Zoekmachine Bing deindexeert websites

Bijgewerkt: 16 april 2023

Je website wordt niet gevonden in Bing? Dat kan kloppen, sinds 2020 deindexeert deze zoekmachine websites zonder duidelijke reden. Vaak krijgen webmasters te horen dat hun site niet voldoet aan de richtlijnen, maar dit lijkt een standaard antwoord te zijn. Heb je problemen met indexeren in Bing, dan vind je hieronder enkele oplossingen.

Marktaandeel Bing in Nederland

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Lange tijd was Google de grootste zoekmachine wereldwijd. Dit is nog steeds het geval, maar Bing wint langzaam wat terrein terug. Had Bing in 2019 een Nederlands marktaandeel van 4%, dat is in 2022 gegroeid naar 7,9%. Op desktop dan, want op smartphone heeft Bing een marktaandeel van 0,3%. Op tablet ligt dit rond de 1%.

Het groeiend marktaandeel van zoekmachine Bing zorgt ervoor dat je ook hier met je website wil staan. Helaas is dit niet altijd mogelijk: deze zoekmachine bezorgt bij aardig wat webmasters stevige hoofdpijn.

Website niet vindbaar in Bing

Sinds 2020 ervaren veel webmasters problemen met indexering in zoekmachine Bing. Websites die eerder goed scoorden zijn totaal uit de zoekresultaten verdwenen. Nieuwe websites worden soms helemaal niet geïndexeerd. Terwijl vergelijkbare websites wel in de zoekresultaten verschijnen.

Wat is er aan de hand? Dat is een vraag die niemand kan beantwoorden. Mogelijk is er sprake van een bug, maar Bing wil hier niks over zeggen.

Je site aanmelden bij Bing webmastertool

Krijg je de website maar niet in zoekmachine Bing? Allereerst is het belangrijk dat je deze aanmeldt bij het Bing webmastertool programma. Verifieer je site en dien een sitemap in. Je kunt ook een koppeling naar de Google webmastertool maken, Bing neemt de gevonden sitemaps automatisch over.

Zorg dat je aan de webmasterrichtlijnen voldoet

Het spreekt voor zich dat je website aan de webmaster richtlijnen moet voldoen. Dat is ook het eerste dat je als mogelijke oplossing te zien krijgt. Wordt je site door Google gecrawld en geïndexeerd? Dan kun je ervan uitgaan dat je site oké is. Google kijkt namelijk veel strenger naar de kwaliteit van websites.

Aanvraag doen bij Bing zelf

Heb je bovenstaande geprobeerd en is de website nog steeds niet zichtbaar in zoekmachine Bing? Dan kun je via de webmaster tool een melding maken van het probleem. Log hiervoor op je webmasteraccount in en klik rechtsboven op het vraagteken. Ga naar het onderdeel ‘Contact opnemen met ondersteuning’ en klik op ‘Ondersteuning voor Bing Webmasters’. Je kunt nu een melding maken van het probleem.

Houd er rekening mee dat het tot wel twee weken kan duren voordat je antwoord ontvangt. Sommigen ontvangen zelfs nooit een antwoord.

Enkele e-mailadressen om te benaderen

Lukt het niet om via de webmaster tool contact te krijgen? Hieronder vind je drie e-mailadressen om te benaderen. Mogelijk krijg je op deze manier wel contact.

  • bingwb AT microsoft DOT com
  • bwtsupport AT microsoft DOT com
  • ucmbwts AT microsoft DOT com

Bing is zelf in de war

Opvallend is dat het sommige mensen lukt om contact te krijgen met Bing en hun website gedeblokkeerd wordt. Oftewel: de website wordt weer geïndexeerd. Om vervolgens na enkele weken een nieuwe mail te krijgen dat de website toch niet voldoet aan de Bing richtlijnen voor webmasters.

Helaas wordt er nooit bij verteld wat het exacte probleem is. Iets dat zoekmachine Google wel doet. Hieruit blijkt dat er veel problemen bij Bing aanwezig zijn, en dat ze die niet opgelost krijgen.

Moet je zoekmachine Bing dan maar vergeten?

Het probleem is dat je als webmaster zoekmachine Bing niet kunt negeren. Ontvang je veel bezoekers vanaf een desktop PC? Dan is Bing met een marktaandeel van bijna 8% belangrijk voor jou. Stel dat een website dagelijks 1000 bezoekers vanuit Google ontvangt. Staat de site ook goed in Bing, dan zouden er dagelijks nog eens bijna 80 extra bezoekers bijkomen. Dat kan toch een verschil in omzet maken.

Komen je bezoekers voornamelijk via een smartphone of tablet winnen, dan is Bing te verwaarlozen. Voor elke 1000 bezoekers vanuit Google zouden er 3 (smartphone) of 10 (tablet) via Bing binnenkomen. In deze gevallen kun je zoekmachine Bing beter negeren en ervoor zorgen dat je nóg beter in Google scoort.

DuckDuckGo wint terrein

Lukt het niet om je website door Bing te laten indexeren? Vergeet de anonieme zoekmachine DuckDuckGo niet. Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun privacy. Deze zoekmachine waarborgt dat, gebruikers worden namelijk niet gevolgd. Op desktop heeft DuckDuckGo een marktaandeel van inmiddels 1,3% (2022). Op smartphone is dit al 0,8%, en dat is meer dan Bing. Ook of tablet heeft DuckDuckGo een grotere markt aan, namelijk 1,15% zijn.

Het nadeel van DuckDuckGo is dat deze zoekmachine gebruik maakt van de Bing zoekresultaten. Staat je website niet in Bing, dan ook niet in DuckDuckGo.

Voor webmasters die problemen blijven houden met Bing: het zou zomaar kunnen dat deze zoekmachine in de toekomst weer een kleiner marktaandeel krijgt. Gebruikers krijgen namelijk ook in de gaten dat er belangrijke websites ontbreken, en wijken dan toch uit naar een betere zoekmachine.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven