Bij deze of bij dezen: de juiste schrijfwijze

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Is het bij deze of bij dezen? Worstel je met deze vraag en weet je niet hoe je het moet schrijven? Deze SEO tekstschrijver gaat jou helpen. Ik leg je uit hoe je het schrijft maar vooral waarom. Wanneer je dat weet, maak je nooit meer deze fout.

Betekenis bij deze(n)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Weet wat je schrijft! Bij deze(n) betekent ‘hierbij’ of ‘hiermee’. Bekijk hieronder maar wat voorbeelden.

  • Bij deze(n) stuur ik je de informatie toe – hierbij stuur ik je de informatie toe
  • Bij deze(n) is alles geregeld – hiermee is alles geregeld

Je gebruikt bij deze(n) dus ter vervanging van de woorden hierbij of hiermee. Waarom je dit zou gebruiken? Omdat dit een stuk deftiger uitziet. Deze woorden kom je dan ook voornamelijk in formele brieven en mails tegen.

Bij deze of bij dezen?

De vraag is nu of het bij deze of bij dezen moet zijn. Het antwoord zal je misschien verbazen maar ze zijn beiden goed! Bij dezen is de originele vorm. Tegenwoordig wordt de -n steeds vaker weggelaten en mag je dus ook bij deze schrijven.

Hoe zit het dan met in deze/ in dezen?

Je hebt ook nog ‘in dezen’ wat hetzelfde betekent als ‘in dit geval’. Bijvoorbeeld in de volgende zin: “in dezen ben ik het niet met je eens”. Dat vertaal je dus naar: “in dit geval ben ik het niet met je eens”.

Is het in deze of in dezen? Wanneer je ‘in dit geval’ bedoelt dan is het echt in dezen met een -n aan het einde.

Bedoel je het aanwijzend voornaamwoord zoals “in deze pan zit lekkere soep”? Dan schrijf je deze zonder die laatste -n. Bedenk van tevoren goed wat je bedoelt! Overigens is ‘in dezen’ ontzettend ouderwets, zeer formeel en je kweekt er afstand mee. Gebruik dit dan ook liever niet.

Namens deze of namens dezen

“Met vriendelijke groet, tekstschrijver, namens deze, Bianca.” In dit geval is ‘namens deze’ enkelvoud. Maar wanneer ik namens meerdere personen reageer dan moet er staan: met vriendelijke groet, tekstbureau, namens dezen, Bianca. Het woordje ‘dezen’ slaat dus op meervoud (meerdere personen).

Bij deze stuur ik…

Heel vaak wordt in een brief of e-mail de zin ‘bij deze stuur ik’ gebruikt. Mag dat? Jazeker, je hebt hierboven al kunnen zien dat zowel bij deze als bij dezen goed is.

Bij deze wil ik laten weten…

Hetzelfde voor de zin ‘bij deze wil ik laten weten’. Kan het allebei? Ja, je kunt kiezen voor:

  • Bij deze wil ik laten weten
  • Bij dezen wil ik laten weten

Aan jou de keuze! Overigens kiezen steeds meer mensen voor de ‘bij deze’ vorm, simpelweg omdat het beter bij deze tijd hoort. (En het is nooit bij dezen tijd want anders zou er staan hierbij tijd.)

Bij deze of hierbij, wat moet je gebruiken?

Vraag jij je ook af of je bij deze of hierbij moet gebruiken? In principe maakt het niets uit, beiden is goed en in beide gevallen is ook duidelijk wat je bedoelt.

Wil je het een beetje formeel houden gebruik dan bij deze of bij dezen. Denk hierbij aan een zakelijke brief, een sollicitatie of iets anders wat formeel moet zijn opgesteld. In alle andere gevallen gebruik je het woordje ‘hierbij’. Zoals: ‘hierbij stuur ik u/ je’.

Wat gebruik ik zelf?

Als tekstschrijver sta ik dagelijks voor wel keuzes. Zo ook met bij deze/ bij dezen/ hierbij. Waar kies ik voor? Meestal ga ik gewoon voor ‘hierbij’. Ten eerste omdat ik van een losse schrijfstijl hou, maar ook omdat ik geen afstand wil creëren en op gelijkwaardig niveau wil communiceren.

Ik vind bij deze of bij dezen te formeel klinken. Soms moet ik voor een opdrachtgever een zakelijke e-mail opstellen, in dit geval kies ik wel voor bij deze/ bij dezen. Dan kies ik vaker voor het eerste (bij deze), juist omdat dit tegenwoordig algemeen geaccepteerd is.

Waarom is taal belangrijk?

Mensen, dieren en ook planten communiceren met elkaar. Ja ook planten, deze kunnen namelijk bepaalde stoffen afscheiden, bijvoorbeeld bij gevaar. Dieren communiceren middels lichaamstaal en geluiden. Voor mensen is gesproken taal heel belangrijk. Daarnaast maken mensen ook gebruik van lichaamstaal.

Met de komst van het internet zijn we aangewezen op geschreven taal. Je ziet namelijk niet welke lichaamshouding je gesprekspartner aanneemt, of deze emotioneel is of misschien angstig. Met gesproken en geschreven taal brengen we over wat we voelen en denken.

Communiceren via het internet

We communiceren heel wat af via het internet. Denk maar aan de miljoenen websites en webshops. Maar ook de miljarden berichten die op social media worden geplaatst. Daarnaast hebben we nog e-mail, WhatsApp en sms. Genoeg communicatiemiddelen, daarom is taal zo belangrijk.

Webmasters weten er alles van af: taal kan meer websitebezoekers trekken en voor een hogere conversie (omzet) zorgen. Zoekmachines kijken continu naar de inhoud van websites. Wanneer die inhoud van een hoge kwaliteit is dan mag die website hoger in de organische zoekresultaten staan.

Dat is precies wat ik dagelijks doe: kwalitatieve inhoud voor websites, webshops en social media verzorgen. Behoefte aan dit soort inhoud (content)? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven