App verwijderen iPhone: weg ermee (tips)

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Een app verwijderen van je iPhone, hoe doe je dat? Sommige apps verwijder je in een handomdraai, anderen lijken maar niet van je toestel verdwijnen. Als tekstschrijver werk ik ontzettend veel met mijn smartphone. Ik gooi regelmatig overbodige apps weg, dit houdt het toestel snel en effectief. Daarom geef ik je tips over een app verwijderen van iPhone.

Te veel apps op je iPhone

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Veel mensen hebben veel te veel apps op je iPhone staan. Wist je dat de meeste mensen meer dan 20 apps op hun smartphone hebben staan? Terwijl je er dagelijks maar 5-7 van gebruikt.

Hoeveel apps staan er op je iPhone? Dit zie je heel eenvoudig via de instellingenapp. Ga naar instellingen en tik op algemeen. Kies voor info en bekijk het aantal apps dat op je iPhone geïnstalleerd staat.

Waarom zou je apps van je iPhone verwijderen? Omdat veel apps ook veel ruimte in beslag nemen. Bovendien kunnen niet-gebruikte apps nog steeds op de achtergrond meedraaien en vragen dus ook wat van de processor. Het gevolg: de iPhone wordt steeds trager.

App verwijderen iPhone – zo doe je dat

Je wil van één of meerdere apps af. Hoe verwijder je deze op de juiste manier? Een app verwijderen van iPhone doe je zo:

 • Houd de app die je wil verwijderen ingedrukt
 • Wacht totdat er een pop-up minuutje verschijnt
 • Tik op het kruisje en/of ‘verwijderen’

Vaak moet je nog een keer op verwijderen tikken om je keuze te bevestigen. Een en ander is afhankelijk van je iPhone-model en het iOS besturingssysteem. Je ziet, het is vrij eenvoudig om een app van de iPhone te verwijderen. Er is echter ook nog een andere manier om van apps af te komen.

App verwijderen via instellingen

Je kunt een app op je iPhone ook via de instellingen verwijderen. Hiervoor open je de instellingenapp:

 • Open de instellingen applicatie
 • Tik op ‘algemeen’
 • Selecteer de app die je wil verwijderen
 • Tik op ‘verwijder app’

Ook nu weer moet je je keuze bevestigen door nogmaals op verwijder te tikken.

Een verwijderde app weer terugzetten

Het kan dat je spijt krijgt van de verwijderde app. Of dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt en per ongeluk iets hebt verwijderd wat helemaal niet de bedoeling was. Kun je een verwijderde app weer terugzetten? Ja hoor, hiervoor moet je wel naar de Apple Store. Apps die je eerder hebt geïnstalleerd zie je in het overzicht terug. Hierbij staat een download knop. Tik hierop en de app staat weer op je iPhone.

Heb je een betaalde app verwijderd en wil je deze weer terugzetten? Gelukkig hoef je hier niet opnieuw voor te betalen. Tenzij je jouw gehele Apple account kwijt bent, dan kan Apple niet verifiëren of je voor de app betaald hebt.

Apps tijdelijk opruimen

Wanneer de opslagruimte van je iPhone bijna vol is dan kun je geen nieuwe apps meer installeren. Een app verwijderen van de iPhone is dan de meest logische keuze. Maar je kunt apps ook tijdelijk opruimen. Hierbij verwijder je de apps niet maar schakel je ze uit. Gegevens en documenten van de app worden bewaard. Wanneer je de app later weer terugzet dan kun je deze gewoon op de normale manier gebruiken.

IPhone heeft een handige methode ingebouwd waarbij niet-gebruikte apps automatisch worden opgeruimd. Dit gebeurt alleen wanneer je dit zelf hebt ingesteld. Open hiervoor de instellingen app en zoek naar iTunes Store en App Store. Achter ‘ruim apps op’ zet je de schakelaar op groen.

Apps handmatig (tijdelijk) opruimen

Apps tijdelijk opruimen kan natuurlijk ook handmatig. Ook hiervoor heb je de instellingenapp nodig:

 • Open de instellingen app
 • Tik op ‘algemeen’
 • Tik op ‘iPhone opslag’
 • Selecteer de app die je wil opruimen
 • Tik op ‘ruim op’

Opgeruimde apps blijven wel gewoon op je home scherm zichtbaar. Je ziet een klein download wolkje bij het heb icoontje staan. Wanneer je op deze app (met dat download wolkje) tikt dan wordt de applicatie inclusief bijbehorende gegevens geladen.

App verwijderen van iPad

Wil je een app van de iPad verwijderen? Dit werkt op dezelfde methode als op de iPhone. Om een app van je iPad te verwijderen gebruik je gewoon bovenstaande handleidingen, zo simpel is het.

Apps crashen op iPhone

Helaas komt het wel eens voor dat een of meerdere apps op de iPhone crashen. Dit kan van het besturingssysteem iOS liggen. Dit gebeurde eerder met de apps Spotify, Tinder en Flismeister. Gelukkig lost Apple dit soort problemen altijd snel op.

Soms is een enkele app het probleem van het crashen. Je kunt er dan voor kiezen om deze app te verwijderen, in veel gevallen is hier het probleem mee opgelost. Zoek eventueel naar een alternatieve app.

Sommige apps reageren traag, ze hebben dan gewoon meer tijd nodig om te starten. Dit gebeurt vooral bij zware games. Heb even geduld en bekijk of de app goed opstart. Wanneer een app niet reageert probeer dan terug te keren naar het beginscherm. Veeg hiervoor vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Bij oudere toestellen werkt dit door op de thuisknop te drukken. Eventueel moet je de iPhone rebooten, hiermee maak je werkgeheugen vrij.

Door wie is dit artikel geschreven?

Hopelijk heb je iets aan de handleiding app verwijderen iPhone. Door wie is dit artikel eigenlijk geschreven? De maker is SEO tekstschrijver Bianca.  Ik heb een voorliefde voor alles wat met content (teksten) te maken heeft. Hierbij schrijf ik artikelen voor websites, webshops, printmedia en social media.

Nog meer artikelen over iPhones lezen? Ik schrijf regelmatig artikelen voor de bekende websites iPhone.nl en Androidtoestel.nl. Zelf teksten voor je website, webshop of iets anders nodig? Informeer gerust naar de werkwijze of tarieven. Alle teksten zijn SEO vriendelijk en goed vindbaar in zoekmachines.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven