Blogger worden – dat doe je echt niet zomaar

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Ach, blogger worden stelt niet veel voor. Fout! Velen denken dat ze zomaar even een weblog kunnen starten maar niets is minder waar. Nog niet eens 10% van alle websites weet hoog in zoekmachines te scoren. Dit is wel belangrijk want een hoge positie betekent ook veel zoekverkeer. Daarom is blogger worden iets dat een goede voorbereiding vraagt.

Tips van een SEO blogger

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Natuurlijk, in de basis kan iedereen blogger worden. We kunnen namelijk allemaal een leuk stukje schrijven, de een wat beter dan de ander. Wat artikeltjes op een weblog plaatsten en je bent klaar: je bent nu officieel een blogger.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt namelijk een mooie weblog met 100 blogposts hebben, maar wanneer je niet vindbaar bent dan ontvang je ook geen websitebezoekers. Wil je blogger worden dan pak je dit goed aan! Je krijgt vijf tips van de ervaren SEO blogger Bianca.

Tip 1: schaaf je Nederlands bij

“Hij betaald, dat gebeurd vaker”. Twee keer een DT-fout en dat in één zin, hoe krijg je het voor elkaar? Toch zie ik het op heel wat blogwebsites voorbijkomen, ook op de meest populaire websites. Nu is het niet zo dat zoekmachine Google dt fouten direct herkent, maar het ziet gewoon ontzettend slordig uit. En onprofessioneel, want je wil als blogger wel professioneel overkomen.

Natuurlijk kan een fout de beste overkomen en dat is ook niet direct een ramp, maar wanneer elke tekst weer dezelfde fouten bevat dan is er toch iets goed mis. Het vervelende is dat je al snel aan geloofwaardigheid verliest. Heb je moeite met spelling en grammatica, probeer dan een cursus Nederlands te volgen.

Tip 2: deel je tijd goed in

Blogger worden klinkt voor velen als muziek in de oren. Veel vrijheid, schrijven waarover jij wil en hier ook nog eens geld mee verdienen. Onthoud dat bloggen heel veel tijd kost! Wil je hier een volledig inkomen uithalen dan ben je minimaal 30 uur per week bezig.

Leg je focus niet alleen op het bloggen zelf maar ook op het contact met marketeers, opdrachtgevers, adverteerders en collega bloggers. Daarnaast ben je ook veel tijd kwijt met de bedrijfsadministratie, facturen opmaken, belastingaangiften doen en het verzorgen van media (foto’s en video’s). Zorg voor een goede tijdsindeling.

Tip 3: websitenaam en zoektermen

Start je een eigen blogsite, dan is de websitenaam erg belangrijk. Het is niet zo dat de websitenaam een rankingfactor is maar het is wel je branding: hiermee vertel je wie je bent of wat je doet. Met een websitenaam zet je ook gelijk een merknaam of herkenningspunt neer. Denk dus even goed over die websitenaam/domeinnaam na.

Zoektermen zijn wel een rankingfactor. Met goed gekozen zoektermen word je beter gevonden, maar alleen wanneer je deze zoektermen ook op een goede manier gebruikt. Bedenk vooraf op welke zoektermen jij gevonden wil worden.

Tip 4: blijf trouw aan je idee

Voordat je start met blogger worden heb je al een idee in je hoofd. Je wil bijvoorbeeld voor opdrachtgevers gaan bloggen of je start een eigen blogwebsite. In dit laatste geval verdien je geld middels verkoop van advertentieruimte, gesponsorde blogs of affiliate marketing.

Ga je voor een eigen weblog? Probeer je blogwebsite bij één branche, niche of onderwerp te houden. Dus niet over woestijnratten en krachttraining schrijven: deze twee hebben niks met elkaar te maken. Door al je blogs in dezelfde branche of niche te houden kun je de afzonderlijke blogposts veel beter met elkaar verbinden. Bovendien laat je zien dat je echt expert bent op het gebied van dit onderwerp.

Natuurlijk kun je meerdere ideeën hebben, je wil niet alleen over woestijnratten maar ook over krachttraining schrijven. Start dan twee weblogs en scheid deze twee onderwerpen van elkaar.

Tip 5: imiteer geen anderen

Iedereen wil blogger worden. Hierdoor heb je ook al snel dat iedereen elkaar na gaat doen. Het is heel verleidelijk om een bepaalde schrijfwijze, gebruik van zinnen of woorden maar ook opbouw van een blog van een ander over te nemen. Door anderen te imiteren ben je niet meer uniek en 13 in een dozijn. Grote kans dat websitebezoekers denken: “alweer hetzelfde!”

Haal inspiratie uit andere bloggers maar imiteer ze niet. Natuurlijk is blogger worden in het begin lastig, vaak merk je dat de woorden er niet zo uitkomen zoals jij bedoelt. Geef het de tijd, het duurt enkele maanden voordat je jouw eigen schrijfstijl hebt ontwikkeld. Wanneer je deze eenmaal hebt dan ben je ook écht uniek.

Blogger worden? Wees lief voor jezelf

Lopen heb je niet in één dag geleerd en met fietsen, koken en autorijden heb je ook flink moeten oefenen. Zo werkt het ook met bloggen. Wees niet te streng voor jezelf: die allereerste blogposts hoeven er echt niet perfect uit te zien.

Ik heb inmiddels meer dan 30.000 teksten/blogs online staan. Pas na 10.000 teksten was ik redelijk tevreden over mijn schrijfstijl, opbouw, spelling en nog veel meer. Ook hierin ben ik veel te streng voor mezelf geweest: ik had na 250 teksten al tevreden moeten zijn. Wanneer je niet lief bent voor jezelf levert dit veel stress op.

Twijfel je of jouw blogs wel interessant en leuk genoeg geschreven zijn? Laat ze dan door iemand anders gelezen. Niet door je partner of moeder want die zullen je blogs alleen maar jubelend aanprijzen. Lief bedoeld maar je hebt er niet veel aan. Vraag een onbekende of hij of zij je blogs wil lezen en beoordelen. Het levert je misschien wat kritiek op maar je kunt er wél mee aan de slag.

Met de groeten van Bianca

Ik weet er alles van: blogger worden is geen eenvoudige klus. Helaas denken velen dat je dit wel even tussen de aardappelen en het vlees door doet. Niets is minder waar, bloggen is een kunstvorm en wanneer je het goed aanpakt ook nog eens een goed betaald beroep.

Hopelijk heb ik je met deze blog op weg kunnen helpen. Met de groeten van Bianca, SEO blogger/tekstschrijver. Lukt het je niet om zelf blogs te schrijven en laat je dit liever doen, neem dan contact op of vraag informatie aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven