Beschouwing schrijven: zo doe je dat

Bijgewerkt: 24 augustus 2021

Een beschouwing schrijven, hoe moeilijk kan dit zijn? Toch wel want het is bij een beschouwing heel belangrijk dat je niet je eigen mening opschrijft. Het doel is om de lezer zijn eigen mening te laten vormen. Een beschouwing schrijven kan dus best lastig zijn, want je gaat al snel de fout in.

Tip: beschouwing laten schrijven? Scrol direct door naar beneden.

Dit is een beschouwing (betekenis)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ik beschrijf eerst wat een beschouwing is. Het gaat hier om een tekst met als doel om de lezer een eigen mening te laten vormen. De meeste teksten die je op het internet tegenkomt zijn het tegenovergestelde, namelijk een betoog. In een betoog overtuig je de lezer van een bepaald standpunt.

Een beschouwing mag dus niet van je eigen mening uitgaan. Wel mag je verschillende meningen tonen, zodat de lezer zelf voor een van deze meningen kan kiezen. Of zijn eigen mening kan vormen. Hierbij is het belangrijk om een vraag of probleem vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.

Een beschouwing schrijven: 5 tips

Tekstschrijvers zijn heel goed in het schrijven van een betoog. Het overtuigen en overhalen van een websitebezoeker is namelijk het grootste doel van een website.

Er zijn maar weinig tekstschrijvers die ook een beschouwing kunnen schrijven. Gelukkig ben ik hierin gespecialiseerd. Daarom laat ik jou zien hoe een beschouwing schrijven werkt. Dit doe ik aan de hand van 5 praktische tips.

Tip 1: maak een goede inleiding

Elke tekst begint met een inleiding, dit geldt ook voor een beschouwing. Met de inleiding maak je duidelijk waar de tekst over gaat. Bovendien trek je hier direct de aandacht mee. Start de inleiding met de problematiek of de vraag waar het allemaal om draait. Aan de hand van de inleiding bepaalt de lezer of hij interesse heeft om verder te lezen.

Tip 2: wees objectief

Bespreek in de tekst het probleem, de situatie of het verschijnsel. Vervolgens geef je meerdere oplossingen voor het probleem. Wees hierbij objectief. Je mag dus niet aangeven welk probleem voor jou de beste oplossing is. Je mag de lezer ook niet beïnvloeden door een bepaald probleem als ‘fout’ af te doen. Je moet volledig objectief blijven.

Tip 3: geef verschillende meningen

Een beschouwing schrijven betekent vaak dat je verschillende meningen over het onderwerp of de vraagstelling geeft. Hierbij is het belangrijk dat je ook echt meerdere meningen geeft. Je bekijkt het dus vanuit verschillende standpunten. Kies bij voorkeur voor twee standpunten met daarbij voor elk standpunt twee of meer meningen. Eén meningen is namelijk te weinig waardoor de lezer zijn eigen mening niet kan vormen.

Tip 4: maak verschillende alinea’s

Wil je een beschouwing schrijven zorg er dan voor dat de tekst duidelijk leesbaar is. Na de inleiding volgen verschillende alinea’s.

  1. De eerste alinea beschrijft het probleem of de situatie.
  2. In de tweede alinea beschrijf je verschillende meningen of oplossingen vanuit één standpunt bekeken.
  3. De derde alinea beschrijft de gevolgen hiervan.
  4. Nu komt de vierde alinea: hierin beschrijf je opnieuw meningen of oplossingen maar dan vanuit een ander standpunt bekeken.
  5. Alinea vijf beschrijft weer de gevolgen hiervan.

Wil je nog een standpunt bespreken dan maak je hier alinea zes en zeven van.

Tip 5: een goede afsluiting

Sluit een beschouwing nooit met je eigen mening af. Vat samen wat je besproken hebt en laat de vraagstelling open. Het is de bedoeling dat de lezer nu zelf een mening gaat vormen.

Een beschouwing laten schrijven

Voor je studie of werk moet je een beschouwing schrijven. Lukt dit niet of heb je er moeite mee? Je kunt ook een beschouwing laten schrijven. Hierbij is het belangrijk dat je een omschrijving van het onderwerp of de vraagstelling meegeeft. Ook is het handig wanneer je aangeeft vanuit welke invalshoeken je de beschouwing wilt laten schrijven.

Heb je hier geen idee van dan bepaalt de tekstschrijvers zelf een aantal invalshoeken. Het voordeel van een beschouwing laten schrijven is dat jij je eigen mening hier niet aan meegeeft.

De kosten van een beschouwing laat schrijven zijn afhankelijk van het onderwerp, de moeilijkheidsgraad en de lengte van de tekst. Wil je een indicatie van de kosten? Vraag vrijblijvend meer informatie of een offerte aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven