Beste vergelijkingssite

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Er zijn inmiddels tientallen vergelijkingssites actief. Een van de bekendste is Kieskeurig en Pricewise. Wat veel consumenten niet weten is dat dit soort vergelijksites gemanipuleerd wordt. Logisch, er moet geld verdiend worden. Bezoekers van een vergelijkingssite zijn bereid om iets te kopen, daarom worden ze een bepaalde richting ingeduwd. Helaas lees je niet altijd transparante vergelijkingen of reviews. Ik dook de wereld van de vergelijkingswebsites in. Ontdek de beste vergelijkingssite.

De grootte van de website zegt niets over de kwaliteit

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Natuurlijk ben je geneigd om voor een grote en bekende vergelijkingssite te gaan. Dit soort websites hebben hun naam mee en ontvangen hierdoor veel bezoekers. Nadeel van deze website is dat ze hun bezoekers heel makkelijk kunnen beïnvloeden. Daarnaast wordt content vaak geautomatiseerd geplaatst.

Er zijn een aantal kleine websites die veel meer aandacht aan de inhoud van hun content besteden. Hierdoor zegt de grootte van de website niet altijd iets.

Sommige websites zijn niet onafhankelijk

Een aantal van de vergelijkingssites is niet onafhankelijk. Op een vergelijkingssite zie je altijd een lijst met producten. Hierbij zie je wat informatie over producten de prijs staan. Vaak hangt er ook nog een beoordelingssysteem aan vast. Je ziet bijvoorbeeld een aantal sterren of wat reviews. Het ziet er allemaal heel betrouwbaar uit, maar wist je dat websites producten tonen waar wat aan te verdienen valt?

De linkjes die naar verkopers leiden zijn soms affiliate linkjes. De vergelijkingssite ontvangt een commissie zodra de bezoeker via dat linkje iets bestelt.

Beste vergelijkingssite

Nu je bovenstaande weet, wat is nu de beste vergelijkingssite? Ik heb zowel grote als kleine websites bekeken. Zie hieronder voor elke vergelijkingssite de voor- en nadelen. Hieronder de top 7 beste vergelijkingssites.

1 Kieskeurig.nl

Ondanks dat deze website een commercieel belang heeft blijft het wel de beste vergelijksite. Ze richten zich op consumentenelektronica, cosmetica en huishoudelijke producten. Je kijkt binnen verschillende categorieën en subcategorieën. Vervolgens zie je een overzicht van waar alles te koop is inclusief de prijs.

Deze website wordt maandelijks 1,7 miljoen keer bezocht. Nadeel is dat ze alleen producten tonen zonder verdere informatie. Het is dus puur een overzicht van producten inclusief prijzen, niets meer en niets minder. Hierdoor mis je belangrijke informatie. Deze website ziet er dan ook commercieel uit, al helemaal wanneer je een pagina voor je neus krijgt met wel meer dan 20 verschillende producten. Het lijkt hierdoor meer op een webwinkel dan een vergelijkingssite.

2. Bestetop5.nl

Op nummer 2 in de lijst beste vergelijkingssite deze kleinere website. Hier vind je een zeer uitgebreide vergelijking van verschillende consumentenelektronica, huishoudelijke producten, sportartikelen, cosmetica en andere zaken. Voordeel is dat deze website zeer veel aandacht aan de content besteedt. Dit gebeurt zo te zien allemaal handmatig waardoor alles ook echt klopt.

Nadeel is dat deze website niet zo heel groot is. Er worden op moment van schrijven ruim 500 producten vergeleken en besproken. Dit is natuurlijk een stuk minder dan bij eerstgenoemde. Aan de andere kant vind je hier wel ontzettend veel informatie, ook met betrekking tot de voor- en nadelen van producten of handige tips.

Het commercieel belang is op deze website veel minder aanwezig. Meer content dan producten, waardoor de bezoeker ook echt iets aan deze website heeft. Per pagina tref je gemiddeld vijf producten aan, dit is 50% tot wel 90% minder dan bij de vorige.

3. Pricewise.nl

En weer terug naar een grote vergelijkingssite. Deze website ken je ongetwijfeld van de televisiereclames. Hier vergelijk je geen producten maar energie, internet en tv, leningen en verschillende verzekeringen. Uiteraard heeft ook deze website een verdienmodel. Jij sluit via deze website een verzekering af en Pricewise wordt hiervoor beloond.

Pricewise staat geregistreerd bij de financiële toezichthouder AFM. Dit komt omdat ze (persoonlijke) gegevens verzamelen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een lening. Deze website ziet er mooi en overzichtelijk uit. Je kunt hier prima vergelijkingen maken. Nadeel is dat je niet zeker weet of je ook voordelig uit bent. Dit komt omdat je een product of dienst bij Pricewise zelf aanvraagt en niet wordt doorgeleid naar de website van de aanbieder.

4. Consumentenbond

Je staat er eigenlijk helemaal niet bij stil maar ook de website van de Consumentenbond is een vergelijkingssite. Vroeger had de Consumentenbond als verdienmodel het geld dat ze van abonnees binnenhaalden. Steeds minder mensen zijn lid van de Consumentenbond. Je ziet tegenwoordig op hun website dan ook aardig wat commerciële linkjes voorbijkomen. De Consumentenbond ontvangt commissie wanneer je iets via hun website bestelt.

Dat is misschien ook wel het grootste nadeel van de Consumentenbond. Lange tijd dacht je dat ze onafhankelijk waren. Inmiddels blijkt, en dat is mijn mening, dat ze er belang bij hebben om aangeprezen producten te verkopen. Overigens zijn de tests die uitgevoerd zijn door de Consumentenbond wel weer goed. Maar ja, om die in te zien heb je weer een abonnement nodig.

5. Bestenu.nl, 5top.nl, Popula.nl en Reviewkoning.nl

Deze vier websites lijken veel op elkaar. Daarom zet ik ze ook bij elkaar neer. De basis is hetzelfde: een klein beetje tekst en vooral heel veel producten.

Reviewkoning doet het nog redelijk goed. Ze beginnen met teksten en tonen dan pas een vijftal producten. De website lijkt handmatig te worden bijgewerkt want er zitten ook niet-werkende linkjes tussen.

Bestenu.nl heeft een mix van teksten met geautomatiseerde overzichten van producten. Elke pagina start met een overzicht van maar liefst 10 producten waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Het commerciële ligt er wel heel dik bovenop.

5top.nl ziet er mooi uit. Het begint met een stuk tekst, dan wat producten en dan weer tekst. Deze website heeft naar verhouding meer aandacht aan content besteed.

Popula.nl mag er ook wel wezen. Helaas ook weer commercieel ogend vanwege de vele producten. Er staat op elke pagina wel een leuk stukje tekst. Niet alles loopt hier geautomatiseerd want er zitten wat dode links tussen.

Bovenstaande vier websites (die dus op nummer 5 staan) tonen per pagina tussen de 7 en 15 producten. Dit is naar verhouding wel wat veel waardoor ook hierbij het commercieel belang duidelijk naar voren komt.

Wat je kunt leren van vergelijkingssites

Is het slecht dat een vergelijkingswebsite producten toont en hier geld aan verdient? Nee hoor, een website draaiende houden kost geld. Het is dan ook logisch dat het geld op de een of andere manier binnen moet komen. Het is alleen jammer dat sommige vergelijkingssites niets anders doen dan zoveel mogelijk geld binnenhalen. Zonder hierbij naar het belang van de bezoeker te kijken.

Mijn idee: kom je een website tegen waar meer dan 7 producten per pagina worden aangeprezen? Wees erop bedacht dat dit ’t wat onoverzichtelijk maakt. Soms ontbreekt belangrijke informatie dus lees je altijd in wanneer je iets vergelijkt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven