Een bedrijf starten naast een fulltime baan: enkele tips

Bijgewerkt: 19 augustus 2022

Een eigen bedrijf betekent veel vrijheid en misschien wel een geweldige financiële toekomst. Met het verdwijnen van het MKB diploma en andere regeltjes is het makkelijker dan ooit om een onderneming te starten.

Velen willen dit graag maar één ding houdt ze tegen: het hebben van een fulltime baan. Die kun je niet zomaar opzeggen, want je zit dan tijdelijk in financiële onzekerheid. Moet je het ondernemerschap dan maar in de avonduren op de weekenden oppakken, en hierbij je gezin tekort doen? Of misschien van je werkgever eisen dat je minder gaat werken?

Wanneer je met dit soort problemen worstelt dan is het goed om te weten dat er duizenden lotgenoten zijn.

Deel je vrije tijd goed in

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De meesten hebben een baan van 9 tot 5 (17 uur) of van 8 tot 6 (18 uur), waarbij je lange werkdagen maakt. Dan wordt het heel lastig om naast je fulltime baan een bedrijf te onderhouden. Denk eens kritisch na over hetgeen je doet wanneer je na je werk thuiskomt. Je eet met je partner of het gezin, gaat sporten of maakt een wandeling. De kans is groter dat je op de bank naar het journaal, een serie of misschien wel een sportwedstrijd kijkt.

Je kunt dus best wat tijd vrijmaken voor je bedrijf. Die leuke serie of het journaal kijk je op een later moment, en sporten kan ook vroeg in de ochtend of in het weekend. Door een beetje met je tijd te schuiven merk je dat je dagelijks best wel 2 tot 3 uur voor je onderneming beschikbaar kunt stellen.

Neem in ieder geval minimaal een half uur per dag voor je hobby, sport of wat je ook leuk vindt. Misschien kun je dit wel tijdens je fulltime baan inplannen. Sommige werkgevers vinden het geweldig wanneer het personeel tussendoor sport of een wandeling maakt, dit komt de productiviteit ten goede. Praat hier maar eens met je werkgever over.

Werk efficiënter

Niet alleen werknemers in loondienst maar ook ondernemers kunnen veel efficiënter werken. Je kent het wel, je bent met iets bezig en ineens valt je in dat je nog het restaurant voor vanavond moet reserveren. Of dat je nog een rekening moet betalen. Vervolgens krijg je een appje van je beste vriend(in), en je bent toch wel 5 minuten bezig om met hem of haar een afspraak te maken.

Ondertussen probeer je het werk te hervatten maar er komt een hele interessante video voorbij. Die moet je echt even kijken. Wanneer je net weer aan het werk begint, knort je maag. Je hebt honger, dat mag je natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan.

Op deze manier werken is inefficiënt. Je bent heel veel tijd kwijt met andere dingen en afleidingen. Je kunt beter een uur achter elkaar doorwerken en dan 10 minuten pauze nemen, dan je continu af te laten leiden. Wanneer je efficiënter werkt kun je mogelijk wat eerder weg van je werk. Hiermee houd je tijd over om te ondernemen. Maar dat is niet alles want wanneer je efficiënter onderneemt ben je minder tijd kwijt met het bereiken van je doelstellingen.

Doe eerst onderzoek voordat je een bedrijf starten

Velen starten een bedrijf omdat ze een geweldig idee voor een product of dienst in hun hoofd hebben. Voor jou mag dit dan wel geweldig zijn, maar de kans is groot dat het al bestaat. Zonder onderzoek weet je niet of je bedrijf kans van slagen heeft. Met marktonderzoek bespaar je jezelf een hoop tijd en geld. Ook weet je van tevoren waar de verbeterpunten liggen zodat je geen kostbare tijd verspilt. Op die manier weet je ook zeker of een bedrijf naast je fulltime baan een goede keuze is.

Werk uitbesteden en kosten besparen

Door bepaalde werkzaamheden uit te besteden hou je meer tijd over. Niet voor je fulltime job maar voor je gezin, vrienden of hobby’s. Wees voorzichtig met het uitbesteden van al te veel werkzaamheden. Kijk ook goed naar de tarieven die aanbieders hanteren. Soms ben je ergens veel goedkoper uit en krijg je eenzelfde kwaliteit of misschien nog wel meer terug. Kosten besparen is net zo belangrijk, al helemaal voor startende ondernemers.

Zorg voor voldoende slaap

Een bedrijf en een fulltimebaan samen vraagt veel van je tijd. Wanneer je tijd tekort komt ben je al snel geneigd om minder te slapen. Misschien om op deze manier tijd in te halen, maar het kan ook dat je van de zorgen wakker ligt. Wanneer je ‘s nachts om 4 uur wakker wordt dan lijkt het logisch om op te staan, zodat je toch weer wat met je onderneming kunt doen.

Laat je hier niet toe verleiden. Slaap is heel belangrijk. Wanneer je slaap tekort komt neemt je concentratie af, en hiermee ook je prestaties. Bovendien raak je sneller gefrustreerd en emotioneel. Uiteindelijk houd je dit dubbelleven niet lang vol.

Afscheid nemen van je fulltime baan

Wanneer het bedrijf goed loopt en je haalt hier een volwaardig inkomen uit, wordt het tijd om afscheid te nemen van je fulltime baan. Dit kan in het begin spannend zijn maar is het logische gevolg van het ondernemerschap. Eindelijk sta je op eigen benen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven