Ga jij voor een test-test of keuring-keuring?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

De Nederlandse taal is voor buitenlanders soms onbegrijpelijk: wij Nederlanders weten er wel mee om te gaan. Spellen of spelen, echtparen of echt paren, de kaaskoppen kennen -en maken- het verschil. Ook met afkortingen hebben we totaal geen moeite. Of toch wel?

Het gebruik van afkortingen is zo lekker ingeburgerd, dat we soms vergeten wat het betekent. Van kleine websites tot grote mediabedrijven, afkortingen worden vaak verkeerd toegepast. Hierdoor ontstaan er dubbele woorden, iets dat gewoon niet netjes staat. Vraag jij wel eens om een test test of een keuring keuring?

Media: de NIPT-test

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Verschillende mediabedrijven (Volkskrant, RTL Nieuws) spreken over het niet vergoeden van de NIPT-test. Voor wie het nog niet wist: NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Schrijf je NIPT-test, dan heb je het dus over een Niet Invasieve Prenatale Test-test. Dat geeft een dubbel gevoel, toch? Overigens doet het AD het een stuk beter: deze krant spreekt over de ‘NIP-test’.

Twee keer je auto laten keuren

De jaarlijkse APK is verplicht, daar kom je niet onderuit. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Bij Kwikfit kun je terecht voor een APK keuring oftewel een Algemene Periodieke Keuring keuring. Ook de ANWB adviseert een dubbele keuring middels de ‘APK-keuring’. We weten niet of de kosten ook dubbel zijn, dus vraag het even na!

BIC, één code is genoeg

Voor internationale betalingen heb je een unieke bankcode nodig, ook wel afgekort tot BIC (Bank Identifier Code). Via een aantal websites is deze code gemakkelijk op te zoeken. Je krijgt dan, aldus de websites, de ‘BIC code’ oftewel de Bank Indentifier Code code. Het klinkt bijna als een geheime code: My name is Bond, James Bond.

Dubbel belasting betalen

Betaal jij graag belasting? Nee, ik ook niet! Woningeigenaren krijgen jaarlijks te maken met de OZB (Onroerend Zaak Belasting). Volgens DAS mag je deze dubbel betalen middels de OZB-belasting (Onroerend Zaak Belasting-belasting). Das pas balen! Ook het Leidsch Dagblad spreekt over een OZB-belasting. Woon je in Leiden? Dan mag je extra lijden met deze dubbele belasting.

Dreiging van het virus virus

Eén virus is al erg genoeg, twee virussen bedreigen de volksgezondheid. Stichting HIV Monitoring maakt zich zorgen over het hiv-virus oftewel het humaan immunodeficiency virus virus. Dat moet vast twee keer zo sterk zijn, terecht dat ze zich daar zorgen over maken. Ook RTL nieuws zet zich in voor de gezondheid van de mens en informeert over het HPV virus, dat we mogen vertalen als het humaan papilloma virus virus. Zeg maar nee, dan krijg je er twee.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan

Sommige afkortingen worden altijd verkeerd gebruikt, zonder dat iemand hier ooit bij stilstaat. Het is zo gewoon geworden, dat het zelfs raar uitziet wanneer we de juiste afkorting gebruiken. De AEX-index bijvoorbeeld, dat staat voor de Amsterdamse beursindex. AEX is de letterlijke afkorting van: Amsterdam Exchange Index. Media zoals beleggen.nl, De Telegraaf en Het Parool gebruiken steevast de benaming AEX-index of Amsterdam Exchange Index index: niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Ook het ABS systeem is een typische afkorting die we lekker verkeerd gebruiken. ABS staat voor Anti Blokkeer Systeem, een ABS systeem zou dan een Anti Blokkeer Systeem systeem moeten zijn. Zelfs Wikipedia gaat hierbij de fout in. Dat blokkeert toch wel even mijn taalgebruik.

Lees ook: gefeliteert (deze fout maak je nooit meer)

Spelen met woorden

Tekstschrijven is een vak apart, dat blijkt maar uit de kleine -en soms grote- fouten die mediabedrijven maken. De tekstschrijver is niet heilig: zelfs de beste maakt wel eens een fout. Belangrijker is om teksten niet klakkeloos over te nemen van anderen en zelf actief aan de slag te gaan.

Een unieke tekst laten schrijven? Bianca Walraven heeft meer dan 10 jaar ervaring, is Google gecertificeerd en opgeleid tot copywriter. Meer informatie:


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven