Beroepsvereniging tekstschrijvers: sorry dat ik geen lid ben

Bijgewerkt: 30 september 2022

Een beroepsvereniging voor tekstschrijvers is hartstikke leuk en interessant. Waarom ik hier dan geen lid van ben? Misschien omdat ik graag een beetje uit de pas loop. Ik heb niks tegen een beroepsvereniging voor tekstschrijvers, maar ik zie er de meerwaarde niet van in.

Uitleg over beroepsvereniging voor tekstschrijvers

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voor nagenoeg elk beroep is er een beroepsvereniging. Vroeger had ik een hondentrimsalon en was lid van de bekende ABHB, een vakorganisatie voor trimsalons. Ik vond dat echt hartstikke leuk om hier lid van te zijn. Ik had een ABHB vlag aan mijn gevel hangen en het vakblad vond ik reuze interessant.

Een beroepsvereniging voor tekstschrijvers biedt vele voordelen. Er zijn veel leden, waardoor jij je niet zo alleen op de wereld voelt. Je legt en onderhoudt contact met andere tekstschrijvers en doet misschien wel goede ideeën op. Je krijgt ook nog eens korting op verschillende zaken en het is natuurlijk heel stoer om het logo van de beroepsvereniging op je website te plaatsen. Je hoort erbij!

Waarom ik geen lid ben van een beroepsvereniging tekstschrijvers

Je kunt je afvragen waarom ik vroeger wel lid was van de vakorganisatie voor trimsalons maar niet voor een beroepsvereniging tekstschrijvers. Tja, dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Ik denk dat ik er de meerwaarde niet (meer) van inzie.

Onlangs vroeg een collega tekstschrijver mij of ik het leuk vond om regelmatig te brainstormen. Nee, dat vind ik dus niet leuk. Sorry, collega. Ik ben iemand die graag alleen werkt, waarbij overleg alleen met teamleden plaatsvindt. Niet met Jan-en-alleman. Wel met opdrachtgevers, maar dat is een ander verhaal. Ik wil dus geen lid zijn omdat al dat brainstormen teveel tijd kost. Tijd is geld.

Die kortingen, dat hoeft van mij ook niet

Ik zit ook niet zo te wachten op kortingen voor cursussen, boeken of andere zaken. Als ik iets nodig heb dan koop ik het gewoon, met of zonder korting. Alweer een reden waarom ik geen lid ben van een beroepsvereniging voor tekstschrijvers.

Wat ik bespaar, geef ik uit

De contributie van een beroepsvereniging tekstschrijvers bedraagt ongeveer € 200 per jaar. Dat is omgerekend € 16,66 per maand. Dat is echt hartstikke goedkoop! Volgens mij betaalde ik toentertijd met mijn trimsalon een stuk meer.

Die lage contributie is echt wel interessant voor beginnende tekstschrijvers of schrijvers die niet zo gek veel verdienen. Maar ja, omdat ik toch geen lid ben bespaar ik me € 200 per jaar. Dat geld geef ik dan weer aan een interessant boek, 100 batterijen voor mijn muis en een zakelijk etentje uit.

Wil ik een logo van een beroepsvereniging tekstschrijvers op mijn website?

Echt, ik was 20 jaar geleden hartstikke trots op mijn gele ABHB vlag. Ik heb hem nog steeds op zolder liggen. Hoe stoer zou het zijn om het logo van een beroepsvereniging voor tekstschrijvers op mijn website te hebben?

Wat je niet hebt kun je ook niet missen. Ik mis dit logo dan ook niet. Overigens missen mijn opdrachtgevers dit logo ook niet. Ze kijken meer naar mijn online vindbaarheid dan dat er een of meerdere logo’s op mijn website staan.

Wat mis ik dan wel?

Het enige wat ik misschien zou missen is een vakblad. Ondanks dat ik brainstormers op afstand houd, vind ik het natuurlijk wel leuk om iets over het vak te lezen. Hoe anderen met opdrachten of opdrachtgevers omgaan, waar ze tegenaan lopen of hoe het zakelijke leven van mijn collega’s eruit ziet. Dat wil ik niet via een website of forum lezen maar gewoon vanuit een papieren vakblad. Lekker languit op de bank met een kop thee.

Maar goed, om nu alleen voor dat vakblad lid te worden, dat zie ik nu ook weer niet zitten. Dus mocht een beroepsvereniging voor tekstschrijvers ook alleen een lidmaatschap voor hun vakblad aanbieden: ik ben erbij!

Ik kan een beroepsvereniging voor tekstschrijvers van harte aanraden

Oh, nu spreek ik mijzelf tegen? Eerst zeg ik dat ik geen lid wil zijn en dan ga ik een beroepsvereniging tekstschrijvers aanraden! Ja, ik raad dit van harte aan. Niet voor mezelf maar wel voor mijn collega’s. Je doet nieuwe contacten op en leert van anderen. Hierbij groeit je zelfvertrouwen en word je nóg beter. En het voelt heel goed om ergens bij te horen.

Dus zie dit artikel niet als een negatieve houding tegenover beroepsverenigingen voor tekstschrijvers. Nee, ik kan er best positief over praten. Ik wil alleen zelf geen lid worden. Geen probleem toch?

Wil je een SEO tekstschrijver inhuren die geen lid is van een beroepsvereniging en jou hiermee kosten bespaart? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven