Deep link

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Kennisbank > Deep link

Deep link noem je in het Nederlands ook wel diep linken. Dit is een hyperlink op een webpagina die doorverwijst naar een andere webpagina zonder dat het hier om de homepage gaat. Een deep link verwijst in veel gevallen naar een andere webpagina of een afbeelding binnen dezelfde website. Soms wordt doorgelinkt naar een specifieke webpagina op een andere website zonder dat dit de hoofdpagina betreft. In dit geval spreek je ook wel van een externe link.

Voordeel van een deep link is dat het bezoekers helpt om informatie op de website te vinden. Ook helpt het zoekmachines om de opbouw van een website te begrijpen. Deeplinken kan SEO technisch daarom heel interessant zijn.

Deeplinken en affiliate marketing

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een deep link wordt ook vaak ingezet binnen de affiliate marketing. Een affiliate is iemand die een website, product of dienst van een adverteerder op de eigen website promoot. De affiliate maakt vaak gebruik van deeplinken om potentiële klanten door te sturen naar een specifieke webpagina van de adverteerder. Zo hoeft die potentiële klant niet zelf op zoek te gaan naar het product of de dienst.

Het is de adverteerder die deeplinks beschikbaar stelt. Zijn deze niet voorradig, dan mag de affiliate niet zomaar deeplinken. Hiervoor is toestemming van de adverteerder vereist. Zonder toestemming zal de affiliate geen beloning ontvangen.

Deep link voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van een deep link is dat je het de bezoeker een stuk makkelijker maakt. Deze komt met minder kliks bij zijn doel terecht. Zoiets is belangrijk want teveel tussenstappen zorgt ervoor dat bezoekers voortijdig afhaken. Ook kan middels deeplinking het effect beter gemeten worden. Gaat de bezoeker ook daadwerkelijk naar de juiste pagina of hebben deze hyperlinks weinig nut?

Deeplinken kan ook wat nadelen met zich meebrengen. Soms wordt deeplinken gebruikt om een site te tonen binnen de eigen website. Dit gebeurt veel met afbeeldingen of plaatjes. Nadeel van deze vorm van deep linken is dat je website veel data verbruikt zonder dat er daadwerkelijk bezoekers langskomen. In dit geval is het beter om het deep linken middels een script te blokkeren.

Deep links & SEO

Er wordt vaak gezegd dat je door middel van deep links beter in zoekmachines scoort. Het zou vanuit SEO oogpunt dus beter zijn. Dit klopt slechts gedeeltelijk. Deeplinken op de eigen website is altijd goed. Het helpt niet alleen bezoekers maar ook zoekmachines begrijpen hoe de website in elkaar steekt.

Deep links vanaf andere websites zijn alleen goed wanneer deze ook relevant zijn. Wanneer deep links afkomstig zijn van niet-relevante websites of spammy websites dan kan dit uiteindelijk schade aan de eigen website toebrengen. Dit betekent dat de website lager in de organische zoekresultaten rankt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven