Alt attribuut

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Kennisbank alt attribuut

Een alt attribuut is een omschrijving die je aan een afbeelding meegeeft. Zoekmachines worden steeds slimmer maar begrijpen niet altijd waar een afbeelding over gaat. Middels een alt attribuut maak je de zoekmachine duidelijk wat het onderwerp van de afbeelding is.

Deze omschrijving heeft invloed op de manier waarop zoekmachines de afbeelding indexeren. Wanneer je op de juiste manier gebruik maakt van de alt attribuut dan verschijnt de foto op het plaatje hoger in image search.

Het niet laden van de afbeelding

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Soms komt het voor dat de afbeelding niet goed wordt geladen. Deze is voor de bezoeker dan niet zichtbaar. Wanneer je gebruik maakt van een alt attribuut dan verschijnt op deze plek de omschrijvende tekst. Zo ziet de bezoeker toch waar de niet-zichtbare afbeelding over gaat.

Nóg een reden waarom je gebruik maakt van een alt attribuut. Blinden en slechtzienden gebruiken spraakgestuurde software om webpagina’s te lezen. Wanneer je een alt attribuut aan de afbeelding toevoegt dan kan deze software de afbeelding omzetten naar tekst. Hiermee is je website voor iedereen gebruiksvriendelijk.

Alt attribuut is niet hetzelfde als titel attribuut

Met een alt attribuut geef je een omschrijving aan het plaatje. Een titel attribuut is weer wat anders. Dit is een korte omschrijving die zichtbaar wordt zodra iemand met de muis op het plaatje staat. Een titel attribuut is geen rankingfactor. Het maakt dus niet uit wanneer je dit weglaat. Een alt attribuut moet je wel altijd toevoegen.

In een CMS zoals WordPress is het vrij eenvoudig om een alt attribuut toe te voegen. Is dit niet mogelijk dan maak je gebruik van HTML. De code hiervoor ziet er als volgt uit:

<img src=”afbeelding.png” alt=”Hond rent over het strand”/>

Je plaatst de alt tekst dus binnen de HTML code van de afbeelding. Controleer hierna altijd of de code ook echt werkt.

Het bedenken van een goede alt tekst

Het blijkt voor velen niet zo eenvoudig te zijn om een alt attribuut op de juiste manier in te zetten. Beschrijf altijd wat er op de afbeelding zichtbaar is. Gaat het om een hond die over het strand rent dan is een goede omschrijving “hond rent over het strand”. Maar niet “dier buiten”. Dat is te algemeen.

Het kan helpen om te bedenken hoe je telefonisch aan iemand uitlegt wat er op een plaatje zichtbaar is. Een korte omschrijving van maximaal 6 woorden, zeker niet langer. Wil je hoog scoren in images search gebruik dan zeker zoektermen in een alt attribuut.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven