De beste VPS hosting voor elk project

Bijgewerkt: 17 september 2022

De meeste ondernemers of hobbyisten met een website kiezen voor shared hosting. Hierbij deel je de server met andere websites. Dit is goedkoop maar kan ook een hoop nadelen met zich meebrengen. Een VPS (virtual private server) is een luxe keuze.

Met een VPS heb je meer controle op serverniveau, maar ook de prestaties van de website zijn veel beter. Je krijgt een deel van de server geheel voor jezelf, dus je hebt niet de hoge kosten van het huren van een aparte server.

Eigenlijk heeft VPS hosting verschillende voordelen. Het is ideaal voor groeiende websites en webshops. Zelfs wanneer je momenteel shared hosting hebt, is het mogelijk om op elk moment te upgraden naar VPS.

Een korte uitleg over dit fenomeen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een server biedt aan meerdere domeinnamen webruimte. Een stuk webruimte is bedoeld voor het plaatsen van bestanden, die de website vormen. Zonder webruimte kan er dus geen website bestaan. Webhosting is het huren van deze webruimte. Dit kan op verschillende manieren, de meeste mensen kiezen voor het delen van een server. Dit is de goedkoopste optie, maar je hebt verder weinig controle over de server en updates.

Managmend hosting gaat verder, dit is een vorm van gedeelde webruimte maar dan met extra service.

Met een virtuele server heb je volledige vrijheid. Het beheer is in eigen handen, je bepaalt zelf het besturingssysteem, installeert de software en hebt invloed op het up-to-date houden van software en de beveiliging. Het huren van een enkele privéserver is duur, maar een VPS is hier het antwoord op. Hierbij wordt een server opgedeeld in een aantal kleinere virtuele servers (VPS).

VPS hosting in Nederland of het buitenland

Op het gebied van VPS hosting zijn er Nederlandse of buitenlandse aanbieders. Voor velen is het lastig om te bepalen wat het beste VPS hosting bedrijf is. Hieronder volgen vijf partijen die naar mijn mening erg goed zijn.

Hostinger VPS Hosting (hostinger.nl)

Dit is een snelgroeiende aanbieder die VPS aanbiedt tegen een zeer interessante prijs. Je hebt al een VPS-pakket vanaf ongeveer € 16 per maand. Je hebt keuze uit verschillende besturingssystemen die je op de server installeert. Via het controlepaneel configureer je alles om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Het werkgeheugen bij je eigen virtuele server ligt hier op 4 GB met een opslag van 80 GB. Het dataverkeer is beperkt tot 5 TB, maar voor de meeste websites is dat nog te veel.

Mijn.Host (mijn.host)

Dit bedrijf heeft niet de allerbeste domeinnaam gekozen, maar op het gebied van VPS zijn ze wel goed. De aanbieder wordt door klanten beoordeeld met een 9,2, dat is boven verwachting hoog. Het huren van een virtuele server is hier betrekkelijk goedkoop, maar wel iets duurder dan voorgaande. Je moet rekening houden met een prijs vanaf ongeveer € 25 per maand. Wel geniet je van veel werkgeheugen (8 GB) en een grote opslag (40 GB SSD), in combinatie met onbeperkt dataverkeer.

Ondanks de hogere kosten is dit de ideale VPS voor groeiende of grote websites en webshops. Je zit namelijk nooit aan een beperking met betrekking tot het dataverkeer vast. Omdat het werkgeheugen groter is dan bij anderen, zal de website niet snel een vertraging oplopen.

Yourhosting VPS

Persoonlijk vind ik dit niet de beste VPS hosting, maar sommigen zijn hier juist zeer tevreden over. Yourhosting heeft in ieder geval een goede naam in Nederland opgebouwd. Het heeft een groot en milieuvriendelijk datacenter.

Voor € 25 per maand ontvang je een VPS met onder andere Hotspare reserve servers en Intel 64 bit Hexa Core met 2 GB RAM. De opslag bedraagt 80 GB SSD en het dataverkeer ligt op 5 TB. Je zou dit kunnen vergelijken met Mijn.host en aan de hand hiervan een keuze maken. Of je gaat voor een van de andere aanbieders die soms beter maar soms ook wat slechter zijn.

Transip is relatief goedkoop

Bijna iedereen met een eigen website heeft wel eens van Transip gehoord. Deze aanbieder komt met verschillende VPS hosting pakketten, die variëren van € 10 tot € 30 per maand. Bij alle pakketten ligt het dataverkeer op maximaal 5 TB. Het pakket van € 30 heeft een opslag van 100 GB NVMe en het goedkopere pakket een opslag van 150 GB SSD.

Het verschil tussen SSD en NVMe zit hem in de snelheid. Hoewel SSD al sneller is dan de normale schijven, spant NVMe hier de kroon in. Heb je een grote website met veel bezoekers, dan is deze opslagschijf veel interessanter.

Buitenlandse VPS hosting aanbieders

Ook in het buitenland zijn een aantal goede VPS hosting aanbieders te vinden. Je moet je wel afvragen of je dit wil, want voor de laadtijd van de website is het belangrijk dat de server zo dicht mogelijk bij Nederland staat.

Bluehost is in ieder geval een redelijk bekende aanbieder op het gebied van VPS hosting. Het is zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor de beginner en de gevorderde. Er zit een gratis SSL-certificaat bij, het gebruik van meerdere FTP accounts en een klantenondersteuning die altijd tot je beschikking staat. De kosten bedragen vanaf $ 20 per maand.

Mijn advies is om de voorkeur te leggen bij een Nederlandse VPS hosting.

Alle voordelen van VPS op een rij

Vind je nog steeds moeilijk om een keuze te maken? Ik heb de voordelen van VPS op een rij gezet:

  • Eigen software kiezen
  • Veel opslagruimte
  • Beschikking tot veel dataverkeer
  • Hogere performance
  • Voorgeïnstalleerd
  • Gebruiksvriendelijk platform
  • Geen data met andere websites delen

Je krijgt van mij ook nog even de nadelen te zien:

  • Minder controle over data
  • Hogere kosten

Hopelijk kun je wat met deze informatie en vind je de beste VPS voor je website of webshop.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven