Een interview laten afnemen

Een interview is een vraaggesprek. Doel hiervan is om lezers kennis te laten maken met een persoon of bedrijf. Dankzij het interview kunt u een goede presentatie neerzetten. Ook komen hiermee meer achtergrondfeiten naar boven. Dit is vooral interessant voor lezers die meer willen weten over het hoe en waarom. Het is belangrijk om het interview op een juiste manier af te nemen. Daarnaast zal deze goed moeten worden uitgewerkt.

De vragen bedenken

Een vraaggesprek bestaat uit een aantal vragen en antwoorden. Degene die het interview afneemt heet de interviewer. De persoon die onderworpen wordt aan de vragen heet de respondent. Er wordt in gewone taal ook wel gesproken van de gast of geïnterviewde. Het is belangrijk om de juiste vragen te bedenken. Deze moeten goed aansluiten bij zowel het onderwerp als de printmedia of website waarop het interview komt te staan. Om het de gast eenvoudiger te maken kunt u ervoor kiezen om van een aantal vragen meerkeuzevragen te maken. Houd er rekening mee dat de meeste vragen open vragen betreffen. De geïnterviewde moet dan zelf een antwoord bedenken. Dit geeft vaak wel het beste effect.

Een interview afnemen doet u niet zomaar

Het is niet altijd even eenvoudig om een interview af te nemen. Dit vraagt veel voorbereiding en kennis. Niet altijd weet u van tevoren met wie u te maken krijgt. Het is daarom belangrijk dat de interviewer met veel verschillende soorten mensen kan omgaan. Wanneer u zelf niet in de gelegenheid bent om het interview af te nemen, dan kunt u ervoor kiezen om dit door een ervaren interviewer te laten doen. Niet alleen bespaart u dit een hoop tijd en geld, ook kunt u zich richten op andere zaken die voor u belangrijk zijn.

Wat kan de interviewer voor u betekenen?

De interviewer zal vooraf met u bespreken wie er moet worden geïnterviewd. Dit kan om één of meerdere personen gaan. Belangrijk is ook om het doel aan te geven. Wat wilt u met het interview bereiken? Vaak wilt u naar een bepaald onderwerp toewerken. Ook dit is mogelijk middels een interview. U kunt zelf de vragen bedenken en doorgeven aan de interviewer, maar ook kunt u dit samen doen. Wanneer u er echt niet uitkomt dan is het ook mogelijk om de interviewer de vragen te laten bedenken.

De interviewer zal met de gast een afspraak maken. Ook kunt u dit zelf of via uw secretaresse regelen. Het interview wordt vaak persoonlijk afgenomen, maar kan ook via Skype, videobellen of telefonisch. De interviewer zal bij voorkeur geen interview via de e-mail afnemen, tenzij u dit zelf wenst. Het nadeel van deze laatste methode is dat de respondent te lang kan nadenken over de antwoorden. Hierdoor kan er een kunstmatig antwoord ontstaan.

Nadat het interview is afgenomen zal de interviewer deze uitwerken. Dit blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zo moet het interview een goede opbouw hebben. Het vraaggesprek kan soms van de hak op de tak springen, het is aan de interviewer om dit in de juiste volgorde te zetten. Wanneer de interviewer tevreden is over het resultaat krijgt u het gehele interview in te zien. Samen overlegt u om het interview zo nodig aan te passen. Ook is het belangrijk dat de geïnterviewde akkoord gaat met hetgeen er geschreven is. Hier kan de interviewer voor zorgen.

Interviewer inhuren

Let u bij het inhuren van een interviewer goed op de vaardigheden die hij of zij heeft. Een tekstschrijver is nog geen interviewer, terwijl een interviewer het verhaal prima als tekst weet op te schrijven. Bianca Walraven© heeft ruime ervaring met het afnemen van interviews. Zowel zakelijke als persoonlijke interviews kunnen afgenomen en volledig uitgewerkt worden. In de regio Midden- en Noord Limburg en Zuid-Brabant is het mogelijk om Bianca Walraven in te huren voor een persoonlijk interview. Daarbuiten zijn interviews mogelijk via videobellen, Skype of telefoon. In uitzonderlijke gevallen kan het werkgebied uitgebreid worden. Informeer vrijblijvend naar alle mogelijkheden.