Bedrijfsidee – zo bedenk je er een (gratis)

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Een bedrijf starten? Dan heb je allereerst een bedrijfsidee nodig. Op het internet gaan er wat originele bedrijfsideeën rond. Nou ja origineel, wanneer iemand anders het idee opgepikt dan is het natuurlijk niet origineel meer. Dan zijn er ook nog websites waar je een bedrijfsidee kunt kopen. Bespaar je dat geld want het beste idee komt vanuit jezelf.

Daarom heb je een bedrijfsidee nodig

Wat heb je eigenlijk aan een bedrijfsidee? Heel veel want aan de hand hiervan kun je een bedrijf starten. Het is belangrijk om het idee zo origineel mogelijk te maken. Maar let op, wanneer een bedrijfsidee origineel is wil dit niet zeggen dat er ook vraag of behoefte naar is.

Stel dat je een wasservice voor papegaaien begint. Een hartstikke origineel bedrijfsidee want dit vind je nergens in Nederland of België. Bovendien kan het ook nog eens goed verdienen want in Nederland worden er ruim 600.000 papegaaien als huisdieren gehouden. Er is alleen één probleem: je ontvangt geen enkele klant. Dit komt omdat er geen vraag is naar een papegaaien wasservice. Daar waar geen vraag is moet je een behoefte kweken, maar die krijg je met dit soort diensten niet van de grond.

Tip: betaal niet voor ‘eigen bedrijf ideeën’

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hier en daar kom je websites tegen waar je een bedrijfsidee kunt kopen. Niet doen! Meestal staat er een wat vage omschrijving bij het idee en moet je vervolgens € 500 tot meer dan € 5000 betalen om het idee in te zien. In de meeste gevallen gaat het om niet-originele ideeën die je ook gratis op het internet kunt vinden. Bovendien is er op deze ideeën geen octrooi aangevraagd dus de kans is groot dat ze vele malen door worden verkocht.

Bedrijfsideeën 2021 – geheel gratis

Je hebt dus een goed bedrijfsidee nodig waar ook wat aan te verdienen valt. De meeste startende ondernemers hebben genoeg ideeën en inspiratie om een bedrijf te starten. Maar ja, jij bent net die ene die maar niks te binnen wil schieten. Moet je de zoveelste webwinkel in kleding starten, ICT-diensten aanbieden of een nieuw product ontwikkelen?

Hieronder vind je de beste bedrijfsideeën 2021. Bedenk dat deze ideeën niet uniek zijn want je bent niet de enige die dit artikel leest. De bedrijfsideeën zijn wel gratis te gebruiken. Waarom? Omdat op ideeën geen rechten zitten, tenzij die officieel zijn vastgelegd (octrooi aanvragen).

Denk vanuit frustratie

We lopen allemaal tegen een of meerdere frustraties aan. Bijvoorbeeld de kalkvlekken op de douchewand die je met geen enkel middel weg krijgt. Het brood dat zo snel uitdroogt omdat geen enkele brooddoos goed afsluit. Je website die niet hoger in Google komt want elk marketingbureau voert dezelfde handelingen uit.

Herken je een van deze frustraties of heb je er zelf een? Houd die frustratie vast, want het zou zomaar tot de beste bedrijfsideeën 2021/ 2022 kunnen horen. Wanneer je namelijk iets verzint wat die frustratie definitief oplost, dan heb je goud in handen.

Creëer een behoefte

Sommige bedrijfsideeën zijn niet vanuit frustratie of vraag ontstaan maar vanuit het creëren van een behoefte. Denk maar eens aan de fidget spinner, de smartphone of de vaatwasser. Niemand die hier behoefte aan had maar ondertussen hebben we allemaal een smartphone en is die vaatwasser ook hartstikke handig. De fidget spinner is een tijd hartstikke populair geweest, nagenoeg ieder kind had er minstens één. Dit zijn goede voorbeelden van behoeftes creëren.

Hoe creëer je een behoefte? Door met een bedrijfsidee te komen wat vernieuwend is. Denk aan uitbreiding, verbetering of een geheel nieuw product (of dienst). Hierbij is het belangrijk dat mensen er ook echt iets aan hebben. Het product of de dienst moet mensen een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld: het lost een probleem op, het zorgt voor ontspanning of maakt het leven er een stuk makkelijker op.

20 ideeën om je eigen bedrijf te starten

Zoek je de ultieme bedrijfsideeën 2021? Hieronder geef ik je 20 ideeën waarmee je een eigen bedrijf kunt starten.

1. Cryptocurrency adviseur

Er is steeds meer vraag naar de handel in cryptocurrency. Als crypto adviseur kun je hier goed mee verdienen. Let wel op want wanneer je financieel advies geeft heb je hier een vergunning voor nodig.

2. Dropshipping webshop

Ze worden tegenwoordig uit de grond gestampt, dropshipping webshops. Hierbij leg je zelf geen voorraad aan maar laat je bestellingen rechtstreeks vanuit de fabrikant of leverancier naar de klant versturen. Voordeel van dit soort webshops is dat het je nauwelijks geld kost maar wel veel oplevert. Bovendien kun je op deze manier tientallen webshops onderhouden.

3. Online marketing bureau

Online ondernemen is helemaal de trend. Niet alleen met betrekking tot webshops, ook andere bedrijven doen online zaken of zijn op zijn minst online bereikbaar. Daarom is er ook veel vraag naar goede online marketingbureaus. Kennis van SEO is echt wel een vereiste.

4. Personal trainer

Wie wil er nu niet aan zijn gezondheid werken? Helaas hebben maar weinig mensen hier de motivatie en het doorzettingsvermogen voor. Als personal trainer weet je dit te realiseren. Zorg wel dat je onderscheidend bent, bijvoorbeeld door net wat andere diensten of service.

5. Online cursus

De online cursussen waren al langer populair maar sinds de coronacrisis heeft dit een toevlucht genomen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een cursus voor. Bijvoorbeeld op het gebied van beroepen of hobby, mensen, dieren, natuurkundigen, wetenschap en nog veel meer.

6. Ondernemerscoach

Steeds meer mensen starten hun eigen bedrijf. Vanwege de hoge concurrentie en de moeilijkheidsgraad is er vaak behoefte aan hulp bij het ondernemen. Als ondernemerscoach reik je ondernemers handvatten aan en ondersteunen je daar waar nodig is.

7. Virtueel assistent

Ondernemen betekent veel tijd investeren. Steeds meer ondernemers kiezen voor een virtueel assistent. Dit is iemand die verschillende taken uit handen neemt. Denk hierbij aan administratieve taken, het onderhouden van social media of het maken van afspraken. Geen origineel bedrijfsidee maar wel iets waar veel vraag naar is.

8. Kleding met unieke opdruk

We willen allemaal opvallen, maar de meeste kleding is zo standaard en saai. Begin bedrijf in kleding met unieke opdruk. Haal dus geen plaatjes of teksten van het internet maar verzin zelf iets. Dit is een van die bedrijfsideeën waar anderen ook al mee rond hebben gelopen maar het niet van de grond kregen. Simpelweg omdat ze niet over de juiste inspiratie beschikken. Heb jij die wel?

9. Burn-out coach

Steeds meer mensen krijgen met een burn-out te maken. Helaas, bij een burn-out ben je al snel 1 jaar of langer uit de running. Help mensen met een burn-out door ze te coachen. Je kunt hier een cursus of opleiding voor volgen maar dit is niet verplicht. Als coach heb je ook geen vergunning of inschrijving in het BIG-register nodig.

10. Applicatie ontwikkelen

Ontwikkel een applicatie die het leven van mensen er een stuk leuker en makkelijker op maakt. Bijvoorbeeld een app die de gezondheid monitort, prestaties of doelen bijhoudt of meldingen over belangrijke zaken weergeeft. Vergeet niet dat voor bijna alles al een applicatie bestaat, het is aan jou om deze te verbeteren of te vernieuwen. Veel apps zijn namelijk niet meer zo functioneel of zijn al heel lang achterhaald.

11. Social media advertentiebureau

Tegenwoordig zit iedereen op social media, ook de grootste bedrijven. Er wordt heel wat op social media geadverteerd. Start een social media advertentiebureau, hier kun je echt mee verdienen. Zorg er dan wel voor dat je een complete service aanbiedt, daarmee trek je klanten.

12. Meubelmaker

Welk beroep draait tegenwoordig nog om handgemaakte producten? Een goed bedrijfsidee is meubelmaker worden, hierbij creëer of maak je unieke meubels. Mensen geven steeds meer geld aan hun interieur uit dus aan de slag. Ben je zelf niet zo handig dan is het interessant om een of meerdere goede vaklieden aan te nemen.

13. White label diensten aanbieden

Een knettergoed bedrijfsidee maar kun je niks bedenken? Bied gewoon allerlei diensten aan waar veel vraag naar is. Vervolgens koop je white-label service in. Je laat anderen de diensten uitvoeren waarbij het lijkt alsof jij ze uitvoert. Het kost je nauwelijks tijd en moeite maar levert wel aardig wat op.

14. Huizenmakelaar

De huizenprijzen schieten omhoog, dit heeft alles met de grote vraag naar woningen te maken. Als huizenmakelaar is het goed zaken doen. Let wel op want soms wordt er gezegd dat een makelaar gediplomeerd moet zijn. Sinds 2001 is dit geen verplichting meer.

15. blockchain diensten

Je hebt vast wel eens van bitcoin gehoord, de eerste cryptomunt die op blockchain werkte. Inmiddels is die blockchain het transactiemiddel van de toekomst. Banken, notarissen, veilingen, vervoersbedrijven en andere ondernemingen maken steeds vaker gebruik van de blockchain. Een van de beste bedrijfsideeën 2021 en 2022 is het aanbieden van blockchain diensten.

16. Koeriersbedrijf

Vandaag voor 12:00 uur besteld, vandaag nog in huis. Wanneer je dit als koeriersbedrijf weet te realiseren dan heb je een streepje voor op alle andere postbedrijven en koeriersbedrijven. Werk rechtstreeks samen met grote webshops, dit bedrijfsidee is perfect wanneer je graag onderweg bent én door wil groeien.

17. Gepersonaliseerde cadeautjes

Een sleutelhanger met een haarlok van een dierbare of huisdier, sieraden met naam of een bijzondere boodschap maar ook unieke fotolijstjes. Zomaar wat voorbeelden van gepersonaliseerde cadeautjes. Creatievelingen zien de vraag naar dit soort producten toenemen. Ook weer een van die bedrijfsideeën waar geld in zit het, maar alleen wanneer je ook creatief genoeg bent.

18. Bedrijfssoftware

Vergis je niet maar bedrijven leggen grof geld neer voor goede bedrijfssoftware. Denk hierbij aan boekhoudkundige software, urenregistratie, management, CRM systemen en nog veel meer. Er komt continu nieuwe bedrijfssoftware bij maar ze zijn niet allemaal probleemoplossend. Zit je vol met ideeën en kun je goed software ontwikkelen, dan mag je met dit bedrijfsidee aan de slag.

19. Catering

Sinds de coronacrisis zijn we gewend geraakt aan eten laten bezorgen. Ook voor feestelijke gelegenheden laten we al dat lekkers liever op locatie komen dan dat we naar een restaurant gaan. Vind je het leuk om in de keuken te staan, heb je affiniteit met feesten en partijen én ben je niet bang voor lange dagen maken? Start een cateringbedrijf. Het leuke hieraan is dat je dit vanuit huis kunt doen. Pas wanneer je flink doorgroeit heb je een bedrijfspand nodig.

20. Gezonde maaltijden pakketten

Mensen willen gezond eten maar ook zelf voor hun gezin koken. Gezonde maaltijdboxen zijn hartstikke populair, kijk maar eens naar grote aanbieders en de omzetten die ze behalen. Probleem is dat het vaak om standaard pakketten gaat en dat hier te weinig of te veel inzit. Weet jij met gepersonaliseerde of maatwerk gezonde maaltijdpakketten te komen? Dit kan niet alleen lokaal maar ook regionaal of landelijk heel goed uitpakken.

Hoger in Google met je online dienst of product? Vraag de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven