Brief aan je ouders schrijven: wij helpen je hierbij

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Je moet je ouders iets vertellen, wilt een probleem bespreken of je dankbaarheid uiten. Hoe begin je en waar eindig je? Een brief aan ouders schrijven is niet makkelijk. We helpen je bij het schrijven van een brief aan je ouders, alleen je vader of moeder, je stief/pleegouder of verzorger.

Drie mogelijkheden

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Afhankelijk van je budget en wat je zelf al op papier hebt staan heb je drie mogelijkheden:

1. We schrijven voor jou een brief aan je ouders/verzorgers, met precies datgene wat je met hun wil bespreken.

2. Je schrijft zelf een brief en wij kijken hem voor je na. We letten niet alleen op taal en spelling maar ook of je ouders begrijpen wat je bedoelt. En of je niks vergeten bent.

3. Je doet alles zelf aan de hand van een aantal tips die je van ons krijgt. Die tips vind je onderaan in dit artikel.

1. Een brief aan je ouders laten schrijven

Vind je het lastig om je probleem onder woorden te brengen? Weet je niet hoe je moet zeggen dat je van ze houdt of is er iets dat ze absoluut moeten weten? Laat een brief aan je ouders schrijven! Elke maand helpen we een aantal jongeren én volwassenen om de mooiste of juiste brief aan hun ouders te versturen.

We schrijven niet alleen brieven voor ouders maar ook voor stiefouders, pleegouders, verzorgers, oma’s en opa’s, ooms en tantes en andere familieleden. De brief hoeft dus niet alleen voor (één van) je ouders bedoeld te zijn.

Hoe gaan we te werk? Neem contact met ons op, dan vertellen we je eerst wat het kost. De prijs voor een brief laten schrijven ligt tussen de 30 en 55 euro. Dit is inclusief btw, dat hoef je niet apart te betalen.

Bij voorkeur bellen we je op. Tijdens het telefoongesprek bespreken we wat er in de brief moet komen te staan. We vinden het belangrijk om te weten:

  • Voor wie de brief bedoeld is
  • Waarom je hem wil schrijven
  • Wat er zeker in moet komen te staan
  • Wat je met de brief wil bereiken

Denk alvast over dit soort zaken na, dan ben je goed voorbereid wanneer we bellen. Overigens maken we van tevoren een belafspraak zodat je rustig het gesprek aangaat.

2. Je brief laten nakijken

Zelf een brief aan je ouders schrijven? Goed dat je dit probeert. Misschien staan er wat taalfouten en aan die wil je eruit laten halen. Dat doen wij. We kijken ook naar de zinsbouw: leest de brief wel lekker?

We proberen te achterhalen wat je in de brief wil bespreken en waarom je hem stuurt of aan je ouders geeft. Wanneer dit niet duidelijk is dan moet de inhoud worden aangepast. Hiervoor nemen we per e-mail contact met je op. Het laten nakijken van de brief kost tussen de 15 en 25 euro per A-4tje.

3. Tips om zelf een brief aan je ouders te schrijven

Vind je een brief laten schrijven of na laten kijken te duur? Dan hebben we nog wat tips om zelf een brief aan je ouders te schrijven. Deze tips vind je hieronder. Het is niet mogelijk om contact op te nemen om meer tips te krijgen.

Brief aan je ouders schrijven: vijf tips

Is de boodschap duidelijk? Maak je er geen verwarrend verhaal van? Met deze checklist schrijf je een leesbare en goede brief. Zo hebben je ouders (of familieleden) het graag.

Denk goed over het doel na

Je schrijft niet zomaar een brief aan je ouders. Je wil hier iets mee bereiken, bijvoorbeeld dat ze weten wat je probleem is, hoe het met je gaat of omdat je gewoon iets wil vertellen. Denk eerst na wat je met de brief wil bereiken. Dit zorgt ervoor dat de inhoud niet alle kanten op schiet.

Schrijf korte zinnen

Het is belangrijk dat je zinnen niet te lang maakt. Probeer zinnen te maken van ongeveer 15 woorden. Korter mag maar maak ze niet langer. Wanneer een zin toch langer wordt dan gebruik je een komma om de zin af te breken. Een komma is een adempauze. Bijvoorbeeld:

“Jullie ontvangen deze brief omdat vorige maand, toen jullie met vakantie waren, iets is gebeurd.”

Begin met wat steekwoorden

Misschien vind je het lastig om met de brief te beginnen. Schrijf dan voor jezelf eerst wat steekwoorden op. Belangrijke steekwoorden kunnen zijn:

  • Verdrietig
  • Boos
  • Liefde
  • Angstig
  • Eten
  • Verslaving
  • Vakantie
  • Verwachting
  • Lesbisch
  • Geldproblemen
  • Werk
  • School
  • Contact

Deze steekwoorden helpen je om het begin van de brief te schrijven. Je laat in het begin direct zien wat je gevoelens zijn of waar je mee rondloopt.

Het midden van de brief

De brief gaat verder met een omschrijving van wat je voelt, denkt, verwacht, wilt of gaat doen. Probeer niet alleen negatief in de brief te zijn. Denk zeker over wat positieve dingen na. Bijvoorbeeld iets positiefs over jezelf, je broer/zus, je ouders, studie, werk of wat dan ook. Door de brief niet al te negatief te maken lezen ouders hem makkelijker.

Misschien wil je geen contact meer met je ouders. Bedenk dat deze boodschap voor ouders hard aankomt. Daarom is het belangrijk om voor duidelijkheid te zorgen. Leg uit waarom je geen contact meer wil. Gooi de deur nooit helemaal dicht: geef aan dat je misschien in de toekomst wel weer contact wil. Misschien voelt het op dit moment niet zo maar je weet niet wat er over 5, over 10 of misschien wel over 20 jaar is.

Het einde

Aan het einde vat je nog even kort samen waar de hele brief over gaat. Je kunt op het einde ook je verwachtingen uitspreken of een vraag stellen. Bijvoorbeeld hulp bij je probleem, uitnodiging om in gesprek te gaan, wat je graag nog zou willen doen of waarom je ouders zo geweldig zijn.

De brief geven of versturen

Woon je thuis? Dan is het makkelijk om de brief aan je ouders te geven. Je kunt de brief ook in een envelopje op het bed van je ouders, nachtkastje, dressoir of de tafel leggen. Dan komen ze die vanzelf tegen.

Wanneer je niet bij je ouders woont kun je de brief op verschillende manieren versturen:

  • Per post (de mooiste manier)
  • Per e-mail (snel en praktisch)
  • Via sociale media (doet dit altijd in een privébericht)
  • Via WhatsApp (erg lastig)

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven