Copycat websites zijn schadelijk voor je eigen site

Er duiken steeds meer copycat websites op. Dit zijn (nagenoeg) exacte kopieën van bestaande sites. Ze doen zich soms voor als een officiële of geautoriseerde overheidswebsite, maar het kan ook dat ze de site van de kleine ondernemer kopiëren.

Een copycat website kenmerkt zich door het overnemen van een logo of merknaam, de lay-out, afbeeldingen en/of teksten. Oftewel: de gekopieerde site lijkt exact of verdacht veel op het origineel.

Waarom copycats dit doen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je hebt mensen die op een eerlijke manier hun geld verdienen, en je hebt criminelen. Copycat’s zijn niets anders dan criminelen die over de rug van anderen geld proberen te verdienen. Door het kopiëren van een website kunnen ze zich voordoen als een belangrijke organisatie of een bekend bedrijf. Zo kunnen ze in naam van een organisatie of bedrijf producten of diensten aanbieden.

Een andere methode is het kopiëren van een grote blogsite en hier advertenties op plaatsen. Om op die manier inkomsten uit advertenties te halen.

Dit soort websites scoort soms hoog in Google

Er zijn twee problemen met betrekking tot copycat websites. Het eerste is dat ze het auteursrecht schenden. Maar het ergste is dat deze websites soms hoog in Google scoren. Hierdoor verdringen ze de originele site, die veel zoekverkeer misloopt.

Stappenplan copycat website aanpakken

Heb je ontdekt dat je website is gekopieerd, of dat een andere site verdacht veel op die van jou lijkt? Dan zou het zomaar om een copycat website kunnen gaan. Allereerst is het belangrijk om er zeker van te zijn of dit echt zo is. Je wil iemand niet vals beschuldigen. Daarnaast is het handig om steekproefsgewijs te controleren of je content nog steeds uniek is.

De website copyscape.com biedt je de mogelijkheid om duplicate content op te sporen. Dit is een betaalde tool, maar wanneer je hem af en toe gebruikt dan heb je hier gratis toegang tot. Je kunt ook via Google controleren of je content elders op het internet voorkomt. Selecteer hiervoor een alinea op je webpagina plak die in het zoekvenster van Google.  Zet de tekst tussen aanhalingstekens, dan zoekt Google naar exacte overeenkomsten.

Heb je dit gedaan? Laten we de copycat website aanpakken, of het probleem zo goed mogelijk oplossen.

Onderzoek wie het auteursrecht heeft

Allereerst gaat het om het auteursrecht, want de auteursrechthebbende kan eventueel een schadevergoeding eisen. Vaak heeft dit alleen zin wanneer bekend is wie achter de copycat-site zit. Bovendien moet deze bij voorkeur in Nederland zitten. Hoe verder buiten Nederland, hoe lastiger het wordt om een schadevergoeding op te halen.

Goed, het auteursrecht. Het is jouw website dus je denkt dat het auteursrecht bij jou ligt. Maar dat is niet altijd het geval. Heb je de website door een webdesigner laten maken? Dan ligt het auteursrecht voor het design bij de webdesigner. Wanneer je een logo hebt laten maken, dan heeft de maker hiervan het auteursrecht.

Dit geldt ook voor het laten schrijven van teksten. Ondanks dat je ervoor betaald hebt en de teksten mag gebruiken, heb je niet het auteursrecht. Onderzoek dus eerst bij wie het auteursrecht ligt, dat is degene die officieel in verweer kan gaan.

Bewijs verzamelen

Of je op een later moment een rechtszaak start of voor jezelf alles documenteert: verzamel altijd bewijs. Maak screenshots van de gekopieerde website, noteer de URL’s en probeer de eigenaar van deze site te achterhalen.

Bestaat de gekopieerde site wat langer, dan is de kans groot dat hij in de Wayback Machine (internetarchief) zichtbaar is. Van hieruit kun je ook bewijs vastleggen. Het is echter niet aan te raden om de site zelf in de Wayback Machine te plaatsen, omdat dit voor altijd blijft staan. Wanneer de copycat later is verdwenen, staat de gekopieerde content nog steeds in het internetarchief.

De copycat website uit de Google zoekresultaten laten halen

Het is belangrijk om de copycat site zo snel mogelijk uit de zoekresultaten van Google te verwijderen. Hiervoor dien je een formulier bij Google. Ga hiervoor naar de juridische probleemoplosser en geef aan dat je een melding wil doen voor ‘Google Zoeken’.

Ga door naar de volgende stap en selecteer het gedeelte Probleem met intellectueel eigendom. In de volgende stap geef je aan dat het om Auteursrechtschending gaat, maar je kunt ook voor Omzeiling of Handelsmerk kiezen. Dat hangt een beetje van de situatie af.

Geef aan dat je eigenaar van het auteursrecht bent. Is dit niet het geval, dan kun je ook geen melding doen. Doorloop de volgende stappen en geef duidelijk aan wat het probleem is.

In je persoonlijk document of via de e-mail ontvang je updates met betrekking tot je verzoek. Wanneer het echt om een copycat website gaat zal Google deze uit de zoekresultaten verwijderen. Nu blijft er nog één probleem over: de gekopieerde website staat nog steeds online.

Stel een brief op of schakel een advocaat in

Gaat het om een Nederlandse of Europese copycat, dan helpt het vaak om een brief of e-mail te sturen. Vermeld hierin dat degene indruk maakt op het auteursrecht en geef het schadebedrag door. Geef aan dat de copycat binnen een bepaalde termijn moet betalen, en ook nog eens de website offline moet zetten.

Wanneer de copycat niet reageert is het aan te raden om een advocaat in te schakelen. Mocht ook dit niet helpen, dan start je een kort geding. Helaas kost dit geld en het is niet zeker of je de rechtszaak wint. Mogelijk kom je hierdoor voor hoge kosten te staan.

Het hostingbedrijf verzoeken tot verwijdering van de copycat website

Ondanks dat je de copycat site uit de zoekresultaten laat verwijderen, staat hij nog steeds online. Reageert de inbreukmaker niet op je brief of e-mail, heeft het inschakelen van een advocaat geen zin en ben je bang voor hoge kosten? Neem contact op met het hostingbedrijf waar de website geregistreerd staat.

Geef duidelijk aan dat het om een copycat-site gaat. En dat je wil dat deze site offline gaat. Hosting is verplicht om hieraan mee te werken. Dit is het makkelijkste wanneer het om een Nederlands hostingbedrijf gaat, en ook Europese hostings werken vaak goed mee. Helaas is dit buiten de Europese grenzen niet altijd het geval.

Extra tip: intern linken

Veel copycats nemen een site één op één over. Het kan dat ze het logo of de naam van de site aanpassen, maar voor de rest wordt alles letterlijk gekopieerd. Daarom is het altijd aan te raden om op je eigen website intern te linken. Deze linkjes worden namelijk door de copycat automatisch overgenomen, waardoor je je eigen ranking verhoogt. Een slimme manier om de copycat een loef af te steken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven