Broddelwerk betekenis en synoniem

Bijgewerkt: 11 januari 2023

Krijg je te horen dat je broddelwerk levert? Laat je niet van de wijs brengen, wanneer iemand je dit vertelt zegt dat vaak meer over die persoon in kwestie dan over jouw werk. Laten we eens gaan kijken wat de betekenis van broddelwerk is en of hier synoniemen voor zijn.

Slecht geleverd werk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je schrijft een blog of artikel, maakt een tekening of ontwerpt een logo. Allemaal creatieve uitingen die uit jezelf komen. Soms in opdracht, soms omdat je het zelf leuk vindt of omdat je het werk doorverkoopt.

Broddelwerk kan alleen op toepassing zijn van werk dat je levert. Dat kan dus om een creatieve uiting zoals een tekst, foto of kunstwerk gaan. Maar bijvoorbeeld ook de uitvoering van een taak of opdracht zoals de administratie doen.

Broddelwerk betekent dat je knoeiwerk of praktisch werk levert. De ander is niet tevreden over het geleverd werk. Hij of zij vindt het slecht werk, hoewel deze mening heel persoonlijk is. Wat door de een als broddelwerk wordt gezien kan voor de ander juist geweldig zijn.

De mening van een ander

Kijk je naar de betekenis van broddelwerk dan gaat het altijd om de mening van iemand anders. Die mening hoeft niet door meerdere personen te worden gedeeld. De uiting broddelwerk is dus persoonlijk, en hoeft niet eens op jou als persoon betrekking te hebben.

Wat je over mijn broddelwerk wil weten

In 2019 deelde een copywriter op Twitter een van mijn blogs. De inhoud van deze blog ging over de tarieven. Dat ik ruim 6 keer goedkoper was dan hem dat schoot hem in het verkeerde keelgat. Daarom noemde hij mijn werk ‘broddelwerk’.

Terecht? Nee, hij viel over de lage tarieven en het feit dat hij hierdoor zelf minder werk had. Niemand zit namelijk op een veel te dure copywriter te wachten. In dit geval was broddelwerk slechts een uiting van frustratie en had niets met kwaliteit of geleverd werk te maken. Sterker nog, de website van die copywriter stond vol met taalfouten (en nog steeds).

Dus of ik broddelwerk lever? Soms wel, want ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet altijd een goede dag heb. Er kan best wel eens een taalfoutje insluipen. Maar over het algemeen lever ik toch best goed werk dat ook nog eens hoog in Google scoort. Daar kan die te dure copywriter nog heel wat van leren.

Wat ik hiermee wil zeggne: wanneer iemand anders je vertelt dat je broddelwerk levert is dit in veel gevallen uit frustratie. Een fatsoenlijk persoon zal je op de juiste manier op een foutje wijzen en zeker niet met woorden zoals ‘broddelwerk’ rondsmijten.

Broddelwerk synoniem

Wil je iemand eens even lekker te grazen nemen en hem of haar vertellen dat hij broddelwerk levert? Feitelijk is broddelwerk een verouderde term. Mensen die nog in de jaren 70 zijn blijven hangen die gebruiken deze term, dat doen de nieuwe generaties niet meer. Daarom is het goed om eens naar wat broddelwerk synoniemen te kijken.

  • Kladwerk
  • Prutswerk
  • Knoeiwerk
  • Knoeierrij
  • Prut

Synoniemen zoals broddelaarij, dilettantisme en ketellapperswerk gebruik je liever niet. Dat zijn van die woorden waarbij anderen denken: “wat zeg je?”

Is het ‘het broddelwerk’ of ‘het broddelwerk’?

Broddelwerk is onzijdig. Hierdoor gebruik je de uitdrukking ‘het broddelwerk’. Wanneer je twijfelt kun je het eerste gedeelte van het woord weglaten. Je knipt ‘broddel’ weg en wat er overblijft is ‘werk’. Je gaat naar ‘het werk’ en niet naar ‘de werk’. Daarom is het ook ‘het broddelwerk’. Een handig ezelsbruggetje die je zeker moet onthouden.

Broddelwerk bouwbedrijf

Nee, er is geen bouwbedrijf dat de naam ‘Broddelwerk’ draagt. Toch zie je dit woord regelmatig in het nieuws voorbijkomen. Dit komt doordat sommige bouwbedrijven het voor elkaar krijgen om broddelwerk te leveren.

Het Sinterklaasjournaal gezien? Ja, in het Sinterklaasjournaal kwam er wel een bouwbedrijf Broddelwerk voorbij. Je kunt je echter voorstellen dat dit als grap bedoeld was.

Broddelwerk met zonnepanelen

Ook weer iets dat je steeds vaker in het nieuws ziet verschijnen: broddelwerk met zonnepanelen. Het gaat hier om slecht opgeleide monteurs die profiteren van de grote vraag naar zonnepanelen. Die dingen worden zo slecht gemonteerd dat ze van het dak waaien of in brand kunnen vliegen.

In 2022 bleken een derde van de installaties één of meerdere fouten te bevatten. Vaak gaat het om fouten in de bekabeling of de connectoren, maar ook zonnepanelen die niet goed zijn vastgezet. Verder worden er een hoop fouten in de meterkast gemaakt. Kijk dus uit voor zonnepaneelmonteurs die broddelwerk leveren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven