Bloggen: maken van een blog

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Het is ontzettend populair, bloggen. Maken blogposts je beter vindbaar of ontvang je meer trouwe bezoekers? Jazeker! Bloggen is namelijk niet alleen populair maar ook een goede manier om hoger in Google te staan. Bovendien kun je rekenen op een trouwe groep terugkerende websitebezoekers.

Bloggen, blogger en blog

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Drie woorden die veel op elkaar lijken maar niet dezelfde betekenis hebben. Je kunt niet de term bloggen maken gebruiken (ik kwam die dus echt tegen), want bloggen is een werkwoord. Hieronder de drie woorden met betekenissen op een rij:

Blog – ook wel weblog genoemd. Dit is een persoonlijk dagboek op een website. Overigens bedoelen we met blog vaak ook een blogpost: een artikel dat onderdeel uitmaakt van een weblog.

Blogger – iemand die blogs oftewel blogpost schrijft.

Bloggen – werkwoord voor een blog schrijven.

Waarom een blog maken zo belangrijk is

Een blogwebsite oftewel weblog is iets dat je vooral binnen de categorieën mode, beauty, voedsel, reizen en gezondheid tegenkomt. Andere categorieën kan natuurlijk ook. Met een weblog informeer en amuseer je de lezers op een persoonlijke manier.

Bedrijven richten zich ook op bloggen. Hierbij wordt een blogpost op de bedrijfswebsite geplaatst. Dit hoeft dus niet per se een aparte weblog te zijn.

Waarom is een blog maken zo belangrijk? Een blog of blogpost is een hele andere manier van communiceren. Je spreekt de lezer op een persoonlijke manier aan. Deze herkent iets van zichzelf of uit het dagelijks leven in jouw verhaal. Dankzij een blog is de lezer meer betrokken bij het onderwerp en je website. Het gevolg: terugkerende websitebezoekers.

Bloggen maakt het verschil in de zoekresultaten

Het is niet zo dat met een blog maken de websitebezoekers vanzelf komen. Het kan weken tot maanden duren voordat de eerste bezoeker langskomt. Zolang je niks met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie doet is de kans groot dat je lezers alleen uit je partner, je moeder en je beste vriend bestaat.

Je zult je dus moeten richten op SEO bloggen. Maken dit soort blogs echt het verschil? Jazeker, SEO blogs zijn beter vindbaar in zoekmachines. Een hogere positie in de zoekresultaten betekent meer websitebezoekers. Dat is precies wat je wil bereiken met het maken van een blog.

Een eigen blog maken: stappenplan

Iedereen kan een blog maken, vaak binnen enkele uren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een domeinnaam met hosting, een internetverbinding en natuurlijk een computer. Hieronder in het kort een stappenplan voor het maken van een blog (weblog). Bijna gratis, je betaalt alleen voor het registreren van de domeinnaam en de webruimte.

  1. Registreer een domeinnaam. Verzin een pakkende domeinnaam die iedereen straks onthoudt. Bedenk ook hoeveel webruimte je nodig hebt.
  2. Installeer het gratis CMS systeem WordPress op je webruimte (of een ander systeem).
  3. Kies een design uit een van de vele gratis of betaalde WordPress thema’s.
  4. Installeer belangrijke plug-ins zoals de Yoast SEO plug-in.
  5. Voorzie je website van een privacybeleid, contactpagina en een over mij/ over ons pagina.
  6. Start je eerste blog (blogpost).

Zo eenvoudig is het om een blog te maken (weblog). Hoe werkt dan het schrijven van een blog (blogpost)? Lees maar snel verder.

Het onderwerp van je blogpost

Belangrijkste onderdeel van een blogpost maken is het onderwerp. Waar ga je het over hebben? Gaat het blog over politiek, huisdieren, gezondheid, mode of iets anders? Er zijn honderden onderwerpen te verzinnen. Tip: zorg dat je website zich op een specifieke branche of niche richt. De onderwerpen kun je hier omheen bouwen.

Wees origineel en creatief

Het draait bij bloggen allemaal om originaliteit en creativiteit. Een blogpost moet ten eerste origineel oftewel uniek zijn. Je mag en kan niet zomaar artikelen van anderen kopiëren. Natuurlijk mag je best inspiratie uit andermans blogposts halen, zolang je hier maar je eigen draai aan geeft. Tip: lees verschillende blogs van uiteenlopende websites door. De informatie blijft altijd wel ergens in je achterhoofd hangen. Nu kun je jouw eigen blog maken.

Bedenk wat je wil bereiken

Bloggen, maken de doelen nog verschil? Ja, het hangt er namelijk helemaal vanaf wat je met je blogpost wil bereiken. Gaat het om meer websitebezoekers omdat je het leuk vindt of ga je voor een hogere conversie. Misschien heb je liever meer volgers voor je social media of gok je op veel inschrijvingen voor een nieuwsbrief. In elk blog kun je de lezer in een bepaalde richting duwen.

Wanneer het zelf bloggen niet lukt

Het is helemaal niet makkelijk om zelf een blogpost te schrijven. Sterker nog, bloggen maken veel mensen stapelgek. Gestuntel met woorden, die lastige spelling en grammatica en dan moet je ook nog eens op zoekmachine vriendelijkheid letten. Het drijft je soms tot op het randje van de wanhoop.

Wanneer zelf bloggen echt niet lukt dan is het wel zo verstandig om een professionele blogger in te schakelen. Al sinds 2007 houd ik mij met bloggen bezig. Voor mij is dit niet alleen peace of cake maar ook nog eens hartstikke leuk. Ik help je dus met plezier aan goed geschreven en SEO proof blogs. Met betrekking tot de kwaliteit en zoekmachine vriendelijkheid hoef ik je niet te overtuigen, je bent niet voor niets op deze website uitgekomen.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen of wat het laten bloggen kost? Neem contact op, dan bespreken we alles door.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven