Artikel schrijven? 7 tips voor een knettergoed artikel

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Zelf een artikel schrijven, gewoon doen! Bijvoorbeeld voor je website of webshop, social media of misschien wel in naam van je werkgever. Maar ja, waar begin je? Een artikel schrijven is niet zo moeilijk, je moet alleen de trucjes weten. Schrijf een knettergoed artikel met onderstaande 7 tips.

Tip 1: bedenk een onderwerp

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een artikel schrijven start met het bedenken van een onderwerp. Schrijf je in opdracht van iemand anders dan is het onderwerp er vaak al. Maar wanneer het voor je eigen website of social media-account is dan moet je zelf een onderwerp verzinnen.

Zorg dat het onderwerp altijd aansluit op jouw website of social media. Deel je op je website alles over huisdieren? Dan gaat jouw artikel ook over huisdieren. Dat kan over nierstenen bij de kat tot een vervelende valkparkiet gaan, je verzint het maar. Zolang het onderwerp maar iets met je website of datgene wat jij doet te maken heeft.

Tip 2: het zit allemaal in de titel

Die titel, lastig te verzinnen maar oh zo belangrijk. Want de titel verleidt de geïnteresseerde om verder te lezen. Een slecht gekozen titel jaagt die geïnteresseerde net zo hard weg. Maar let op, laat je niet verleiden tot clickbait. Dit is een techniek waarbij je een misleidende titel gebruikt om zo meer bezoekers te trekken.

Gok je op een goede zichtbaarheid in zoekmachines? Zorg dan dat je titel een belangrijke zoekterm bevat en voorzien is van de H1 tag.

Tip 3: een pakkende inleiding

Naast de titel is bij het schrijven van een artikel de inleiding net zo belangrijk. Zie het maar als de trailer van een film: je bepaalt aan de hand hiervan of je de film gaat bekijken (of niet natuurlijk). Die inleiding moet de lezer overtuigen om vooral door te gaan. Dit doe je door de lezer nieuwsgierig te maken.

Kijk maar eens naar de inleiding hierboven: een beter voorbeeld kun je niet hebben. Stond hier namelijk geen goede inleiding dan was je niet nu al 330 woorden verder geweest.

Tip 4: schrijf vanuit je hart

Een artikel schrijven doe je niet vanuit je hoofd maar vanuit je hart. Wanneer jouw passie of enthousiasme in het artikel doorstraalt dan maak je de lezer ook enthousiast. Schrijf alsof je met iemand in de kroeg een gesprek aanknoopt “he, ik heb een geweldig nieuwe smartphone. Je kunt er hartstikke goed mee vloggen!” Voel je het enthousiasme? Breng dit in je tekst over.

Probeer dure of moeilijke bewoording zoveel mogelijk te vermijden. Het ziet voor jou hartstikke interessant uit maar de lezer verliest al snel zijn interesse. Zelfs universitair opgeleide mensen geven de voorkeur aan makkelijk leesbare teksten.

Tip 5: geef je verhaal vorm

Je komt vaak artikelen tegen waar je eigenlijk geen touw aan vast kunt knopen. Het gaat van het ene naar het andere onderwerp en de subkoppen zijn niet logisch opgedeeld. Een artikel schrijven doe je door het verhaal vorm te geven. Alsof je een spannend boek leest, dit prikkelt om door te blijven lezen.

Het allerbeste bewaar je voor het laatste! Of de oplossing voor het probleem. Dat bied je ook pas vanaf halverwege het artikel aan. Niet gelijk in het begin. Dan is de lol van het hele artikel lezen er al snel vanaf.

Tip 6: lees als een zuurpruim

Verplaats je in de beleving van de lezer. In dit geval een lezer die een ontzettende zuurpruim is. Dit is iemand die de oplossing van zijn probleem in jouw artikel zoekt. Zo iemand die gaat klagen wanneer jouw artikel niet aan zijn verwachting voldoet. Doe alsof jij die zuurpruim bent en lees je vers geschreven artikel na.

Bevredigt het artikel in jouw behoefte? Zou je dit artikel met anderen willen delen of het liefst op social media erover gaan klagen? Door je in iemand anders te verplaatsen kijk je veel kritischer naar je schrijfstijl.

Tip 7: durf hulp te vragen

Lukt het niet om een artikel te schrijven, ga dan op je balkon of het platte dak staan (wees voorzichtig), zet je handen aan je mond en roep heel hard “HELP!” Indien er geen hulp komt, klim dan weer voorzichtig van het dak af en stuur mij een e-mail. Je hoeft dat lastige artikel niet helemaal alleen te schrijven. Ik help met redigeren of herschrijven.

Sterker nog: ik kan zelfs het hele artikel voor je schrijven. Van begin tot eind en van A tot Z. Hier betaal je geen woordprijs voor en ook geen uurprijs, dat zijn van die tarieven waar je helemaal niks mee kunt. Je betaalt gewoon per tekst, ongeacht hoeveel woorden er staan. Met gratis punten en komma’s erbij!

De prijs is wel afhankelijk van de categorie waarin deze valt. Laat dus weten hoe lang je de tekst ongeveer wilt hebben, wat het onderwerp is en wat je ermee wil gaan doen. Bijvoorbeeld een tekst voor je homepage, een blogpost of misschien een tekst die je uit wil printen en op je toilet wil hangen. Allemaal zaken die in de prijs meespelen.

Artikel laten schrijven? Deze extra tip is voor jou!

Dat artikel schrijven ga je niet zelf doen? Geen probleem, dat soort (vervelende) klussen kun je gewoon aan mij overlaten. Wist je dat ik tarieven hanteer die sterk concurreren met andere tekstschrijvers? Het is maar dat je het weet, vraag daarom direct en vrijblijvend een offerte aan. Hoeft niet, maar als jij het niet aanvraagt dan gaat jouw concurrent dat morgen doen!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven