Betaal ik teveel? Wat kost een tekstschrijver nu echt?

Bijgewerkt: 9 augustus 2021

Je hebt waarschijnlijk wat offertes bij verschillende tekstschrijvers aangevraagd. De tarieven variëren heel erg. Bij de een € 10 en bij de ander € 280 per tekst. Kan het goedkoper, hoe zit het met de kwaliteit aan wat kost een tekstschrijver nu echt? Zonder op kwaliteit in te leveren vind je hier betaalbare tarieven.

Tarief per woord

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Veel tekstschrijvers hanteren een woordtarief of een uurtarief. Wanneer je per woord betaalt dan weet je direct waar je aan toe bent. Benieuwd wat een tekstschrijver per woord kost? Beginnende tekstschrijvers doen dit voor 1 tot 5 per woord. Maar ook wat meer ervaren tekstschrijvers willen nog wel eens dit soort tarieven aanhouden. Een en ander hangt ook van de kwaliteit af.

Je hebt er ook die € 0,25 of meer per woord vragen. Vaak hebben deze tekstschrijvers al enkele jaren ervaring en de kwaliteit ligt wat hoger. Toch wil een zeer hoge prijs niet zeggen dat je ook de allerbeste kwaliteit krijgt. Een hele dure wasmachine kan ook binnen een jaar kapot gaan.

Conclusie: een tekstschrijver met een woordtarief kost tussen de 1 en 25 cent per woord, soms nog wel meer.

Wat kost een tekstschrijver per uur?

Het grootste gedeelte van de tekstschrijvers rekent met een uurtarief. Het uurtarief ligt ergens tussen de € 25 en € 80 per uur. Ook hierin zie je grote verschillen. Beginnende of onervaren tekstschrijvers zijn goedkoper, maar de allerduurste hoeft niet de allerbeste keuze te zijn. Dat hangt weer van verschillende zaken af.

Kijk zelf even naar tekstschrijvers die bovenaan in Google staan, ze hanteren gemiddelde tarieven. Wie bovenaan in Google staat doet het hartstikke goed. Zoekmachine Google bepaalt namelijk wie het beste op een zoekopdracht aansluit. Sommige duurdere schrijvers staan lager in Google. Dit laat zien hoe lastig het is om SEO te schrijven. Waarom zijn deze tekstschrijvers duurder? Geen idee, dat kan verschillende redenen hebben. Wanneer jij je nieuwsgierigheid niet kan bedwingen moet je het gewoon vragen.

Tip: betaal liever per tekst of project

Bij een woordprijs weet je vooraf waar je aan toe bent. Het probleem is dat de tekstschrijver al snel geneigd is om je meer woorden te verkopen. Elk extra woord levert immers extra geld op.

Een tekstschrijver per uur betalen is vragen om problemen. Heb je iemand die 3 uur over een blogpost van 500 woorden doet, dan ben je ontzettend duur uit. Stel dat zo iemand € 50 per uur vraagt, dan zou je maar liefst € 150 af moeten rekenen!

Vraag liever wat een tekst in zijn geheel kost. Dus niet per woord of per uur maar zoals je hem geleverd krijgt. Op de eindstreep maakt het jou dan niks uit hoe langzaam de tekstschrijver werkt en of er wat extra woorden bij zitten. Je kunt ook om een projectprijs vragen, praktisch wanneer je meerdere teksten nodig hebt.

De kosten van een tekstschrijver in 2021 en 2022

Toegeven, de tarieven voor tekstschrijvers zijn de laatste jaren enorm gestegen. Ik weet nog dat je in het jaar 1998 een tekst liet schrijven voor ƒ 35, omgerekend ongeveer € 15. Doordat de vraag naar SEO tekstschrijvers groeit stijgen ook de prijzen. Die groeiende vraag heeft ook een keerzijde: er zijn steeds meer onervaren schrijvers bijgekomen. Op zich niet erg want alles moet geleerd worden. Dit moet echter wel in verhouding met de prijs (en kwaliteit) staan.

Door dat ruime aanbod is het best lastig om het kaf van het koren te scheiden. Wat moet een tekstschrijver in 2021 en 2022 kosten? Betaal je al een tijdje teveel of misschien te weinig?

Je hebt hele goedkope en hele dure tekstschrijvers. Wanneer je de tarieven van verschillende tekstschrijvers op één hoop gooit dan kom je uiteindelijk op een gemiddelde uit. In 2021 kost een tekst van 500 woorden gemiddeld tussen de € 70 en € 120. In 2022 kom je op een tarief variërend van € 75 tot € 130 uit.

Waarom je hoog in Google wil staan

Je wil niet teveel voor een tekstschrijver betalen maar wel de hoogste kwaliteit ontvangen. Iedereen zal het hardst roepen dat hij/zij de beste is. Je kunt natuurlijk op die mooie blauwe ogen vertrouwen, maar beter onderzoek je dit zelf. Een tekstschrijver die slecht in Google scoort, of dat nu met de eigen website of voor klanten is, heeft misschien moeite met zoekmachine optimalisatie. Zo iemand gaat jouw website niet naar een betere positie in Google helpen.

Waarom een hoge positie in Google belangrijk is? Omdat dit je veel websitebezoekers en omzet oplevert.

Twijfel over de tarieven

Dan nog over de tarieven, want daar kom je ook niet wijs uit. De een zegt dat je de investering snel terugverdient, maar dat is natuurlijk geen garantie. Overigens bestaat SEO-garantie in mijn ogen niet, niks is zo veranderlijk als het algoritme van zoekmachines. Aan de prijs kun je helaas niet aflezen wat de kwaliteit is. Zo belandt je in een tweestrijd over de juiste tarieven. Twijfel je tussen duur of goedkoop, ga er dan gewoon tussenin zitten. Gemiddelde tarieven zijn helemaal niet verkeerd.

Dit levert het op

“Wat kost een tekstschrijver en wat levert het mij op?” Dit is een vraag die ik regelmatig toegeworpen krijgt. Wat een tekstschrijver exact kost dat kan ik niet bepalen. Elke tekstschrijver laat het tarief namelijk van verschillende factoren afhangen.

Zelf houd ik van transparantie. Daarom werk ik met een tarievenkaart: voor elke tekstsoort geldt een bepaald tarief. Je betaalt niet per woord of per uur maar gewoon voor wat je ontvangt. Of daar nu een zoektermenonderzoek, vooronderzoek of controle bijzit. Ik ben namelijk van mening dat je niet voor al die dingen extra hoeft te betalen.

Maar ja, wat levert het nu eindelijk op? Als SEO-tekstschrijver realiseer ik hoge posities in zoekmachines. Of en wanneer dit bereikt wordt is weer van verschillende zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld de leeftijd van je website, hoeveel content er al op staat en in hoeverre de website zich in de toekomst ontwikkelt.

Wil je hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven