Blog in WordPress? Zeker weten!

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een blog in WordPress is een hartstikke goed idee. Het CMS WordPress is namelijk gericht op bloggen. Hierdoor hoef je niet veel handelingen te verrichten om een complete blogwebsite op te zetten. Hoe een blog in WordPress werkt, dat lees je in deze blogpost. Een blog over bloggen, hoe verzin ik het?

Uitleg over een blog

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Sommige mensen gaan helemaal steigeren wanneer je een geschreven artikel als blog aanprijst. Daarom hieronder de officiële benamingen:

  • Weblog: een website met blogposts
  • Blogpost: artikel met een persoonlijk karakter
  • Blog: afkorting van weblog of blogpost

De benaming blog wordt dus een beetje dubbel gebruikt. Wanneer je ergens blog ziet staan bedoelen de meeste mensen een blogpost. Voor weblog wordt ook vaak de benaming blogwebsite gebruikt.

Blog in WordPress, kan dat?

WordPress is een CMS oftewel content management systeem. Met WordPress is het heel eenvoudig om een website op te zetten en te beheren: whay you see is what you get. Dit maakt het voor iedereen nog eenvoudiger om een eigen website te hebben.

Een blog in WordPress, wat zijn hier de mogelijkheden toe? Misschien wel leuk om te weten maar WordPress is juist met het idee gebouwd om hier blogs op de plaatsen. Wanneer je niks aan de instellingen van WordPress verandert worden nieuwe blogs (berichten) automatisch in chronologische volgorde getoond.

Bloggen op WordPress: handleiding

Voor de komst van WordPress was er Google Blogger, een dienst waarmee je snel en eenvoudig blogposts maakte. Tegenwoordig doen we dit allemaal in WordPress. Natuurlijk, het kost wat meer maar dan heb je ook wat. Met WordPress bepaal je namelijk zelf het design en van welke functionaliteiten je gebruik maakt.

Bloggen op WordPress, aan de slag! Hieronder vind je een duidelijk stappenplan.

Een domeinnaam registreren

Een blog in WordPress plaats je natuurlijk alleen wanneer je over een eigen website beschikt. Kies eerst een provider/hostingbedrijf uit. Hier is heel wat aanbod in. Houd er rekening mee dat hele grote providers niet altijd de beste service verlenen. Kleine providers verlenen vaak meer service maar kunnen ook veel steken laten vallen.

Kies een unieke domeinnaam. Heb je er een gevonden en staat deze al geregistreerd, dan moet je voor een alternatief gaan. Kijk ook even of de door jou gekozen domeinnaam geen inbreuk maakt op een of ander merkrecht.

Installeren van WordPress

Afhankelijk van het gekozen abonnement installeer je WordPress met één klik of moet je dit handmatig doen. Gelukkig vind je op het internet genoeg handleidingen voor deze installatie.

Na installatie kies je een thema. Veel thema’s zijn gratis en met wat CSS-codes eenvoudig aan te passen (dan moet je hier wel verstand van hebben). Er zijn ook betaalde thema’s, dan heb je een meer stijlvoller ontwerp. Als laatste kun je zelfs een thema laten ontwerpen, hier betaal je natuurlijk meer voor.

Er zijn veel plug-ins beschikbaar, dit zijn hulpprogramma’s. Gaandeweg leer je welke plug-ins goed en minder goed zijn. De plug-in Yoast SEO is in ieder geval altijd een aanrader.

Blog in WordPress plaatsen

Je website staat online en is voorzien van WordPress. Nu kun je een blog in WordPress plaatsen. Ga hiervoor naar het dashboard. Aan de linkerkant zie je ‘berichten’ staan. Wanneer je op ‘nieuw bericht’ klikt opent zich een nieuwe pagina. Je hebt nu de mogelijkheid om een blogpost te schrijven.

Allereerst moet je een titel verzinnen. Hierna komt de rest van de inhoud. De meest moderne versie van WordPress verdeelt de inhoud automatisch in blokken. Een nieuwe paragraaf ontstaat door na een zin op de enter knop te drukken.

Je blog publiceren

Denk eraan om tussendoor je blog op te slaan. Persoonlijk vind ik het prettiger werken om een blogpost eerst in Word te schrijven en dan pas in zijn geheel naar WordPress te kopiëren. Dit gaat gewoon één op één inclusief opmaak (indien je het artikel in Word hebt voorzien van opmaak).

Is de blogpost gereed? Klik dan op publiceren. Je blog in WordPress staat nu definitief online. Later kun je deze blog altijd aanpassen of verwijderen, net wat je nodig vindt.

Website aanmelden bij Google

Wil je gevonden worden in zoekmachines? Dan moet je de site aanmelden bij Google. Dit gaat heel eenvoudig via de link URL toevoegen. Het is echter aan te raden om een Google Search Console account aan te maken. Dit is een handige tool om het zoekverkeer en de prestaties van je website te meten. Bovendien kun je hier ook direct nieuwe URL’s indienen.

Goede positie in zoekmachines

Een blog in WordPress is leuk, maar je wil natuurlijk wel dat deze goed zichtbaar is in zoekmachines. Daarom is het belangrijk om voor een SEO blog te gaan. Dit is een blogpost die voldoet aan de richtlijnen van Google.

Alleen websites met de allerbeste blogs (of andere teksten) mogen bovenaan in Google staan. Andere zaken zoals technische details van de website spelen ook een rol. Toch blijft content oftewel de inhoud van je website het allerbelangrijkst.

Hoe krijg je een goede positie in zoekmachines? Door SEO vriendelijke blogs te schrijven. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Om eerlijk te zijn is het schrijven van SEO blogs of SEO teksten best wel lastig. Kijk maar eens naar verschillende tekstschrijvers die zelf niet goed in zoekmachines scoren.

SEO tekstschrijver inhuren

Wil je echt goed gevonden worden dan heb je eigenlijk de diensten van een SEO tekstschrijver nodig. Maar dan wel een die zelf ook goed in zoekmachines scoort. Heb je een beperkt budget dan helpt het om voor een goede en niet al te dure tekstschrijver te gaan. Bovendien kun je het ook combineren: een aantal blogs door de tekstschrijver laten maken en de rest schrijf je zelf.

Om ondernemen betaalbaar te houden hanteren we interessante tarieven. Neem hiervoor contact op, ook wanneer je nog vragen hebt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven