Eerlijkheid is een van de belangrijkste succesfactoren binnen content marketing. Laat ik beginnen met de teleurgestelde klant die, honderden euro’s armer, bij mij aanklopte. Hij vond een copywriter die zei dat hij SEO-teksten schreef. Vervolgens ontving hij teksten die helemaal niet in Google scoorden. Bleek dat de copywriter REO-teksten bedoelde.
Binnen content marketing moet je brutally honest zijn. Dit geldt niet alleen voor copywriters maar ook voor webshops, dienstaanbieders en alle andere bedrijven.
Brutaal eerlijk: zo pak je dat aan

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
In 1962 wist het bedrijf Avis naam te maken dankzij hun eerlijkheid. Dit autoverhuurbedrijf was de op twee na bekendste. Ze gaven hun tweede plek in een reclame openlijk toe: “wij zijn de nummer twee. We doen meer ons best”.
In latere advertenties wisten ze hier nog meer voordeel uit te halen. Ze noemden zichzelf een kleine vis, achternagezeten door een grote vis. Ze lieten zien dat ze de problemen rondom de kleine vis kenden, en hierdoor hun best zouden blijven doen.
Je zwakste punten in de schijnwerpers zetten
Brutally honest en content marketing gaat over eerlijkheid. Zet je zwakste punten in de schijnwerpers. Geef bijvoorbeeld aan dat je geen SEO teksten kan schrijven (ik hoop dat die copywriter dit leest en ervan leert). Of zeg dat je duurder bent dan je concurrenten. Laat zien dat je restaurant geen Michelinster heeft verdiend, of dat jouw product niet zo mooi is als dat van een ander.
Laat je zwakste punten zien en je wekt bij het publiek empathie op. Een Amsterdams hotel, zeker niet een van de beste, pakte dit op een grappige manier aan.

Ze verzonnen nog meer van dit soort campagnes, en met succes. Het trok steeds meer gasten aan. Die waren blij verrast want ze hadden een zeer slecht hotel verwacht. Maar in de praktijk bleek dit helemaal niet zo slecht te zijn. Oké het was ook geen tophotel, maar dankzij hun campagnes kregen ze uiteindelijk goede reviews.
Dit is mijn zwakste punt
Ooit werd ik door een copywriter aangevallen omdat mijn tarieven lager waren dan die van hem. Het heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd voordat ik van zijn pestgedrag af was. Ik heb toen echt wel getwijfeld: “moet ik mijn tarieven verhogen?”.
Maar weet je, dat is nu net mijn zwakste punt. Ik wil ondernemers geen honderden of misschien wel duizenden euro’s aftroggelen. Ik schaam mij diep als ik 150 euro voor een blogpost zou vragen. Ik zou mij een geldwolf in schaapskleren voelen.
Dus ben ik brutally honest (brutaal eerlijk). “Hé jij daar, ik vraag een belachelijk lage prijs van € 75 voor mijn allerbeste SEO-blogs. Ja ik weet dat dit goedkoop is en hierdoor loop ik de kans op een luxe villa mis”.
Ja dat is best eerlijk. Dat weten anderen ook. Tientallen klanten hebben al tegen mij gezegd dat ik mijn tarieven best mag verhogen. Maar ik kan het niet. Het voelt niet goed!
Marketing is zelden eerlijk
Opvallend is dat marketing zelden over eerlijkheid gaat. Kijk je naar content marketing, en dan heb ik het over blogs, sociale mediapost of advertenties, dan hemelen bedrijven zichzelf op.
Soms zeggen ze dat ze de goedkoopste zijn en is dit daadwerkelijk zo. Maar ze zeggen er dan bij dat ze goedkoop zijn om zo hun concurrenten af te troeven. Ze zullen nooit zeggen dat ze goedkoop zijn omdat ze minder geld willen verdienen. Terwijl er daadwerkelijk mensen zijn die deze missie hebben (zoals ik, lees mijn verhaal hierboven nog maar eens”.
Je hebt ook bedrijven die laten zien dat hun product de allerbeste is. Prachtige productfoto’s, geweldige commercials en niks anders dan lof. Over hun eigen product dan. Maar of ze brutally honest zijn? Nee, ze verbergen hun zwakke punten. Ze zullen bijvoorbeeld niet vertellen dat hun product een kortere levensduur dan dat van concurrenten heeft. Of dat de kleur niet binnen de trends past.
Wees gewoon eerlijk. Zeg dat je een product met een kleur verkoopt, die eigenlijk helemaal niet zo mooi is. Geef hier een andere wending aan: “met deze kleur weet je zeker dat je je schoonmoeder wegblijft”. Kijk, nu ben je brutally honest in je content en dit spreekt het publiek aan.
Nog wat redenen om eerlijk te zijn
“Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en ontvang de beste tips”. Ja je bent eerlijk om te zeggen dat je nieuwsbrief gratis is, maar had je bezoeker iets anders verwacht? Dit is best een clichézinnetje. Dan dat gedeelte over de beste tips die de abonnee ontvangt. Weet je zeker dat het de beste tips zijn? Waarschijnlijk niet, dus zeg gewoon dat je je best doet om wat praktische tips te versturen. Dan ben je tenminste eerlijk.
Eerlijkheid helpt om betrouwbaar over te komen. Het publiek merkt dat je hen niet probeert te misleiden of te manipuleren. Ook kom je veel geloofwaardiger over. Mensen houden van bedrijven die eerlijk en oprecht zijn.
Contentmarketing kan langdurige en duurzame relaties met zich meebrengen. Maar alleen wanneer je eerlijk bent. Hiermee verdien je respect van het publiek. Wedden dat je ze meer aan jou weet te binden?
Brutally honest in je content helpt je ook bij het opbouwen van een goede reputatie. Wanneer het publiek je betrapt op het verspreiden van misleidende informatie, kun je het wel schudden. In het slechtste geval moet je zo snel mogelijk je koffers inpakken en naar Verweggistan gaan. Blijf daar enkele maanden, totdat het publiek je vergeten is.
Eerlijke content (inhoud) biedt ook waarde aan je doelgroep. Je geeft praktische tips, bruikbare informatie en werkt naar een oplossing toe. Want dat is wat het publiek wil, dat je hen helpt bij het bedenken van een oplossing voor hun probleem.
Dus even alles op een rijtje zettend: eerlijkheid in je content wekt vertrouwen, je bouwt er langdurige relaties mee op en je gaat voor een geweldige reputatie. Bovendien bied je hiermee waarde aan je publiek. Nou, wat wil je nog meer?
Moet ik over alles eerlijk zijn?
Nee hoor, je hoeft helemaal niet aan je klanten te vertellen dat je als webshop-eigenaar een alcoholverslaving hebt. Zolang jij bestellingen netjes afhandelt, doet die alcoholverslaving er helemaal niet toe.
Misschien koop je producten bij AliExpress in. Tja, moet je hier eerlijk over zijn of niet? Dan is een kwestie van afwegingen maken. Eerlijkheid kan jouw bedrijf positief in de picture zetten. Maar het kan je bedrijf ook negatief beïnvloeden. Zo zijn veel mensen niet blij om te weten dat ze AliExpress spullen bij jou kopen, en ook nog eens voor een duurdere prijs dan op het platform zelf.
Maar je zou ook eerlijk kunnen zijn en hier je voordeel uithalen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat jouw producten van AliExpress komen, waardoor ze lekker goedkoop zijn. En dat jij de garantie en klachtenafhandeling voor je rekening neemt, want op AliExpress kun je naar je garantierechten fluiten.
Zo haal je toch voordeel uit je zwakste punt. Maar bedenk: je hoeft niet over alles eerlijk te zijn. Je mag je product of dienst soms best mooier laten lijken dan het is.
Eerlijkheid duurt het langst? Zo heeft mijn moeder mij opgevoed. Vind jij eerlijke marketing ook belangrijk, neem dan vooral even contact met mij op. Ik denk dat wij heel goed door één deur kunnen. Daarom help ik jou graag met je content marketing, en ook nog eens tegen een eerlijke prijs.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.