Blog voorbeeld – zo ziet bloggen eruit

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een blog voorbeeld is wel zo handig want bloggen blijkt best wel moeilijk te zijn. Juist omdat bloggen razend populair is zou je er alles over moeten weten. Maar ja, hoe schrijf je een goede blog? Zo eentje die goed vindbaar is in zoekmachines maar ook nog eens overtuigt? Je krijgt van mij een blog voorbeeld.

Blog, bloggen en blogger

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat een termen, wat betekent het allemaal? Hieronder de belangrijkste termen op een rij.

  • Blog: afkorting van blogpost. Sommigen gebruiken blog als afkorting van weblog: een website met een verzameling blogposts.
  • Bloggen: het werkwoord van blog schrijven. Ik blog, hij blogt en wij bloggen.
  • Blogger: iemand die blogposts schrijft.

Dit is waarom een blog het zo goed doet

Je krijgt van mij zo een blog voorbeeld, maar eerst eens kijken waarom je een blog zou moeten schrijven. Iedereen doet het, waarom jij dan nog niet? Ooit waren blogs bedoeld om persoonlijke verhalen met anderen te delen, als een online dagboek. Tegenwoordig is bloggen een manier om websitebezoeker op een persoonlijke manier iets uit te leggen of om informatie te delen.

Een blog heeft een persoonlijk karakter. Dat is wat een blog/ blogpost anders maakt dan een (informatief) artikel. Bloggen is zo populair dat het ook gebruikt wordt binnen de affiliate marketing en linkbuilding.

Een goed geschreven blog is vindbaar in zoekmachines

Nog een reden om voor bloggen te kiezen: blogs zijn over het algemeen beter vindbaar in zoekmachines. Maar alleen wanneer de blog ook écht goed geschreven is. Daarom laat ik je een blog voorbeeld zien.

Blog voorbeeld uit de praktijk

Hoe ziet een blog eruit? Een blog kenmerkt zich aan de hand van de volgende punten:

  • Inspirerend
  • Persoonlijk
  • Informeel
  • Goede lengte
  • Interactie

Een blog moet inspirerend zijn. De lezer moet echt zoiets hebben van: “blij dat ik deze blog ben tegengekomen!”. Daarnaast heeft de blog een persoonlijk karakter en is deze informeel. Bloggen doe je niet met een zakelijke afstand. De websitebezoeker met ‘u’ aanspreken kan in een blog, maar je creëert wel direct meer afstand.

Daarnaast heeft een blog een goede lengte van minimaal 500 woorden. En die interactie, dat is ook belangrijk. Kijk maar eens naar onderstaand blog voorbeeld.

Waarom een kanarie een perfect huisdier is

Twijfel je ook zo of een kanarie iets voor jou is? Dit opvallend gekleurd vogeltje kan als de beste zingen. Je krijgt ze ook nog eens hartstikke tam. Stel je eens voor dat de kanarie jou iedere ochtend begroet met zijn prachtig lied. Je maakt het kooitje open en hij hipt zo je vinger op. Kusje, even kroelen over zijn koppie: een kanarie is al snel je allerbeste vriend. Heb jij al eens een kanarie als huisdier gehad?

Uitleg over bovenstaand blog voorbeeld

Heb je het blog voorbeeld over de kanarie gelezen? Alles wat een blog moet hebben zit erin, behalve de lengte van de tekst. Ik kan hier moeilijk een blog van 500 woorden over de kanarie neerzetten, daar trek ik allemaal vogelliefhebbers aan.

De andere elementen zijn in het blog voorbeeld wel aanwezig. De blog is inspirerend: je wordt overtuigd van de voordelen van een kanarie. De tekst is ook persoonlijk, je hebt het gevoel dat je direct wordt aangesproken. Natuurlijk is hij ook informeel, geen ge-u en mevrouw/meneer. Er is interactie in de blog aangebracht, er wordt jou gevraagd of je al eens een kanarie hebt gehad.

Kan ik ook zakelijk bloggen?

Na het zien van bovenstaand blog voorbeeld vraag jij je vast af of je ook zakelijk kunt bloggen. Jazeker kan dat! Middels een zakelijke blog geef je voornamelijk tips of adviezen over jouw vakgebied. Eigenlijk hetzelfde als de blog die je nu leest: ik geef je tips en adviezen over bloggen. Ik ben immers SEO tekstschrijver/blogger. Hierdoor ben ik de aangewezen persoon om jou alles over blogs te vertellen.

Zakelijk bloggen is dus zeker mogelijk. Je moet een zakelijke blog echter niet verwarren met een productomschrijving, een homepage of over ons pagina. Een zakelijke blog is bedoeld voor het delen van jouw zakelijke kennis/expertise. Hierdoor kom je professioneler over en weet de websitebezoeker: hier moet ik vaker terugkomen.

Leren bloggen (cursus)

Wil je leren bloggen middels een cursus? Wanneer je even goed op het internet rondkijkt zie je heel wat aanbieders. Het mooie is dat deze aanbieders ook ontzettend veel tips over bloggen geven. Een slimme meid of een handige jongen kan met deze tips direct aan de slag. Het scheelt je in ieder geval weer een blogcursus. Want in een blogcursus leer je eigenlijk niet veel meer dan je in al die tips op het internet al tegenkomt.

Bloggen is een kwestie van doen. Veel online kilometers maken. Heb je hulp nodig bij het creëren van een blog? Als SEO blogger schrijf ik niet alleen inspirerende of wervende blogs maar zorg ik ook nog eens voor een goede zoekmachine vriendelijkheid. Blogs die beter vindbaar zijn in zoekmachines.

Er staan inmiddels meer dan 30.000 teksten van mij online. Ik kan jou dus zeker nóg een blog voorbeeld laten zien. Neem gerust contact op voor meer informatie of advies.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven