Anchortekst

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Kennisbank > Anchortekst

Een anchortekst noem je ook wel een ankertekst of een linktekst. Dit is een stukje tekst waaraan een link vasthangt. De anchortekst is aanklikbaar. Zodra de bezoeker op de anchortekst klikt of tipt wordt deze doorgeleid naar een andere webpagina. In veel gevallen is een anchortekst herkenbaar aan een andere kleur of een onderstreping. Zo weten bezoekers dat het hier om een linkje gaat.

Ankerteksten zijn belangrijk binnen de SEO strategie. Wanneer de anchortekst verkeerd wordt opgesteld ziet Google dit als spam. Dit levert uiteindelijk een afstraffing en een lagere ranking in de organische zoekresultaten op. Daarom is het zo belangrijk om voor de juiste ankertekst te kiezen.

Zo ziet een anchortekst eruit

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vroeger werden linkjes op een pagina heel anders geplaatst dan tegenwoordig. Wanneer ik naar het artikel alt attribuut doorverwijs dan werd dit vroeger zo gedaan: https://www.bjanca.nl/alt-attribuut. Dit ziet ontzettend rommelig uit. Een anchortekst verwijst naar dezelfde pagina maar dan middels een stukje tekst. In de praktijk ziet dit er zo uit:

In dit artikel leg ik je meer uit over alt attribuut. Hierin lees je alles over een omschrijving die je aan afbeeldingen op de webpagina meegeeft.

Zoals je hierboven hebt kunnen zien is het stukje “alt attribuut” de anchortekst. Hieronder zit een linkje naar de betreffende pagina verwerkt. Het zal je direct opvallen dat dit er veel rustiger uitziet.

Een ankertekst inbouwen op je webpagina

Maak je gebruik van WordPress of een ander CMS dan is het heel eenvoudig om gebruik te maken van ankerteksten (anchorteksten). Schrijf je anchortekst en voeg hier een hyperlink aan toe. Dit doe je door in de werkbalk op het icoontje voor de hyperlink te klikken.

Werkt dit niet of maak je geen gebruik van een CMS? Dan moet je HTML code toepassen. Dit ziet er als volgt uit:

<a href=”jouw URL”>anchortekst</a>

Op de plek waar “jouw URL” staat voer je de hyperlink in. Daar waar je ‘anchortekst’ ziet staan plaats je de daadwerkelijke anchortekst. Stel dat ik wil doorverwijzen naar de pagina over alt attribuut. Dan moet dit er zo uitzien:

In dit artikel leg ik je meer uit over <a href=”https://www.bjanca.nl/alt-attribuut/”>alt attribuut</a>

Vergeet niet om de URL tussen aanhalingstekens te zetten. Doe je dit niet dan werkt de hyperlink niet.

Nooit spammen met anchorteksten

Een goed gekozen anchortekst helpt zoekmachines begrijpen waar de pagina over gaat en waar de linkjes naartoe verwijzen. Dit zorgt voor een betere positie in de organische zoekresultaten. Je kunt het echter ook overdrijven en gaan spammen met anchorteksten. Bijvoorbeeld door misleidende anchorteksten te plaatsen. Maar ook door veel te veel hyperlinks op een en dezelfde webpagina te gooien.

Een goede richtlijn is maximaal 1% aan linkjes. Op een webpagina van 500 woorden plaats je dus maximaal vijf hyperlinks.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven