Cijfers online marketing branche (2023)

Bijgewerkt: 11 januari 2023

Televisiereclame zorgt voor merkbekendheid en heeft een invloed op het koopgedrag. Toch is online marketing veel effectiever. Dit realiseert sneller naamsbekendheid en stimuleert de verkoopcijfers. Bedrijven geven ongeveer 10% van hun omzet aan marketing uit, waarvan online marketing het meeste opslokt.

Hoeveel reclamebureaus, marketeers en SEO-specialisten telt Nederland? En hoeveel geld gaat er daadwerkelijk in om? In dit artikel de cijfers online marketing branche van 2023.

Zoveel geld geven we aan online marketing uit

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een bedrijf geeft gemiddeld 10% van de omzet aan marketing uit. De verschillen zijn groot, want dit ligt ergens tussen de 0,5% en 20%. Kleine bedrijven waaronder eenmanszaken kiezen er vaker voor om niks of heel weinig aan online marketing uit te geven. Dat is zonde want juist door aan online marketing te doen zouden ze zich kunnen onderscheiden van concurrenten.

Hoeveel gaat er jaarlijks naar de online marketing branche? Jaarlijks wordt er ongeveer 3,5 miljoen euro aan digitale advertenties uitgegeven. Dan heb je nog SEO waaronder ook contentmarketing, goed voor ongeveer 4 miljoen euro per jaar. In totaal geven we met z’n allen jaarlijks ruim 8 miljoen euro aan online marketing uit.

Dit is een inschatting want de cijfers kunnen iets hoger of lager liggen. Waarschijnlijk wat hoger, misschien wel richting de 10 miljoen euro.

Hoeveel bedrijven gebruiken online marketing?

Meer dan 50.000 bedrijven verdienen online hun geld. Juist voor deze bedrijven is online marketing onmisbaar. Opvallend is dat 45% van de standaard bedrijven weinig waarde aan online marketing hecht. Nog maakt het grootste gedeelte hier wel gebruik van, alleen op de verkeerde manier.

Een schatting is dat ongeveer 89% van de bedrijven gebruik maakt van online marketing. Dat zijn er veel, maar je moet bedenken dat online marketing verschillende vormen aan kan nemen:

  • Social media marketing
  • SEO
  • SEA
  • Influence marketing
  • Affiliate marketing
  • E-mail marketing

Binnen het MKB maakt ongeveer 33% gebruik van SEO (zoekmachine optimalisatie). Dit zijn lage cijfers en veel gemiste kansen. Aan de andere kant is dit goed nieuws voor degene die wél SEO inzetten, want dit zijn de winnaars.

Meer dan 45% van de bedrijven heeft een zakelijke pagina op Facebook. Ongeveer 35% van de ondernemers of bedrijven heeft een pagina op LinkedIn. Daarnaast zijn veel bedrijven vertegenwoordigd op Twitter en Instagram.

Aantal online marketingbureaus in Nederland

Het aantal bedrijven dat zich met online marketing bezighoudt is de je laatste jaren ontzettend gegroeid. Elk nieuw bedrijf dient zich (meestal) in te schrijven bij de kamer van koophandel. De KvK hanteert verschillende categorieën. Opvallend is dat ‘marketing’ of ‘online marketing’ geen aparte categorie of subcategorie is.

Veel marketeers kiezen daarom voor inschrijving onder de noemer reclamebureau of adviesbureau op het gebied van communicatie of informatietechnologie. Ook kan gekozen worden voor handel in advertentieruimte of schrijven.

Laten we eens kijken hoeveel Nederlandse bedrijven onder deze categorieën staan ingeschreven. De cijfers dateren van oktober 2022.

  • Reclamebureaus: 27.763
  • Handel in advertentieruimte en -tijd: 1914
  • Adviesbureaus op het gebied van public relations en communicatie: 11.354
  • Advisering en ondersteuning op het gebied van informatietechnologie: 31.663
  • Schrijven en overige scheppende kunsten: 45.482

Je zou dus denken dat er meer dan 115.000 marketingbureaus en (SEO) tekstschrijvers zijn, maar dit klopt niet helemaal. Niet elk bedrijf in de categorie ‘schrijven en overige scheppende kunsten’ is een tekstschrijver of copywriter voor het internet. Daarnaast staan veel bedrijven dubbel ingeschreven, bijvoorbeeld onder ‘reclamebureau’ en onder ‘adviesbureaus communicatie’.

Het werkelijk aantal online marketingbedrijven én tekstschrijvers zal rond de 75.000 liggen (65% van het aantal inschrijvingen).

Zonder de categorie schrijven, want de meeste schrijvers richten zich niet op SEO of online marketing, zouden er ongeveer 48.000 marketingbureaus zijn.

Hoeveel marketeers zijn er?

In Nederland zijn er meer dan 1,6 miljoen eenmanszaken. Veel marketeers werken als zzp’er, waarmee ze samenwerken met andere zzp’ers. Maar er zijn ook grote marketingbureaus met 10 of meer medewerkers.

Naar schatting zijn er ongeveer 240.000 marketeers. Het grootste gedeelte houdt zich bezig met online marketing, of een mix van online- en offline marketing. Er zijn maar weinig marketeers die zich alleen op offline marketing richten.

Niet elke marketeer heeft verstand van zaken

Tot het einde van het jaar 2000 was het verplicht om een middenstandsdiploma te hebben, voordat je een onderneming kon starten. Eigenlijk was dit een goede zaak want hierdoor werden er niet zomaar wat louche bedrijfjes uit de grond gestampt.

Na het verdwijnen van het middenstandsdiploma kwamen er steeds meer ondernemingen bij. Door de groei van het internet en de toenemende concurrentie werden marketing bureaus steeds populairder.

Het beroep marketeer is niet beschermd: iedereen mag zich zo noemen. Ook diegenen die geen verstand van zaken hebben. Hierdoor zijn er veel marketeers die maar wat doen, zolang het maar geld in het laatje brengt.

Gelukkig zijn er ook kennisondernemers die exact weten hoe ze een marketingprobleem effectief aanpakken. Dan zijn er nodig de professionele marketeers die zichzelf niet zo noemen. Terwijl ze wel zo door het leven mogen gaan.

Daar komt nog bij dat een SEO-marketeer wat anders is dan de traditionele marketeer. Een SEO marketeer is eigenlijk een SEO-specialist. Het is dus lastig om te bepalen of iemand zich wel of geen marketeer zou mogen noemen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven