Black hat SEO

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Kennisbank Black hat SEO

Black hat SEO bestaat uit technieken die Google afkeurt. Er zijn meer dan 20 verschillende technieken die je beter niet toe kunt passen. Het is niet zo dat black hat SEO illegaal is maar het zorgt wel voor een lagere ranking in de organische zoekresultaten. Toch zijn er dagelijks veel webmasters en SEO specialisten die dit toepassen.

Dit komt omdat black hat SEO op korte termijn effectief is. Het is de perfecte manier om een website snel hoger in de organische zoekresultaten te krijgen. Het duurt ook enige tijd voordat zoekmachine Google hierachter komt en de website uiteindelijk afstraft.

Tegen de richtlijnen van Google

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je kijkt naar black hat SEO dan omvat het alle technieken die tegen de richtlijnen van Google ingaan. Dit is het tegenovergestelde van white hat SEO, dit verloopt juist volgens de richtlijnen zoals die zijn opgesteld door zoekmachine Google. Als laatste is er ook nog grey hat SEO oftewel het grijze gebied. Deze technieken zijn niet goed of slecht, maar zullen vroeg of laat wel naar een van beide kanten uitslaan.

Niet iedereen maakt bewust gebruik van black hat SEO. Een website kan namelijk ook ten prooi vallen aan een virus, hackaanval of een negatieve SEO campagne. Dit laatste gebeurt bij het inschakelen van een onprofessionele of onbetrouwbare SEO specialist. Het is mogelijk om ongewilde black hat SEO rechtstreeks bij Google te rapporteren.

Voorbeelden van black hat SEO

Zoals gezegd zijn er meer dan 20 verschillende black hat SEO technieken. Wat nu nog onder grey hat valt kan in de toekomst ook black hat worden. Wat eenmaal black hat is zal waarschijnlijk voor altijd in deze categorie blijven. Hieronder enkele voorbeelden van black hat SEO technieken.

  • Misleidende omleidingen – bezoekers doorsturen naar een andere URL dan ze hebben aangevraagd
  • Cloaking – andere inhoud aan een zoekmachine spider presenteren dan de bezoekers zien
  • Artikel spinner – een enkel artikel met behulp van software kopiëren en iets aanpassen
  • Verborgen tekst – stukken tekst op de website zodat alleen zoekmachine spiders ze zien
  • Duplicate content – pagina’s met dubbele inhoud
  • Geautomatiseerde zoekopdrachten naar Google
  • Phising, virussen of malware op een website

Linkbuilding en black hat SEO

Vroeger viel linkbuilding onder white hat SEO maar tegenwoordig is dit een grijs gebied. Betalen voor backlinks is tegen de richtlijnen van Google in. Daarom is het vrijwel zeker dat linkbuilding in de toekomst onder black hat SEO valt.

Dit lijkt niet helemaal eerlijk, want sommigen verkrijgen backlinks op een eerlijke manier. Daarom zal Google zijn algoritme flink aan moeten passen om te bepalen of iemand zijn backlinks op een natuurlijke manier heeft verkregen of dat hiervoor betaald is.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven