen, meer voor zijn eigen geruststelling. Gelukkig kon hij mijn humor wel waarderen.

4. Waar blijft mijn tekst, waar blijft mijn tekst, waar blijft…

Je spreekt een deadline af, bijvoorbeeld 7 dagen. Op de eerste dag komt er een e-mail: waar blijft mijn tekst? De volgende dag een WhatsApp bericht: waar blijft mijn tekst? Dan nog via Facebook, Instagram, sms en per postduif. Hadden we niet een deadline afgesproken?

5. Heb je (meer) foto’s van jezelf?

Deze vraag wordt met regelmatig op mijn zakelijk Instagram account gesteld, maar dan wel netjes via een privébericht. Ik antwoord dan altijd dat ik tekstschrijver ben, geen datingbureau. Mocht je het willen weten: ja, ik heb meer foto’s van mezelf en nee: deze staan niet openbaar. We gaan dus niet daten.

6. Kan je mij promoten, dan promoot ik jou

Mijn website staat bovenaan in Google en mijn Instagram account had binnen een jaar bijna 12.000 volgers. Leuk, maar hierdoor krijg ik wél veel aanvragen om anderen te promoten. In ruil voor terugpromoten.

Dat noem ik diensten voor diensten ruilen, net zoals ze dat in de middeleeuwen deden. Ik wil jou best promoten, maar dan voor geld. Zoals ze dat allemaal in 2022 doen. Flauw hè?

7. Schrijf je voor mij gratis, we zijn toch vrienden?

Of ik even een brief kan opstellen, een e-mail wil controleren of een stuk of 20 teksten voor een website kan schrijven. Gratis natuurlijk, want we zijn toch vrienden? Een mooie gedachte, maar van gratis kan ik niet leven. Gratis betaalt mijn hypotheek, zorgkosten en energierekening niet.

Als wij echt vrienden zijn, dan begrijp je dit wel en ben je bereid om me te betalen. Natuurlijk wil ik best een vriendenprijs met je afspreken, maar alleen wanneer we in het echte leven ook écht écht écht vrienden zijn. Je plannetje om dikke Facebookvrienden te worden gaat dus niet werken.

Enne: voor sommigen heb ik echt gratis iets gedaan. Die personen mogen nu wijselijk hun mond houden.

8. Jij betaalt de lunch, want je hebt een eigen bedrijf

Vaak genoeg meegemaakt: je gaat vriendschappelijk lunchen of op stap en je mag de hele rekening betalen. Omdat ik een eigen bedrijf heb wordt gedacht dat ik stinkend rijk ben. Laat ik je uit de droom helpen: dat ben ik niet. Mocht ik dat wel zijn, dan gaan we kaviaar in mijn villa eten en laat ik je door mijn limousine ophalen.

Tot die tijd delen we de rekening of betalen we om en om: de ene keer ik en de andere keer jij. Tenzij je jarig bent, gaat trouwen of gaat scheiden, dat vieren we met een etentje op mijn kosten.

9. Ik heb een klein klantje voor je

Regelmatig krijg ik opdrachten vanuit marketingbureaus doorgestuurd. Soms gaat het om kleine opdrachten, waarbij ik de opmerking krijg: „ik heb een klein klantje voor je“. Ik heb het desbetreffende marketingbureau eens gevraagd of het om een klant met een lichaamslengte van 1,50 meter ging. Dat versta ik onder klein klantje. Doe niet zo denigrerend en zeg gewoon dat het om een kleine opdracht gaat.

10. Ik let bij jou heel erg op mijn spelling

Stop daar alsjeblieft mee! Vrienden en familie maar ook opdrachtgevers denken dat ze bij mij op hun spelling moeten letten. Ik ben tekstschrijver, geen taalpolitie. Alles wat ik in opdracht schrijf moet goed zijn, maar wat jij schrijft mag wat mij betreft vol met taalfouten staan. Ik kijk naar wat je schrijft, niet hoe je het schrijft.

Overigens zal je in mijn WhatsApp berichten de meest grappige fouten tegengekomen. Maar: we WhatsAppen alleen na werktijd (zie punt twee).


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven