Wat is de beste zoekmachine op internet?

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Veel mensen maken gebruik van Google. Deze heeft in Nederland een marktaandeel van bijna 90%. Er zijn natuurlijk nog andere zoekmachines beschikbaar, voorbeeld Bing of Yahoo!. Wat is de beste zoekmachine op internet? Elke aanbieder heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je een omschrijving van de beste zoekmachines.

Google – marktaandeel 88,56% (desktop)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Zoekmachine Google is en blijft de grootste werelwijd. Het marktaandeel verschilt wel per werelddeel en zelfs per land. In Nederland heeft Google een marktaandeel van 88,56% op desktop. Op mobiel is dit fors hoger, namelijk 97,89%. Gevolgd door tablet met 97%.

Gemiddeld genomen wordt Google in andere Europese landen iets minder vaak gebruikt, al is dit verschil heel klein. Google is zo populair vanwege de hoge kwaliteit zoekresultaten. Dankzij de geavanceerde algoritmes sluiten zoekresultaten heel goed aan bij zoekopdrachten. Bovendien stelt Google hoge eisen aan websites. Is de kwaliteit te laag, dan verschijnen ze niet of flink lager in de zoekresultaten.

Bing – marktaandeel 7,80% (desktop)

In 2019 had Bing een desktopmarktaandeel van 4,50%. Dit is in 2022 gegroeid naar 7,80%. In Nederland dan, want Europees doet deze zoekmachine het wat slechter. Van alle Nederlanders gebruikt 0,30% Bing op zijn smartphone en 1 procent op tablet. Europees gezien is dit 0,50% op smartphone en 3,40% op tablet.

Hoe dan ook, Bing is als zoekmachine een stuk kleiner. Ondanks de matige gebruikersgroei in de periode 2019-2022 zijn ook de problemen gegroeid. Veel kwalitatieve websites zijn plots uit de indexering verdwenen. Dit betekent dat gebruikers ze niet meer in de zoekresultaten zien. De reden hiervan is onduidelijk, Bing lijkt niet met een oplossing te komen. Hierdoor gaat de kwaliteit van deze zoekmachine hard achteruit. Het is dan ook goed mogelijk dat deze zoekmachine in de toekomst aan marktaandeel moet inleveren.

Yahoo! – marktaandeel 1,28 % (desktop)

Zoekmachine Yahoo! was vroeger heel populair maar is al lang ingehaald door Google. In Nederland heeft Yahoo! een marktaandeel van 1,28 % (desktop) tot 0,35% (smartphone). In het Verenigd Koninkrijk wordt Yahoo! in 2,20% van de gevallen op desktop gebruikt maar in Duitsland is deze zoekmachine veel minder aanwezig.

Is Yahoo de beste zoekmachine op het internet? Nee, Yahoo! en Bing werken namelijk samen. Sinds Bing belangrijke sites uit de zoekresultaten heeft gehaald is dit ook bij Yahoo! het geval. Hierdoor valt Yahoo! slecht in de smaak.

DuckDuckGo – marktaandeel 1,20% (desktop)

Opvallend is de groei van DuckDuckGo, de anonieme zoekmachine. Deze heeft begin 2022 een desktop marktaandeel van 1,20%. Op tablet is dit 1,15% en op smartphone 0,73%.

DuckDuckGo maakt gebruik van de zoekresultaten van andere aanbieders waaronder Yahoo! en Bing, maar het haalt ook de informatie van Wikipedia. Daarnaast beschikt deze zoekmachine over zijn eigen zoekbot, hoewel deze niet effectief wordt ingezet. Voordeel van DuckDuckGo is de anonimiteit. Helaas zijn de zoekresultaten niet zo betrouwbaar, juist omdat ze vanuit Bing en Yahoo! worden opgehaald. Hierdoor missen er best wel veel goede zoekresultaten.

Ecosia – marktaandeel 0,30% (desktop)

Zoekmachine Ecosia is mooi bedacht: bij het gebruik hiervan plant de zoekmachine nieuwe bomen. Dit doen ze dankzij inkomsten uit advertenties. Helaas is dit niet de beste zoekmachine op internet. Zoekresultaten kloppen niet, ze worden namelijk opgehaald uit Bing en Yahoo! Ook nu weer ontbreken er belangrijke websites in de zoekresultaten. Zolang Bing het onderliggend probleem niet oplost blijven zoekmachines die van de API van Bing gebruik maken ook kwalitatief laag.

Ecosia is als zoekmachine nog niet zo bekend, het heeft in Nederland een marktaandeel van slechts 0,30% op desktop. Dit heeft misschien ook met de hinderlijke reclames binnen de zoekresultaten te maken.

Conclusie beste zoekmachine op internet

Je kan er omheen draaien maar Google blijft toch de beste zoekmachine op internet. De zoekresultaten zijn betrouwbaar. Bovendien wekt Google zijn eigen energie op en schenkt hierdoor aandacht aan het milieu.

Helaas wordt Google door sommige landen gecensureerd. Zo is Google in China verboden, zoekmachine Baidu heeft het hier voor het zeggen. In Rusland is het juist zoekmachine Yandex die de markt domineert. Als Europeaan heb je niet veel aan dit soort zoekmachines.

Zoek je de beste zoekmachine op het internet? Gebruik bij voorkeur Google. De privacy wordt bij deze zoekmachine ook steeds beter. Zo kun je zelf al een hoop instellen, maar staat Google ook onder toezicht van verschillende wetgevingen. In de toekomst zal Google alleen maar beter en veiliger worden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven