Freelance tekstschrijver: 10 tips die je niet mag missen

Freelance tekstschrijver nodig: wat kost een freelance tekstschrijver en waar vind je deze? Er zijn nogal wat misstanden rond freelance tekstschrijvers. Lees mijn tips en vind de beste freelancer die aansluit op jouw wensen. Betaal niet teveel en ga voor kwaliteit.

Professionele teksten laten schrijven

Je wil als bedrijf of voor je website professionele teksten gebruiken. Een interessante blog, opvallend persbericht of duidelijke productomschrijvingen. Heb je moeite met het zelf schrijven van content? Laat professionele teksten schrijven door de freelance tekstschrijver. Hiermee ben je verzekerd van content die aansluit bij jouw doelgroep en eigen stijl.

Tips bij het zoeken naar freelance tekstschrijver

Zoek op het internet naar ‘freelance tekstschrijver’ en je vindt voldoende aanbod. Lees alle tips en ontdek hoe je een professionele freelance tekstschrijver herkent.

Na het lezen van mijn 10 tips:

  • Herken je een professionele tekstschrijver
  • Weet je wat een freelance schrijver kost
  • Ben je op de hoogte van het wereldje van de tekstschrijvers
  • Leg je eenvoudiger contact met de juiste freelance tekstschrijver

Tip 1: Bezoek de bedrijfswebsite van de freelance tekstschrijver

Via een aantal websites vind je een freelance tekstschrijver. Dit zijn de websites Freelancer.nl en het Belgisch zusje Freelancer.be, maar ook Hoofdkraan.nl, Sitedeals.nl en een aantal andere verzamelwebsite. Het probleem van deze freelance tekstschrijvers is dat je niet ziet hoe professioneel ze zijn.

Bekijk het profiel van de tekstschrijver en zoek naar zijn of haar bedrijfswebsite. Heeft de freelance tekstschrijver van jouw keuze geen eigen website? Wanneer deze schrijver niet eens de moeite neemt om voor een eigen website te schrijven, dan wordt het twijfelachtig of deze dit wel voor jouw website kan.

Tip 2: Informeer naar de bedrijfsgegevens

Veel tekstschrijvers verschuilen zich achter een emailadres dat eindigt op Hotmail, Gmail of een ander gratis e-mailprogramma. Dit komt niet alleen onprofessioneel over, ook weet je niet met wie je te maken hebt. De vakkundige freelance tekstschrijver heeft niet alleen een bedrijfswebsite, ook vind je hier contactgegevens, vestigingsadres en telefoonnummer.

Voor een completer beeld heeft de freelance tekstschrijver een LinkedIn profiel, Facebookpagina of Twitteraccount dat gelinkt is aan het bedrijf. Weigert de tekstschrijver zijn of haar adresgegevens of telefoonnummer te geven? Bedenk dan of je zaken wilt doen met deze tekstschrijver: bij problemen of klachten ben je je geld kwijt.

Tip 3: Ontdek of de tekstschrijver ook écht van schrijven houdt

Het klinkt een beetje vreemd, freelance tekstschrijvers schrijven toch graag? Helaas is dit niet altijd het geval. Onder de schrijvers zitten veel gelukszoekers die op verschillende manieren wat bij willen verdienen. Teksten schrijven van huis uit, het ideale thuiswerk.

Deze tekstschrijvers hebben vaak geen eigen website en nog belangrijk, ze vinden het schrijven eigenlijk niet zo leuk. Een schrijver die elke vrije minuut besteedt aan het schrijven van een leuke privéblog, een vriend helpt met zijn sollicitatiebrief of bezig is met de eigen website: die heeft het hart op de goede plaats zitten. Vraag de tekstschrijver gerust wat hij of zij in zijn vrije tijd doet.

Overigens heb ik nog een tip 3a voor jou. De professionele schrijver heeft een opleiding gevolgd of is in het bezit van een certificaat. Bedenk dat tekstschrijven een vrij beroep is, iedereen kan en mag zich tekstschrijver noemen. Vraag daarom naar eventuele opleidingen of behaalde certificaten.

Tip 4: Vraag om een btw-factuur

Als ondernemer of bedrijf mag je gemaakte kosten aftrekken van de omzet. Dit betreft ook de kosten voor het laten schrijven van teksten of een persbericht. Over de kosten wordt in Nederland btw berekend (uitgezonderd bij verlegde de btw). De professionele freelance tekstschrijver stuurt je een factuur. Deze factuur moet voorzien zijn van bedrijfsgegevens van de tekstschrijver, het btw-nummer, KvK-nummer, datum, factuurnummer en omschrijving van de diensten.

Kan de freelance tekstschrijver geen btw-factuur leveren? Dan staat deze niet ingeschreven bij de KVK of is geen ondernemer voor de Belastingdienst. Je hebt mogelijk te maken met iemand die zijn inkomsten niet opgeeft aan de belastingdienst. Ben je hiervan op de hoogte en betaal je moedwillig iemand zwart uit, dan loop je misschien tegen problemen aan. Loop geen risico en vraag altijd om een btw-factuur. Hiermee kun je aantonen dat je kosten heeft gemaakt: een mooie aftrekpost voor jouw bedrijf.

Tip 5: Vraag om een tarievenkaart of offerte

De freelance tekstschrijver die serieus bezig is stuurt je op verzoek een tarievenkaart of offerte. Hier vind je alle op dat moment geldende tarieven voor het laten schrijven van teksten. Let erop dat deze prijzen altijd exclusief btw zijn. Soms is het beter om een passende offerte te laten maken. Geef de opdracht zo duidelijk mogelijk door, de freelance tekstschrijver stuurt dan een offerte.

Een offerte laten maken kan soms een leuke korting opleveren. Houd rekening met de geldigheidsduur van de offerte. Krijg je geen tarievenkaart óf offerte? Mogelijk heb je te maken met de minder serieuze freelance tekstschrijver.

Tip 6: Betaal niet te weinig

Natuurlijk wil je zo goedkoop mogelijk teksten laten schrijven. Toch kun je aan het tarief van de freelance tekstschrijver zien of het hier om een professional gaat. De onervaren schrijver is niet representatief. Hij of zij heeft geen bedrijfswebsite, geen tarievenkaart of geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor moet deze tekstschrijver op andere manieren opvallen. Lage tarieven trekken altijd klanten aan. Goedkoop is in veel gevallen duurkoop: neem jij dit risico?

Tip 7: Betaal ook niet teveel

Kijk, nu heb ik je aandacht. Teveel betalen is ook niet goed. Er zijn altijd tekstschrijvers die het onderste uit de kan willen halen. Een hoog tarief wil niet direct zeggen dat je te maken heeft met de beste freelance tekstschrijver. Wat is een normaal tarief? De professionele en ervaren freelancer hanteert een tarief van 5 cent tot 15 cent per woord. De grotere tekstbureaus hanteren vaak een tarief tussen de 10 en 25 cent per woord.

Tip 8: Voer een telefoongesprek of videogesprek

Via e-mail is het soms lastig uitleggen wat je precies bedoelt. De freelance tekstschrijver biedt jou de mogelijkheid om te bellen of een videogesprek te voeren. Hiermee haal je misstanden uit de weg. Bovendien krijg je een beter beeld van de freelance tekstschrijver, onder andere door de manier van praten, het geven van advies en het beantwoorden van jouw vragen.

Tip 9: Vraag om een voorbeeldtekst of proeftekst

De juiste freelance tekstschrijver heeft een uitgebreide portfolio. Vaak vind je deze portfolio op de website van de tekstschrijver. Ontbreekt een portfolio, vraag dan naar eerder geschreven werk. De schrijver stuurt je één of meerdere voorbeeldteksten. Bedenk dat deze teksten altijd geschreven zijn in opdracht van een ander, en hierdoor niet goed aansluiten bij jouw eigen wensen.

Wil je zeker weten of de freelance tekstschrijver bij jou past, vraag dan om een proeftekst. De schrijver zal aan de hand van je eerste opdracht een proeftekst schrijven, vaak zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

In ieder geval krijg je met het laten schrijven van een proeftekst een duidelijker beeld van de schrijftechniek. Weigert de tekstschrijver een voorbeeldtekst toe te sturen of een proeftekst te schrijven? Ik raad je aan op zoek te gaan naar een andere freelance tekstschrijver.

Tip 10: controleer of de freelance tekstschrijver zelf werkt

Tekstschrijven is big business, hier gaat veel geld in om. Er zijn altijd mensen die misbruik maken van de grote vraag naar tekstschrijvers. Ze starten een tekstbureau, huren een aantal goedkope schrijvers in en halen zoveel mogelijk opdrachten binnen. Je herkent deze tekstbureaus aan de lage tarieven en soms slechte kwaliteit.

De professionele freelance tekstschrijver schrijft alle teksten zelf. Dat is fijn, omdat de schrijfstijl continu hetzelfde blijft. Het is voor een website nooit goed om verschillende schrijfstijlen te hanteren. Controleer daarom vooraf of de freelance tekstschrijver zelf werkt of dit uitbesteedt.

Dankzij mijn 10 tips ben je in staat om een goede freelance tekstschrijver te herkennen. Heb je nog vragen over dit artikel? Neem contact op met info@biancawalraven.nl.