Artikelen

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Kennisbank Artikelen

Nagenoeg elke website bevat een of meerdere artikelen. Dit is een tekstsoort met een bepaald onderwerp. Artikelen kom je niet alleen op websites maar ook in tijdschriften, kranten en nieuwsbrieven tegen. Vaak ligt het doel van een artikel in informeren, overtuigen en/of overhalen.

In praktijk wordt met een artikel bijna alles bedoeld. Dus niet alleen een informatief artikel maar ook een blogpost, productomschrijving, opinie of een over ons pagina. Gedeeltelijk klopt dit wel want een artikel is nu eenmaal een stukje tekst. Artikelen zijn onmisbaar voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. Daarnaast stralen dit soort teksten een bepaalde autoriteit uit.

Nuttige informatie en praktische oplossingen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De meeste artikelen zijn bedoeld voor het bieden van nuttige informatie en praktische oplossingen. Iemand die op een website uitkomt heeft altijd een probleem. Dit probleem bestaat uit het ontbreken van informatie (bijvoorbeeld hoe groot is een muis), of het oplossen van een probleem (op zoek naar een nieuwe iPhone of een lekkage repareren).

Artikelen zijn dus niet alleen bedoeld ter opvulling van een website maar ook het vervullen van een behoefte. Deze behoefte ligt in het vinden van informatie of hulp.

SEO artikelen voor websites

Met de komst van zoekmachines is SEO een grote rol gaan spelen. SEO staat voor zoekmachine optimalisatie en omvat alle handelingen om websites hoger in zoekmachines te krijgen. Een belangrijk onderdeel van SEO is content, ook wel de inhoud van een website. SEO artikelen dragen bij aan een goede ranking in Google, Bing en andere zoekmachines.

Het verschil tussen SEO artikelen en normale artikelen zit hem in de opbouw en het gebruik van zoekwoorden. Bij een SEO artikel is rekening gehouden met de SEO richtlijnen zoals Google deze opstelt. Omdat het vrij lastig is om goede SEO artikelen te schrijven zijn hier specialisten voor: de SEO tekstschrijvers. Deze hebben zich volledig toegelegd op het schrijven van artikelen volgens de eerder genoemde richtlijnen.

Aantal woorden per artikel

Omdat er zoveel concurrentie op het internet is blijven mensen zoeken naar een manier om concurrenten af te troeven. Goed geschreven SEO artikelen scoren altijd beter. Daarnaast is het de vraag hoeveel woorden per artikel nu echt goed is. Dit is een lastige discussie. Over het algemeen geldt dat artikelen toch wel minstens 500 woorden moeten bevatten. Naast de lengte van het artikel speelt ook de kwaliteit een belangrijke rol.

Daarnaast is het een feit dat grote en bekende websites altijd meerdere artikelen bevatten. Dit soort websites bestaat uit minimaal 100 pagina’s met veel informatieve artikelen. Websites die lager in Google staan bevatten óf zeer korte artikelen óf slechts een paar. Bovendien is de kwaliteit van deze artikelen ook een stuk lager.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven