Backlinks kopen komt je duur te staan

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Backlinks kopen? Misschien denk je dat het goed is voor je SEO, maar niets is minder waar. Zoekmachine Google straft namelijk veel vaker websites af die backlinks kopen. Het gevolg: de website zakt flink weg in de organische zoekresultaten. Wees daarom voorzichtig met linkbuilding.

Backlinks kopen & linkbuilding

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je hebt backlinks kopen en linkbuilding. Zo op het eerste oog lijkt dit hetzelfde. Ja, het heeft met elkaar te maken maar kan ook los van elkaar staan.

Linkbuilding is het actief verzamelen van backlinks. Die activiteit kan bestaan uit backlinks kopen, gastbloggen, linkruil en social media marketing. Allemaal manieren om backlinks naar een website te krijgen. Backlinks kopen vormt dus een onderdeel van linkbuilding.

Bepaalde onderdelen van linkbuilding zijn gevaarlijk

Linkbuilding werkt! Daarom wordt het al jarenlang toegepast en is het net zo oud als SEO bestaat. Linkbuilding is dan ook een van de drie pijlers van SEO (zoekmachine optimalisatie).

Dat linkbuilding werkt betekent niet dat je ook backlinks moet kopen. Dit is namelijk een gevaarlijk onderdeel. Zoekmachine Google geeft zelf aan dat een website geen backlinks mag kopen. Maar ook geen backlinks mag ruilen (linkruil). Wanneer Google hierachter komt wordt je website lager gerankt. In het ergste geval kan deze zelfs helemaal uit de zoekresultaten verdwijnen.

Dit is in 2020 al met een aantal websites gebeurd. Toch slaan veel webmasters deze waarschuwing in de wind.

Voordelen van backlinks kopen

Tot 2020 werkte linkbuilding heel goed. Het principe is namelijk heel eenvoudig: populaire websites worden vaker door mensen gedeeld. Wanneer een website veel backlinks van andere website ontvangt dan moet het hier dus wel om een populaire website gaan.

Voorheen was het dus heel lucratief om backlinks te kopen, het maakte hierbij niet uit waar de backlinks vandaan kwamen. Zoekmachine Google let tegenwoordig heel erg op de kwaliteit van backlinks. Wanneer je kwalitatieve backlinks koopt dan word je beloond met een hoge positie in de zoekresultaten. Deze vorm van linkbuilding werkt niet alleen goed maar ook vrij snel. Dit zijn de twee grootste voordelen van backlinks kopen.

Nadelen backlinks kopen of ruilen

Wanneer je willekeurig wat backlinks inkoopt dan kan dit leiden tot een afstraffing. Het is namelijk belangrijk dat de backlinks van relevante websites afkomen. Wanneer jij actief bent binnen de mode dan is het belangrijk dat backlinks ook binnen deze branche vallen. Dus geen backlinks vanaf een dierenwebsite of ICT website.

Het ander nadeel is dat backlinks kopen ook vrij prijzig is, zonder dat dit resultaat garandeert. Bovendien weet je van tevoren niet of je ook wel kwalitatieve backlinks krijgt. Een investering kan hierdoor erg duur uitvallen.

Let op met willekeurige aanbieders

Google op “backlinks kopen” en er rollen direct een paar aanbieders uit de zoekresultaten. Ze noemen zich linkbuilding reseller of expert maar het kan ook dat je bij een zogenaamde likes-bureau uitkomt. Hoe dan ook, vaak wordt er een backlink pakket aangeboden. Dit betekent dat je tussen de 5 en 100 backlinks ontvangt.

Betrouwbaar? Niet altijd. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld 5 backlinks voor € 25 aanbiedt dan moet je zeker kwaliteit kijken. Backlinks werken namelijk alleen wanneer hier een goede tekst omheen gebouwd wordt. Voor € 5 per backlink kun je best was in kopen maar het kan ook dat je er weinig aan hebt.

Hier moet je op letten

Wil je toch backlinks kopen? Een gewaarschuwd mens telt voor twee: het is volgens Google niet toegestaan. Ondanks dat kan het wel werken. Hierbij is het vooral belangrijk dat niet duidelijk is dat het hier om ingekochte backlinks gaat. Laat daarom op de volgende zaken.

1. Relevantie

Natuurlijke backlinks zijn afkomstig van relevante websites. Dit zijn websites die gedeeltelijk overeenkomen met die van jou. Als dierenarts plaats je dus een backlink op een dierenwebsite en de houtbewerker doet zaken met een woonblog. Koop dus alleen backlinks wanneer deze ook relevant zijn, anders is het weggegooid geld.

2. Lange content

Je kunt niet zomaar een backlink op een willekeurige pagina laten plaatsen. Kies altijd voor lange content, in ieder geval minimaal 500 woorden. Je hebt nu twee mogelijkheden:

  1. Backlinks in bestaande content plaatsen
  2. Nieuwe content aanleveren

In het eerste geval wordt de backlinks in een bestaande blogpost of op een webpagina geplaatst. Voordeel is dat deze pagina waarschijnlijk al (veel) zoekverkeer trekt. Linkbuilding is hierdoor direct effectief. Nadeel is dat je niet over het auteursrecht van deze pagina beschikt en de webmaster jouw backlink altijd weer weg kan halen. Als laatste ben je volledig afhankelijk van de bestaande content.

Nieuwe content aanleveren wordt vaak beter gewaardeerd. Bovendien bepaal je zelf hoe deze content eruit komt te zien en stem je dit ook beter op jouw onderwerp en backlink af. Als laatste heb je natuurlijk altijd het auteursrecht over de door jou geschreven tekst.

3. Pagina autoriteit

Koop geen backlinks die afkomstig zijn van websites met een lage pagina autoriteit. Natuurlijk zijn de pagina-autoriteit en trust flow ook maar een getal en zegt dit niet alles, maar het geeft je wel een indicatie. Wanneer je voor backlinks betaalt ga dan voor websites met een pagina autoriteit van minimaal 25 en een trust flow van minimaal 20.

Via tools zoals Majestic en Moz achterhaal je de autoriteit van een webpagina. Kijk goed naar het linkpakket dat je aan wilt schaffen: welke autoriteit hebben de webpagina’s waarop jouw link komt te staan? Wanneer het hier om pagina’s met een autoriteit tussen de 0 en 15 gaat dan koop je een lagere kwaliteit aan backlinks. Hoeft overigens niet altijd het geval te zijn want er zijn ook website die bovenaan in Google scoren maar een lage trustflow hebben.

Geen backlinks kopen maar content delen

Wist je dat je met het delen van content veel beter en sneller rankt in de organische zoekresultaten? Dit komt omdat het hele internet om content draait en zoekmachines hier ook dol op zijn. Zorg dat je goed zichtbaar bent en betrouwbaar én autoritair overkomt. Je zult zien dat je dan veel sneller een natuurlijk linkprofiel opbouwt. Bovendien levert het je ook meer zoekverkeer op.

Ga in dit geval wel voor de best geschreven teksten, helemaal volgens de richtlijnen van zoekmachines. Schakel vandaag nog een SEO schrijver in. Wanneer jij dit niet doet dan doet je concurrent het wel, daar zit je toch niet op te wachten? Vraag direct informatie of de vrijblijvende tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven