Je wil meer bekendheid op Google. En het liefst gratis. Je ziet het niet zitten om duizenden euro’s aan advertenties uit te geven. Wat jij nodig hebt is een SEO. Dit bestaat uit een aantal technieken die je website optimaliseren. Zo spoor je hoger in de gratis zoekresultaten. Ik leg je de basisprincipes van zoekmachine optimalisatie uit.
Een zoektermenonderzoek

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Allereerst is het belangrijk om een zoektermenonderzoek uit te voeren. Hierbij kijk je naar zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep. Je moet dus eerst je doelgroep kennen. Vervolgens moet je achterhalen wat hun interesses zijn en welke zoektermen ze gebruiken.
Er zijn verschillende tools die je helpen bij het uitvoeren van een zoektermenonderzoek. Veel van deze tools zijn erg duur in gebruik. Maar er staan ook een aantal gratis tools tot je beschikking.
- Google Trends – hiermee zie je welke zoektermen trending zijn en hoe vaak ze worden gezocht.
- AnswerThePublic – deze tool geeft inzicht in de vragen die mensen rondom een bepaald zoekwoord stellen.
- SEMrush – een uitgebreide SEO-tool die onder andere zoekwoordonderzoek mogelijk maakt. De basisversie is gratis in gebruik.
- Keywordtool.io – hiermee vind je long-tail zoekwoorden die mensen bij specifieke zoekopdrachten gebruiken.
- Ubersuggest – een gratis tool die suggesties geeft voor zoekwoorden. Dit gebeurt op basis van de woorden die je invoert.
On-page optimalisatie
Een belangrijk aspect van SEO is on-page optimalisatie. Hierbij optimaliseer je de inhoud van je website. Je laat zoekmachines begrijpen waar de inhoud over gaat. On-page optimalisatie bestaat uit verschillende technieken. Contentoptimalisatie is de belangrijkste. Je creëert kwalitatieve en relevante inhoud die aansluit bij de zoekintentie. Ook maak je gebruik van afbeeldingen en video’s.
Het gebruik van metadata kan ook belangrijk zijn. Dit zijn metabeschrijvingen, een goede URL-structuur en de juiste titels. Verder draait het om de interne linkstructuur. Dit helpt gebruikers en zoekmachines bij het navigeren.
Als laatste spelen mobielvriendelijkheid en paginasnelheid een belangrijke rol. Deze twee moeten in orde zijn, alleen zo verbeter je de ranking in zoekmachines.
Technische optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie bestaat uit drie pijlers. Dat zijn content, technische optimalisatie en linkbuilding. Technische optimalisatie hangt weer samen met on-page optimalisatie. Je houdt je bezig met het mobielvriendelijk maken van de website. Ook is het belangrijk dat je website een snelle laadtijd heeft en over een beveiligde verbinding beschikt.
Met de volgende drie tools test je de laadsnelheid van je website:
- Google PageSpeed Insights – analyseert de laadsnelheid van een website en geeft suggesties voor optimalisatie. Het geeft scores op een schaal van 0 tot 100.
- GTmetrix – geeft gedetailleerde rapporten over de laadtijd van een website, inclusief suggesties voor verbetering. Het laat ook de laadtijd van elke pagina-element laat zien.
- Pingdom – biedt inzicht in de laadtijd van een website en geeft gedetailleerde prestatie-analyses van individuele pagina-elementen. Te testen vanaf verschillende locaties wereldwijd.
Linkbuilding
Een van de andere basisprincipes van zoekmachine optimalisatie is linkbuilding. Hierbij verzamel je links van andere websites naar jouw website. Vroeger kon dit doe mijn autoriteit flink verhogen. Tegenwoordig wordt heel goed naar kwaliteit van backlinks gekeken. Je moet nooit backlinks kopen of ruilen. De volgende technieken zijn juist wel goed:
Schrijf gastblogs voor andere websites. Neem een link naar jouw website in de blog op. Of zo richt dat de link in je auteurs bio staat. Het kreeg niet alleen meer links naar je website waar je woont op relaties met andere bedrijven op. Bovendien levert het je direct extra verkeer op.
Wees altijd consistent. Linkbuilding is geen eenmalige activiteit. Het is belangrijk om regelmatig nieuwe content op je website plaatsen. Ook blijf je actief op zoek gaan naar linkmogelijkheden.
Maak ook gebruik van sociale media. Het is niet zo dat je hier direct hoger van in Google rangschikt. Maar het helpt je wel om meer bekendheid te krijgen.
Als laatste en mijn meest belangrijke tip: maak geweldige content. Het gaat dus niet alleen om de regelmaat maar ook om de inhoud. Weet hoe je de aandacht van jouw doelgroep trekt.
Een duidelijke navigatiestructuur
Niet zo vervelend als je weg op een website niet kunnen vinden. Je moet ervoor zorgen dat gebruikers makkelijk kunnen navigeren. Zorg voor een logische indeling. Veel werk je met interne links tussen pagina’s.
Alt-tags bij afbeeldingen
Zoekmachines hebben geen probleem met het scannen van teksten. Ze vinden het wel lastig om afbeeldingen te lezen. Daarom maak je gebruik van alt-tags. Dit is een beschrijving die je aan afbeeldingen meegeeft. Zo begrijpen zoekmachines wat er op de afbeelding staat.
Het is niet te zeggen of alt-tags in de toekomst nog nodig zijn. Dankzij kunstmatige intelligentie begrijpen zoekmachines niet beter wat er op een foto of afbeelding staat. Tot die tijd blijft het belangrijk om een beschrijving bij afbeeldingen te maken.
Titels optimaliseren
Veel webmasters houden zich alleen bezig met het creëren van content, linkbuilding aan technische optimalisatie. Hiermee vergeten ze het optimaliseren van titels. Juist dit is belangrijk. Voer maar eens een zoekopdracht in Google in: het eerste dat je ziet zijn titels van webpagina’s. Een titel bepaalt of je erop klikt.
Zorg dus dat de titel aantrekkelijk voor gebruikers is. Verwerk een of enkele zoekwoorden in je titels. Dit helpt mogelijk om hoger in de organische zoekresultaten te ranken.
Een sitemap
Help zoekmachines bij het crawlen van je website. Dit doe je door gebruik te maken van een sitemap. In deze map staan alle URL’s van je website, inclusief de laatste aanpassen datum. Zorg voor een logische en overzichtelijke structuur op je website, zodat zoekmachines je sitemap begrijpen.
Houd de Sitemap up-to-date. Wanneer je nieuwe pagina’s aan je website toevoegt moet je deze ook aan de sitemap toevoegen. Bij veel CMS (zoals WordPress) gebeurt dit automatisch. Maar het kan ook dat je dit handmatig moet toevoegen.
Er zijn verschillende tools waarmee je de sitemap controleert. Doe dit regelmatig. Heb je nog geen sitemap? Deze tools helpen je bij het aanmaken hiervan. Dien de sitemap bij Google Search Console in.
Een goede gebruikerservaring
Een belangrijke factor is de gebruikerservaring. Dit gaat over relevante en nuttige inhoud, een overzichtelijke lay-out en een duidelijke navigatie. Maar natuurlijk ook mobielvriendelijkheid en een korte laadtijd.
Hoe weet je of je website een goede gebruikerservaring biedt? Bezoek en bekeek je website zoals een gebruiker zou doen. Beoordeel hem op een aantal criteria. Houd er rekening mee dat het lastig is om je eigen website te beoordelen. Dit komt omdat jij weet hoe hij werkt. Daarom kan het helpen om wat vrienden te vragen om je website te beoordelen.
Verder keek je naar het verkeer op je website. Neemt dit door de jaren heen toe? Dan is dit een teken dat je website erg gebruiksvriendelijk en relevant is. Wanneer het aantal bezoekers afneemt dan is er iets mis.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.