Fijn, je website is klaar en staat online. De eerste bezoekers kunnen binnenkomen. Helaas, behalve je moeder en je beste vriend(in) wil het nog niet zo lukken met extra bezoekers of klanten. Wat is de beste manier om een website te promoten? Er is niet één methode maar er zijn er wel 10. Hieronder vind je de 5 beste manieren om je website onder de aandacht te brengen.
1. Hoog in Google scoren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Misschien een open deur maar hoog in Google scoren levert je de meeste websitebezoekers op. 24% tot wel 45% van de bezoekers klikt op het eerste organische zoekresultaat. Ongeveer 17% gaat voor het tweede resultaat en 11% klikt op het derde zoekresultaat. Hieronder de gemiddelde klikfrequenties in combinatie met de positie in de Google organische zoekresultaten:
- Positie 1: gemiddeld 34,2%
- Positie 2: gemiddeld 17,1%
- Positie 3: gemiddeld 11,4%
- Positie 4: gemiddeld 8,1%
- Positie 5: gemiddeld 7,4%
- Positie 6: gemiddeld 5,1%
- Positie 7: gemiddeld 4,1%
- Positie 8: gemiddeld 3,3%
- Positie 9: gemiddeld 2,9%
- Positie 10: gemiddeld 2,6%
Wat betekent dit in de praktijk? Stel dat er maandelijks 10.000 keer op een bepaalde zoekterm wordt gezocht. Sta je voor deze zoekterm op nummer één in Google dan ontvang je 34,2% van het zoekverkeer oftewel maandelijks een dikke 3420 bezoekers. Sta je echter op positie 10 dan ontvang je maandelijks ongeveer 260 bezoekers op die zoekterm.
Zorg dat je hoog in Google scoort. Dat is de beste manier om je website te promoten, en nog gratis ook. Lijkt dit je wat, vraag dan onderaan deze pagina de tarievenkaart aan.
2. Betaalde zoekresultaten in zoekmachines
Is het je al eens opgevallen dat je eerst de betaalde en dan pas de organische zoekresultaten te zien krijgt? Adverteren in zoekmachines zorgt ervoor dat je boven de organische zoekresultaten staat. Dit is een goede manier om je website te promoten. Het adverteren heeft een aantal voor- en nadelen.
Grootste voordeel is dat je zichtbaar bent. Sta je bovenaan bij de advertenties dan trek je zeker de aandacht. Dit kan op korte termijn veel extra bezoekers opleveren. Bovendien bouw je naamsbekendheid op, ook niet verkeerd.
Nadeel is dat dit geld kost. Je bepaalt je eigen budget, mogelijk vanaf een paar euro per dag. Elke bezoeker die via de advertentie binnenkomt kost je geld, ook wanneer die bezoeker per ongeluk heeft geklikt. Dat extra aantal bezoekers stopt zodra je de advertentiecampagne een halt toe roept.
Voor nieuwe websites is het zeker interessant om in zoekmachines te adverteren. Merk je dat je genoeg bezoekers en klanten aantrekt? Dan kun je die advertenties stopzetten, tenzij je nog verder door wil groeien.
3. Zichtbaar op social media
Nog een van die beste manieren om je website te promoten: zet social media in. Bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn. Wanneer je actief bent op social media bouw je naamsbekendheid op. Bovendien maken potentiële klanten kennis met je diensten of producten.
Kies wel altijd het juiste platform. LinkedIn is ideaal wanneer je business te business werkt, terwijl op Instagram veel jonge ondernemers zitten. Twitter is het platform voor het delen van actuele nieuwsberichten terwijl je Facebook voor van alles wat inzet. Kijk ook eens naar nieuwe social media platformen, hier liggen nog heel wat kansen open.
4. Persbericht verspreiden
Je kunt denken aan het verspreiden van een persbericht. Dit is meer bedoeld om je bedrijf of website onder de aandacht te brengen. Een persbericht mag je nooit als reclame uiting zien. Waarom zou je een persbericht verspreiden? Omdat je een bericht met nieuwswaarde voor de pers hebt. Bijvoorbeeld voor kranten, tijdschriften, televisie en nieuwswebsites.
Een persbericht gebruik je om prestaties of nieuwe ontwikkelingen onder de aandacht te brengen. Waak ervoor dat het persbericht een commercieel tintje heeft, het verdwijnt bij redacties dan snel in de prullenbak. Je moet heel hard je best doen om een persbericht aantrekkelijk te maken.
Zorg dat in het persbericht altijd een verwijzing naar je bedrijfsnaam of website staat. Ook weer een goede manier om je website te promoten. Persbericht laten schrijven? Je ontvangt altijd eerlijk advies over de slagingskans. We willen niet dat je onnodig geld uitgeeft.
5. Gastbloggen
Lukt het niet om je website te promoten? Denk dan eens aan gastbloggen. Hierbij schrijf je blogs voor andere websites, maar waarom zou je dit doen? Niet omdat je er geld mee verdient (je ontvangt in veel gevallen helemaal niets), wel omdat het gratis promotie oplevert.
Je blogt voor de desbetreffende website waarbij je jouw kennis en ervaring inzet. Voor die website heb jij dus meerwaarde. Als tegenprestatie wordt er in de blogpost een linkje naar jouw website opgenomen. Een win-winsituatie.
Houd er rekening mee dat niet iedereen kan gastbloggen. Je moet goed kunnen schrijven en ook over relevante onderwerpen. De website kan bepaalde SEO eisen stellen. Lukt het niet om zelf te schrijven, laat de gastblogs dan door dé ervaringsdeskundige maken. Neem hiervoor contact op.
Blijf aan je website werken
Je hebt hierboven de beste manier gezien om je website te promoten. Wat moet je nog meer doen? Blijf altijd aan je website werken. Niet alleen vandaag en volgende week maar ook over een half jaar en over vijf jaar. Wanneer je niets meer aan je website doet dan bloedt hij langzaam dood. Google gaat je website lager ranken en er komen steeds minder bezoekers binnen. Totdat de website helemaal niets meer waard is.
Zoekmachines houden van actieve websites. Laat zien dat je website je leven is. Werk hem maandelijks maar het liefst nog wekelijks bij. Zeer actieve websites doen dit zelfs een tot meerdere keren per dag.
Dat bijhouden bestaat uit technische optimalisatie, het aanpassen van bestaande teksten maar bovenal het toevoegen van nieuwe teksten. Denk hierbij aan blogs, informatieve artikelen, een dienstenpagina of productomschrijving. Elke website heeft zijn specifieke teksten nodig.
De aanhouder wint. Je ziet je positie in de zoekmachine langzaam stijgen, dit kan binnen een periode van enkele weken tot maanden. Soms daalt je website weer. Het is dan belangrijk om niet in paniek te raken maar weer met promotie aan de slag te gaan.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.