Anchor tekst optimaliseren voor SEO

Elke link op je website is aanklikbaar. Soms zit de link achter een woordje of zinnetje verborgen, maar het kan ook om een knop of button gaan. Maar zelfs een knop zal een of meerdere woorden bevatten, anders weet de bezoeker natuurlijk niet dat hij erop moet klikken.

Het stukje aanklikbaar tekst wordt anchor tekst genoemd. Andere benamingen zijn ankertekst of anchortext.

De meeste website-eigenaren maken gebruik van anchor tekst, maar denken hier niet goed over na. Terwijl dit wel belangrijk is, want het kan voor een betere positie in de organische zoekresultaten zorgen. Echt waar? Ja, daarom wordt het tijd om anchor teksten te optimaliseren voor SEO.

Zo herken je een anchortekst

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoe weet je nu wanneer iets een anchortekst is? Feitelijk is dit niet zo moeilijk, want het gaat altijd om een stukje aanklikbare tekst. Maar wacht, er is een verschil tussen een aanklikbaar gedeelte en anchor tekst.

Wanneer je zoiets op je website plaatst: https://www.websiteenzo.np/fietsen dan spreek je over een hyperlink. Het tekstgedeelte toont de complete URL, waardoor je weet naar welke webpagina je wordt geleid. Verder heeft de tekst weinig te zeggen.

Een anchor tekst bestaat uit een of meerdere woorden die de lading van de link dekt. In dit geval zou dit er zo uit kunnen zien: “houd je van fietsen dan moet je hier zeker eens kijken”. Ik heb trouwens even de linkjes achter de teksten verwijdert, anders ga je doorklikken naar een webpagina die niet bestaat.

Maar goed, je ziet dus dat de anchortekst een omschrijving geeft van de webpagina waarnaar hij verwijst. Anchorteksten herken je vaak doordat ze onderstreept zijn en/of een andere kleur hebben. Zo is voor bezoekers duidelijk dat dit stukje tekst aanklikbaar is.

Hoe er vroeger misbruik werd gemaakt van anchorteksten

Zoekmachines waren in het begin simpel van gedachte. SEO was in die tijd net zoiets als het Wilde Westen. Er werd met scherp geschoten en de beste cowboy won de wedstrijd. SEO marketeers maakten gebruik van spamachtige backlinks en deden aan keyword stuffing.

Verzamel maar zoveel mogelijk backlinks, het liefst via linkfarms of startpagina’s, dan komt de website wel hoog in Google. En weet je, het werkte! Anchorteksten waren in die tijd gericht op zoveel mogelijk verkeer aantrekken, op één bepaalde zoekterm. Het maakte niet uit waar de link heen leidde, zoekmachines vonden het moeilijk om hier een relatie tussen te leggen.

Al die black hat technieken werken al lang niet meer en je moet je hiertoe niet laten verleiden. Wanneer je dit toch doet dan riskeer je een Google penalty, waardoor je website fors lager rankt. Of misschien wel helemaal uit de zoekresultaten verdwijnt.

Anchor tekst voor SEO optimaliseren

Veel website-eigenaren gebruiken anchor tekst zonder dat ze dit eigenlijk zelf in de gaten hebben. Een CMS zoals WordPress of Joomla! heeft het gebruik van anchor teksten er ook een stuk makkelijker op gemaakt. Je hoeft alleen maar het stukje tekst te selecteren en hier een linkje achter te plakken. Je hoeft niet meer zoals vroeger allerlei codes toe te voegen.

Waarom zou je anchor teksten voor SEO optimaliseren? Omdat dit sinds 2021, toen Google met zijn Penguin-algoritme kwam, heel belangrijk is geworden. Google kijkt nu of ankerteksten wel betrouwbaar zijn. Wanneer je aan over-optimalisatie doet dan wordt je gehele website als onbetrouwbaar beoordeeld. Overoptimalisatie wordt bestraft, en dat wil je natuurlijk niet.

Optimaliseer de exact match ankerteksten

Allereerst heb je de exact match ankerteksten. Het gaat hier om een anchortekst die naar een webpagina naar getargete zoekwoorden leidt. Kijk maar eens hoe ik het woord bronnen gebruik en hoe deze link naar de URL /bronnen leidt. Dit is dus een exacte match. De ankertekst geeft het hoofdzoekterm van de gelinkte pagina weer.

Het probleem met exact match ankerteksten is dat hier in het verleden veel misbruik van is gemaakt. Daarom moet je zorgen dat je ze op de juiste inzet. Dit doe je door niet teveel exact matchende anchorteksten te plaatsen. Ongeveer twee of drie per pagina, dat is meer dan voldoende. Maar dit moeten er zeker geen 5 en al helemaal geen 15 zijn.

Anchorteksten die gedeeltelijk overeenkomen

Wanneer je niet te spammy over wilt komen kies je voor anchorteksten die gedeeltelijk overeenkomen. Wanneer ik naar het kennisbankartikel over bronnen wil linken dan zou ik een ankertekst kunnen verzinnen als “doe altijd aan bronvermelding”.

Het voordeel hiervan is dat ik een synoniem voor bronnen gebruik (bronvermelding). Google kan de link volgen en begrijpt uit de ankertekst dat er een relatie is tussen bronnen en bronvermelding. Zo zet je de zoekterm effectief in zonder dat Google het vermoeden heeft dat je de zoekmachine om de tuin wil leiden.

Het is goed om te laten zien dat je het beste met je bezoekers en zoekmachines voor hebt. Wanneer je meerdere ankerteksten op een webpagina plaatst is het zeker aan te raden om deze gedeeltelijk met de bestemmingspagina overeen te laten komen. Dit voorkomt dat Google de betrouwbaarheid van je website in twijfel trekt.

Branded anchor teksten om de autoriteit van je merk te vergroten

Wil je dat je bedrijfsnaam of merk meer bekendheid krijgt? Richt je dan ook eens op branded anchor teksten. Plaats een link achter de bedrijfsnaam of merknaam. Branded anchor teksten zijn vooral geschikt als backlinks. Voor het intern linken is dit minder interessant.

Door gebruik te maken van een of meerdere branded anchor teksten (als backlinks) bouw je naamsbekendheid (of merkbekendheid) op. Zoekmachines zien dat je bedrijfs- of merknaam vaker in ankerteksten voorkomt en concludeert dat deze naam belangrijk is. Het helpt je niet alleen bij het opbouwen van een goed linkprofiel en een hogere positie in Google, ook bouw je er echt naam mee op.

Hoe vaker websites over je bedrijf of merk praten, hoe belangrijker je wordt geacht. Het is dus helemaal niet zo gek om, wanneer je aan linkbuilding doet, de focus op branded anchor teksten te leggen.

Hoeveel ankerteksten per pagina?

Wees voorzichtig met overoptimalisatie. Dit geldt niet alleen voor teveel exact match anchorteksten, maar ook wanneer het om de hoeveelheid ankerteksten gaat. Er is geen hard cijfer dat vertelt hoeveel ankerteksten je op een webpagina zou moeten plaatsen. Dat hangt van verschillende zaken af, waaronder ook de lengte van de tekst.

Ik zeg vaak dat minder dan 1,5% van de webpagina uit zoekwoorden moet bestaan (zoektermendichtheid). Dit geldt in mindere mate voor ankerteksten, gebruik ze in ieder geval voor minder dan 5%. Heb je een webpagina van 1000 woorden dan kun je hier dus vijf ankerteksten op plaatsen. Maar alleen wanneer je een combinatie maakt van exact match en gedeeltelijk overeenkomende ankerteksten.

Soms is het nodig om meer linkjes op je webpagina te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat dit belangrijk is voor de bezoeker, zodat deze goed kan navigeren. Dat geeft niet, je mag best meerdere anchor teksten inzetten. Zolang de gehele webpagina er maar zo natuurlijk mogelijk uitziet.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven