CMS

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Kennisbank > CMS

CMS is de afkorting van Content Management System. Het is een systeem dat vanuit het WYSIWYG principe uitgaat (wat je ziet is wat je krijgt). Dankzij een CMS kan iedereen eenvoudige wijze een website bouwen en beheren. Het meest populaire CMS is WordPress, maar er zijn ook veel andere systemen.

Al die systemen hebben één ding gemeen: je hebt geen technische kennis nodig om een website te maken. Hiertoe zijn vele hulpmiddelen waaronder plug-ins. De basis van de website ligt in het gebruik van een thema. Hierbij is er keuze uit honderden gratis thema’s. Natuurlijk is het mogelijk om een CMS naar wens aan te passen, vaak is hier dan wel weer wat technische kennis voor vereist.

Overzicht CMS systemen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Er zijn aardig wat CMS-systemen en er komen telkens nieuwe bij. Aan de andere kant verdwijnen er ook wat CMS. Hieronder een overzicht van de CMS systemen, geselecteerd naar het meest aantal gebruikers.

  • WordPress (18 miljoen)
  • Adobe Dreamweaver (2,8 miljoen)
  • Joomla! (2,6 miljoen)
  • Blogger (850.000)
  • Drupal (780.000)

Minder populair zijn Magento en Shopify, maar dit is ook meer voor webshops bedoeld.

WordPress is dus het meest populaire CMS. Dit systeem is open-source, wat betekent dat iedereen er aan kan werken. Voordeel van WordPress is dat de software gratis is, tenzij je specifieke wensen hebt. Je zit ook niet vast aan één leverancier en er zijn veel extra’s mogelijk. Bovendien wordt WordPress regelmatig voorzien van nieuwe technieken.

De CMS-specialist

Met de komst van CMS-systemen is ook het beroep CMS-specialist geboren. Dit brengt wel wat nadelen met zich mee. Een CMS is zo eenvoudig, nagenoeg iedereen kan een website bouwen. Door die groei aan CMS specialisten is het voor opdrachtgevers lastig om te bepalen wie nu echt kwaliteit biedt. Dit leidt er ook toe dat er veel wordt beloofd maar de website matig tot slecht wordt opgeleverd. Dit kan nadelig werken met betrekking tot de ranking in zoekmachines.

Een CMS-specialist brengt nóg een nadeel met zich mee: het kost een hoop geld. Aan de andere kant levert het nauwelijks wat op, want veel werkzaamheden zijn zelf uit te voeren. Gelukkig zijn er ook wat CMS-specialisten die kennis hebben van programmeertaal en op deze manier een meerwaarde bieden.

CMS website bouwen

Wie een CMS website bouwt heeft de keuze uit meer dan 20 verschillende systemen. Vroeger was het echt nodig om een website helemaal met code te bouwen. Hier is met de komst van CMS een einde aan gekomen. Op internet zijn voldoende turtorials die helpen bij het bouwen van een CMS website. CMS-systemen die in de basis gratis zijn: WordPress, Joomla, Drupal, dotCMS, Grav en Umbraco. Betaalde CMS systemen: Magento, HubSpot, Kentico, Squarespace en Shopify.

Het is wel belangrijk om voor het juiste CMS de kiezen. Van sommige CMS is bekend dat ze goed in zoekmachines scoren, terwijl andere systemen juist achterblijven. Gebruiksgemak speelt ook een grote rol. Een aantal CMS systemen vereist toch wel de nodige specifieke kennis. Let daarnaast op beveiliging. Bij sommige CMS moet je de website zelf beveiligen, in andere gevallen wordt dit automatisch gedaan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven